Moim zdaniem... Takie osoby jak Ty nie powinny pytać o opinię, tylko po prostu robić swoje. Jest na zdjęciach wiele ekspresji... A w sytuacjach konfrontacyjnych, zawsze znajdą się znawcy od kadrów - łokieć ucięty, trochę w lewo, trochę w prawo... Dla mnie jest klimat, czarujące zdjęcia.
Wiek: 33 Dołączył/a: 22 Lut 2014 Posty: 161 Miasto: Polska
Wysłany:
2014-02-24, 23:59
PatrykPiotr, fajne kadry masz, fajnie myślisz nad ujęciami.
Szczególnie spodobało mi się zdjęcie chłopca z pierwszej strony:
Idziesz w dobrym kierunku
Rezuji napisał/a:
A w sytuacjach konfrontacyjnych, zawsze znajdą się znawcy od kadrów - łokieć ucięty, trochę w lewo, trochę w prawo... Dla mnie jest klimat, czarujące zdjęcia.
Czasem jest to wkurzające ale wierz mi, takie detale czasem wpływają na odbiór zdjęcia. Ty tego możesz nie dostrzegać jako autor ale osoba postronna, która ''coś tam wie'' albo ma większe doświadczenie na pewno. Ja z czasem sam dochodziłem do wniosku już po zrobieniu zdjęcia, że coś bym zmienił ale zostawiam tak jak było.
Moja rada:
Ogarnij sobie mały notesik.
Tam zapisuj pomysły na zdjęcia jeśli chodzi o np. zaplanowane sesje.
Zapisuj nad czym musisz popracować czy nawet ustawienia ISO, czasu i przesłony.
Ja tak robiłem a z czasem wyrobiłem ''na oko'' pomiar w głowie i coraz rzadziej korzystałem z cyfrowego jako światłomierza a ustawiałem samodzielnie bez pomocy. Raz wyszło, raz nie. Ale metodą prób i błędów człowiek się nauczy.
I jak masz w lustrzance Live View albo nie, masz tylko podgląd po wykonaniu zdjęcia to najlepiej zaklej to a z Live View nie korzystaj. To rozwija, bo musisz kombinować a efekty oglądaj dopiero w domu. Wtedy zamiast pstrykać jak spora część początkujących 100 zdjęć z czego 10 wyjdzie ''poprawnie technicznie'', będziesz miał 10 zdjęć i wszystkie będę przemyślane, dopracowane.
W fotografii, zależy jeszcze w której dziedzinie pośpiech to zabójstwo
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).