małe sprostowanie na początek: rozmawiałem z mężem właścicielki bloga - i profilu na naszym forum - i to on zamieścił tego posta.
Cieszy mnie wzrost Twoich statystyk po zapisaniu się do tego agregatu. Średni czas i liczba odsłon na użytkownika są zadowalające. Odrzucenia też nie są złe, połowa z wchodzących przegląda coś więcej niż artykuł, w który kliknęli.
Jakim procentem całego ruchu na blogu jest ten katalog?
obcasowa napisał/a:
Jeżeli chodzi o ruch z google po dodaniu bloga nie uległ zmianie
jak to rozumieć? gwałtownie nie uległ? a zdobywacie linki zwrotne do bloga poza tymi z katalogów? Bardzo możliwe, że roboty google nie zaglądały wcześniej zbyt często na bloga, niewiele osób linkowało do bloga, więc ruch nie rośnie ani nie maleje, bo nie ma go co stymulować.
wpisałem w google "jak wybrać teatr dla dzieci w warszawie" (z cudzysłowami oraz bez) i wyżej pokazuje zblogowanych niż powyższego bloga z oryginalną treścią. Tego się właśnie obawiałem i opisywałem na poprzednich stronach wątku. Równie dobrze ludzie szukający treści w google trafią najpierw do ramek w katalogu a dopiero potem na blogi. Blogerzy w statystykach zobaczą zwiększające się wejścia i będą myśleli, że agregat czyni cuda ;-)
Podany został również przykład bloga z dużą ilością wejść (na końcu wypowiedzi). Od pozostałych dzieli go jednak przepaść - i to mnie trochę niepokoi. Wygląda jakby niewiele było tam wartościowej treści, dlatego pojedyncze blogi zbierają dużo a pozostałe prawie nic. Zastanawiam się jaki jest średni ruch na blogach zapisanych do katalogu...
Tym, którzy zdecydowali się spróbować polecam śledzenie statystyk dotyczących domeny zblogowani i jakości tych odwiedzin. Jak zysku nie będzie, to lepiej zrezygnować. Jeżeli zysk jest, to pozostaje się cieszyć. Chętnie poczytam tutaj wypowiedzi innych osób, zadowolonych jak i niezadowolonych.
W naszej rozmowie na fb padła jeszcze jedna informacja. Podobno banner nie jest już wymagany? Jeżeli to prawda, to nasz wątek trochę pomógł i/lub firma zmieniła strategię. Na kilku blogach widzę coś innego gadżet z obserwatorami (trochę podobny do pluginów google+). Znaleźli zatem sposób na to jak pozyskać darmową reklamę na stronach. Dzięki gadżetowi można zasubskrybować poprzez zblogowanych, więc jest argument za tym, że bloger zyskuje zamieszczając ten dodatek. Trzeba jednak mieć tam konto, więc w sumie firma zyska jeszcze więcej niż ze zwykłego bannerka (dodatkowych użytkowników, nie tylko blogujących).
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Umieszczam wykres z GWT dotyczący wzrostu liczby wyszukiwań
Cytat
Dzięki gadżetowi można zasubskrybować poprzez zblogowanych, więc jest argument za tym, że bloger zyskuje zamieszczając ten dodatek. Trzeba jednak mieć tam konto, więc w sumie firma zyska jeszcze więcej niż ze zwykłego bannerka (dodatkowych użytkowników, nie tylko blogujących).
To chyba dobrze że firma słucha opinii i wyciąga z nich wnioski. Ja się bardzo ciesze z tego powodu. Że to Polski produkt potrafi w jakiś sposób współgrać z użytkownikami. Ciekawe czy założyciele zauważą jaki potencjał ma ten serwis. Blogi rosną w siłę, a ich pozycja na rynku wzrasta w zastraszającym tempie. Być może w przyszłości dopieszczą portal i będzie to coś więcej niż agregat blogowy:)
Ps. Tacy giganci jak trovit, indeed.com i inni:) Których jest naprawdę sporo, działają w podobnym modelu, a korzyści jakie płyną z przystąpienia do nich są ogromne. Takie 100000 tys odwiedzin bez problemu uzyskasz przy dobrym portalu ogłoszeniowym dzięki nim.
Więc może zamiast psioczyć, dołączymy do dyskusji i pomożemy rozwijać się Polskiej firmie.
Bo chyba po to powstał panel dyskusyjny na ich stronie:)
Dla mnie umieszczenie banera na blogu skreśla z miejsca takich zblogowanych czy inne takie rzeczy.
Mąż obcasowej twierdził, że już nie trzeba, ale tego nie potwierdzałem w żaden sposób. Nawet jak trzeba, to należy pamiętać o dodaniu rel='nofollow' do linka albo przekierowywaniu go na podstronę/profil bloga, gdzie jest opcja obserwacji i najnowsze wpisy (a nie na stronę główną katalogu).
Kamysto napisał/a:
Aha i w te statystki nie wierzę.
Owszem, ciężko się do nich odnieść nie mając przed oczami liczb - czyli z ilu do ilu skoczyło i czy nie było przypadkiem tak, że po dodaniu paru odnośników zwrotnych roboty po prostu zauważyły witrynę, zaczęły częściej odwiedzać lub oznaczyły ją jako istotniejszą niż wcześniej (bo ktoś linkuje do niej).
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Imię: Kacper Pomógł: 3 razy Dołączył/a: 25 Sty 2013 Posty: 229 Miasto: Kraków
Wysłany:
2014-11-26, 17:41
Htsz napisał/a:
Kamysto napisał/a:
Dla mnie umieszczenie banera na blogu skreśla z miejsca takich zblogowanych czy inne takie rzeczy.
Mąż obcasowej twierdził, że już nie trzeba, ale tego nie potwierdzałem w żaden sposób. Nawet jak trzeba, to należy pamiętać o dodaniu rel='nofollow' do linka albo przekierowywaniu go na podstronę/profil bloga, gdzie jest opcja obserwacji i najnowsze wpisy (a nie na stronę główną katalogu).
Chciałem dodać właśnie bloga, ale trzeba dodać baner. Niby można dać "nofollow", ale jakbym tak każdemu większemu katalogowi dawał link u mnie to byłby bałagan.
Ja również zastanawiałam się nad dodaniem bloga na zblogowani.pl ale odrzuciła mnie konieczność umieszczenia banera na blogu. Takie narzucanie z ich strony, nie fajne to to
Dostałam wczoraj maila od pani Anny P. Wynika z niego, że w serwisie obecnie jest zarejestrowanych ponad 5500 blogów. Przeczytałam teraz cały ten wątek i już wiem, że nie zdecyduję się na dodanie mojego bloga.
na jakiego rzędu wzrost ruchu można liczyć ? kilkadziesiąt wejść dziennie ? kilkaset ?
Dołączyłem do nich, banerek wyrzuciłem 4 sekundy po akceptacji admina, po czym zastąpiłem go widgetem z ich strony.
Efekt? 4 wejścia dziennie z ich strony
4
Wejścia
Dziennie
Więcej mam z forum o gotowaniu, przy czym proszę zwrócić uwagę na tematykę mojego bloga
Szał normalnie - z tego co widzę to chyba więcej ruchu można zdobyć reklamując się na agregator treści dla blogów kulinarnych - pod warunkiem że takiego mamy.
Ktoś jeszcze pochwali się liczbą wejść ze zblogowanych ?
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).