Zorann
Blogger.Klub
|
Wysłany:
2013-05-12, 21:39 omnibusy.blogspot.com - co sądzicie, co można ulepszyć?
|
|
|
Witam!
Jestem bardzo początkującym bloggerem, więc proszę o wszystko naraz - oceny, opinie i porady. Wszystko co uskuteczniam na blogspocie to improwizacja na wyczucie, stąd potrzebne mi są jakiekolwiek sugestie tego, co można/należy poprawić?
W tym kilka konkretniejszych pytań, które mnie nurtują:
1. Poszerzyłem szablon bloga do 1020px, z paskiem bocznym 300px. Domyślnie wydawał mi się strasznie wąski - więcej scrollowania, ni zawartości na ekranie. Ale nie wiem, jakie macie monitory... Czy to słuszna decyzja?
2. Co sądzicie o gadżetach, jakie użyłem? Czy ich układ/kolejność jest trafiona? Czy jakiś jest niepotrzebny, a może brakuje czegoś oczywistego, co powinienem mieć, a nie wiem o istnieniu tego?
3. Same posty - Staram się dbać o ich wygląd w miarę moich skromnych możliwości, ale czy mi to wychodzi należycie? Czy np. nie przesadzam z ilością/rozmieszczeniem obrazków, które utrudniają czytanie? A może obrazków powinno być więcej?
Obrazki - zdecydowałem, że domyślne blogspotowe ramki są ok, ale w sumie kto tam wie... jakieś sugestie?
4. Etykiety. Dobieram je na oko i w sumie nie wiem, czy dopuszczam się nadmiarowości, robiąc po kilka w każdym poście, tak, jakby to były jakieś keywordy dla wyszukiwarek, czy też jest to dobre?
5. Długość postów. Czy aby nie przesadzam, np. artykuł Jak zapamiętywać sny? wyszedł całkiem spory, należało go może podzielić na dwa arty i umieścić dzień po dniu? Albo wręcz przeciwnie - podzielenie artykułów Skąd się biorą sny? i Jak zapamiętywać sny? nie było dobrym pomysłem?
Może to trochę głupie pytanie (kwestia gustu?), ale po prostu nie wiem, jak blogowicze czytają blogi, w związku z czym nie wiem, jak powinienem scalać tego typu pokrewne tematy, jeśli zdecyduję dzielić je na różne posty?
Np. gdybym za rok napisał artykuł "Co to jest świadomy sen?", to średnio mi się widzi, abym wyszukiwał wszystkie artykuły o śnie i dorabiał ręcznie linki w każdym z nich do każdego innego. Może etykietami, ale znowuż etykiety nie są tak jednoznaczne tematycznie (np. sny dałem do "Biologia, Medycyna, Psychologia")... a może powinny być i powinienem dodać etykietę "Sny"? A może po prostu blogowicze olewają inne arty i interesuje ich jeden konkretny, a reszta może nie istnieć i nikt nie czyta archiwów?
6. Związane po części z 5 - Częstotliwość pisania. Na razie to około 2 posty tygodniowo, ale nie oszukujmy się - będzie z tym różnie, napisanie rzetelnego posta wymaga sporo czasu i nie ma mowy, abym zawsze miał go pod dostatkiem. Może częściej, a rzadziej, aby utrzymać minimum 1-2 postów tygodniowo? A może lepiej rzadziej, ale wyczerpująco, nawet jeśli miałby to być jeden post na 2-3 tygodnie?
7. Favikona. Królestwo dla tego, kto wymyśli mi temat na favikonę, który da się zmieścić w 16x16px
Myślałem o kuli ziemskiej, ale mój skill mikrorysunków nie pozwala mi jej zmieścić w 256 punktach w zadowalający sposób
8. Nie lubię wielkich banerów, które zmuszają usera do przewijania półtorej ekranu w dół po każdym kliknięciu na stronie. Ale może powinienem coś dać na górze oprócz napisu "Ciekawostki" i krótkiego wprowadzenia do bloga?
9. A ten podpunkt to prośba o ogólną ocenę/opinię o blogu, abstrahując od moich "konkretnych" pytań
|
|