Na bloggerze są dwa gadżety obserwatorów i napisałem o nich wyżej. Pierwszy, oparty o zamknięty już projekt Google Friend Connect (sieć znajomych Google) a drugi oparty o "nową" usługę Google plus. Klikasz w starym "dołącz do tej witryny" i blog zostaje dodany do listy czytelniczej (wyświetla się pod listą twoich blogów w kokpicie bloggera). Wpisy pojawiające się tam pobierane są właśnie przez kanał RSS. Jak połączysz profil z kontem Google plus, to możesz również publikować automatycznie swoje posty w G+ i te posty pojawią się na tablicach obserwatorów, czyli tych, którzy dodali Cię do kręgów.
Oba dodatki działają nieco inaczej. Pierwszy jest zautomatyzowany, w drugim masz wpływ na publikowaną treść (bo dodajesz ją tak samo jak na fb).
Subskrypcja przez e-mail to także forma obserwacji, dlatego o tym wspomniałem. Dodałeś również od siebie kolejny przykład, lista blogów. Tyle, że ten pokazuje na Twojej witrynie wpisy z innych stron.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Miałem, ale usunąłem. I tak wiekszosc czytelnikow dowiaduje sie o postach z mojego profilu na FB
Jak wyglądał stan liczników obserwatorów i fanów na fb przed skasowaniem gadżetu? Być może osób śledzących wpisy przez RSS było jeszcze zbyt mało by wyróżniali się w statystykach GA. Ewentualnie to kwestia tematyki i małej ilości posiadaczy konta google (blogger / g+) wśród odbiorców Twoich treści.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Imię: Ilona Pomogła: 2 razy Wiek: 39 Dołączyła: 20 Maj 2013 Posty: 30 Miasto: Rudaw
Wysłany:
2015-01-11, 01:14
Mam i zwykłych g+ na blogu.
To ma sens. Czytelnicy przychodzą różnymi ścieżkami - FB, Twitter, od znajomych. Dużo osób ma konto na Google czy g+, więc daje im możliwość również tu śledzenia bloga i widzę wejścia .
Patrząc w statystki GA najwięcej wejść z Social mam z Facebooka, a zaraz potem blogger.
Miałem, ale usunąłem. I tak wiekszosc czytelnikow dowiaduje sie o postach z mojego profilu na FB
Jak wyglądał stan liczników obserwatorów i fanów na fb przed skasowaniem gadżetu? Być może osób śledzących wpisy przez RSS było jeszcze zbyt mało by wyróżniali się w statystykach GA. Ewentualnie to kwestia tematyki i małej ilości posiadaczy konta google (blogger / g+) wśród odbiorców Twoich treści.
Na Fb lajków jest pod 60, a obserwatorów jest ośmiu. Po za tym cały ruch zbiera się z fejsa
Na Fb lajków jest pod 60, a obserwatorów jest ośmiu. Po za tym cały ruch zbiera się z fejsa
No to nie ma się co dziwić, bo 8 osób nie przebije 60. Nie wiem jak długo masz te dodatki, ale można zapraszać do subskrypcji także za pomocą obrazków banner zamiast gadżetu. Dodałem taką grafikę na forum (po prawej) i może nie ma tam tysięcy osób (jedynie 21), jednak jak ktoś chce w ten sposób dostawać powiadomienia o nowych postach, to wystarczy, że kliknie i potwierdzi subskrypcję.
Ja jestem na nie. Nie wydaje mi się to dzisiaj wcale potrzebne. Może G+ tak, bo nie znam się na tym gadżecie, ale obserwatorzy bloggera już dawno przeszli do ery dinozaurów
______________________________________________________ Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
Zależy u kogo, ja na ostatnio modyfikowanych blogach widzę po kilka tysięcy subskrybentów (ale zbierane dłuższy czas). Wielu osobom łatwiej dodać bloga do listy czytelniczej i mieć świeże wpisy po zalogowaniu się do swojego kokpitu, niż do innych stron pobierających treści przez kanał rss (bo nawet nie wiedzą, że tak można).
Warto przetestować kilka wariantów i po kilku miesiącach zostawić tylko te subskrypcje, które powiększają się najszybciej.
Oczywiście znam dużo blogów gdzie ten gadżet jeszcze jest, albo dopiero został dodany. Blogerzy mają po 3-30 000 obserwatorów, więc jest różnie, ale od takich obserwatorów Bloggera wolę zdecydowanie Bloglovin i widzę, że coraz więcej blogerów z PL i reszty świata częściej ma tę ikonkę w social.
No jak komu wygodniej wcale nie uciekam z blogów z tym widgetem
______________________________________________________ Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
Każdy korzysta z internetu inaczej, dlatego napisałem, że warto testować różne miejsca i zobaczyć, które skupiają najwięcej osób zainteresowanych naszym blogiem i nami.
Ja jestem leniwy i nie widzę sensu w zakładaniu konta na kolejnej stronie zbierającej powiadomienia z kanałów rss, skoro to samo mogę sobie zrobić w pasku przeglądarki czy na liście czytelniczej (nie używam zbyt często, bo mało stron śledzę, ale na bloggerze jestem zalogowany codziennie, więc miałbym wszystko w jednym miejscu).
Mam obserwatorów i lubię gdy ta opcja jest dostępna również na innych blogach. Z reguły jeśli blog mi się spodoba, a tej opcji nie ma - to przepada. A tak mam go "pod ręką. "
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).