Błędy mnie denerwują. Czasami wręcz trzeba się zastanowić, co autor miał na myśli. Sama nie jestem mistrzynią ortografii, ale przykładam się, by wszystko sprawdzić. Zawsze też dziękuję za uwagi dotyczące popełnionych przeze mnie błędów/literówek, itp.
______________________________________________________ Góry, lifestyle - Po prostu życie ... Życie Me ...
Imię: Karol
Wysłany:
2013-09-11, 19:14
Dla mnie ortografia jest jedną z najważniejszych rzeczy wpływających na ogólny wizerunek bloga/strony.
Nie wyobrażam sobie, by nie sprawdzać pisowni przed opublikowaniem posta. Prawdą jest, iż blogger to też człowiek i błędy w postaci literówek czy interpunkcji czy nawet ortografii popełniać może. Sęk w tym, żeby te błędy widzieć i eliminować.
Po napisaniu posta zawsze po kilka razy czytam swoje wypociny i sprawdzam pod różnymi kryteriami. Sprawdzam błędy zarówno te w pisowni jak i te merytoryczne oraz składniowe. Dbam o to, by posty były przejrzyste, ładnie brzmiące w głowie czytelnika oraz starannie sformatowane. Gdy mam wątpliwości co do pisowni pewnego wyrazu kieruję swój wzrok do słownika i rozwiewam swoje wątpliwości.
Zachęcam do starannego pisania. Chcąc dbać o wizerunek swój oraz bloga należy zwracać na to uwagę. "Jak Cię widzą, tak Cię piszą" sparafrazowałbym na "Tak jak piszesz, tak Cię widzą." : )
______________________________________________________ I'm just a dreamer but I'm hanging on.
Oczywiście, że ortografia to podstawa wszystkich wpisów i sama czasem zastanawiam się, dlaczego w ogóle ktoś, kto ma np. problem z napisaniem słowa "blond" zabiera się za blogowanie...
Ortografia jest bardzo ważna jeśli widzę bloga, który ma rażące błędy ortograficzne to nawet nie zagłębiam się w jego treść.
Owszem każdemu mogą się zdarzyć literówki czy jakieś głupie błędy typu "na prawdę" i "napewno", ale nie wiem jak można napisać np "gura"..
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
a moim zdaniem to dobry sposób na ćwiczenie ortografii oczywiście pod warunkiem, że wytykanie błędów nas nie wkurza -> tylko motywuje do pracy.
Jeśli ktoś chciałby ćwiczyć ortografię poprzez pisanie bloga to nie wypuszczałby takich baboli, każda przeglądarka teraz posiada podkreślanie błędów..;] a taki "bląd" "nalerzy" itp podkreśla, więc jest to lenistwo osoby blogującej.;p
Przywiązuje dużą wagę do ortografii, ale też się czasami łapę na tym, że jak nie sprawdzę tekstu po napisaniu, tj. nie przeczytam dokładnie to jakieś byki paskudne zostają. Z tym, że bardziej interpunkcyjne ale też razi.
Gamon WordPress.Klub
Dołączył/a: 17 Mar 2014 Posty: 38 Miasto: Lodz
Wysłany:
2014-03-17, 13:22
Mamy ten plus, że działamy razem. Każdy wpis przed ostateczną publikacją musi przejść nie tylko przez filtr Open Offica ale i przez "korektę" drugiej osoby. Oczywiście nie uchroni to w 100% przed błędami ale sporo z nich udaje się uniknąć.
Imię: Kornelia
Wysłany:
2014-03-20, 19:06
Ja zwracam bardzo dużą uwagę na poprawność ortograficzną moich tekstów. Wiem, że ze stylistyką jest u mnie gorzej, ale pracuję nad tym. Dużo czytam, piszę też coraz więcej. Do tego staram się zostawić sobie teksty do "ostygnięcia" na jeden dzień, zanim je opublikuję .
Mnie błędy bardzo irytują, dlatego sama staram się ich nie popełniać - przed każdą publikacją czytam wszystko jeszcze raz by wyłapać jakieś literówki, brak przecinka albo błąd stylistyczny. ;)
Ejkarola Blogger.Klub
Wysłany:
2014-05-08, 08:00
Zwracam uwagę na błędy, sama staram się ich nie popełniać. Natomiast kiedy zobaczę bloga, który już w nagłówku lub tytułach razi "babolami", skreślam go na starcie
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).