| Autor |
Wiadomość |
Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
xjolax
Odpowiedzi: 185
Wyświetleń: 102973
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2014-08-13, 18:02 Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
Na początek tak mam nadzieję, że odpowiedzą na Twój apel licznie! |
Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
xjolax
Odpowiedzi: 174
Wyświetleń: 47527
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-08-13, 18:01 Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
A czemu obstawiłeś, że ten każdy będzie wchodził, żeby krytykować?
Stronę techniczną też można krytykować. Możesz mieć najlepszą treść świata, ale jak to będzie np. biały tekst na ciemnym granatowym tle i migające elementy, to nikt tego nie będzie czytał |
xjolax
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2014-08-13, 17:54 Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
no tak z tym, że ci również tracą kiedyś cierpliwość nie powinno się tego wykorzystywać |
xjolax
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-08-13, 17:53 Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
Bo taka krytyka pozwala wskazać nam to, co robimy źle, co robiąc dobrze może nam przynieść czytelników...
No nie wiem, jeżeli będziesz pisał bloga o pierdołach i nie będzie on się podobał nikomu, to w zasadzie po co go tworzyć? każdy kto zakłada publicznego bloga chce, żeby był on czytany, inaczej można sobie pisać do szuflady.
Albo wyjaśnij mi, po co tworzyć takiego bloga? Ja nie mówię o krytyce typu: "Kominek sprzedałeś się, bo na Twoim blogu są reklamy" - to normalne i prawidłowe, że bloger zarabia na swoim dziele... na chleb mieć musi
Mam na myśli np komentarze sugerujące zmianę układu, czcionki, kolorów, żeby się np. lepiej czytało. |
Temat: Twój profil na Twitterze |
xjolax
Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 19417
|
Forum: Serwisy społecznościowe Wysłany: 2014-08-13, 17:50 Temat: Twój profil na Twitterze |
jak dla mnie zbędne, moi fani nie znają takich cudów technologii ledwo co namawiam ich na Instagram;) |
xjolax
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2014-08-13, 17:48 Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
polecam zaproszenie znajomych i prośbę o to, żeby np. udostępnili. Nie polecam spamowania, bo spamowania nikt nie lubi. Ja miałam akurat takie szczęście, że zaprosiłam sporo znajomych do polubienia. Około 60 osób polubiło - bez próśb, automatyczne zaproszenie wysłałam - i jak obserwuję to praktycznie wszystkie z tych 60 osób zostały. Pomijając to, że tematyka mojego bloga interesuje ok 10 moich znajomych, to całkiem dobry wynik - ale bez spamowania |
xjolax
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-08-13, 17:46 Temat: Jaką wagę przywiązujecie do komentarzy? |
Zetel sądzę, że krytyka przydaje się każdemu, jeśli nie jest to typowe, burackie obrażanie, wyzywanie czy łamanie zasad panujących na Twoim blogu.
Komentarze są dla mnie ważne, na początku przejmowałam się tym, że ich nie ma. Z czasem, gdy przestałam o tym myśleć, czytelnicy otworzyli się i praktycznie przy każdym poście są komentarze.
Zawsze na nie odpowiadam, ponieważ tak buduje się komunikację i zatrzymuje czytelników - wiedzą, że blog prowadzi osoba, a nie duch.
Komentarze, które są obraźliwe i są ewidentnie czymś, co napisał troll USUWAM.
Do komentowania polecam Disqusa, bo zmniejsza ryzyko spamu i trolli |
Temat: Na ile postów macie przygotowany materiał? |
xjolax
Odpowiedzi: 181
Wyświetleń: 53062
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-08-13, 17:36 Temat: Na ile postów macie przygotowany materiał? |
GoodByAccident napisał/a: ja nie mam nic. zazdroszczę takiej organizacji, może w tym tyg spróbuje czy to działa w moim wypadku
na początku też tak miałam, ale wraz ze wzrostem liczby czytelników i tym, żeby utrzymać ruch muszę pisać regularnie.
Nie traktuj tego, jak organizacji czasu.. tylko jako cel do odniesienia sukcesu
Ja staram się mieć coś na zapas. Jak mam pomysł zapisuję roboczy tytuł posta i w miarę czasu i weny uzupełniam, później dodaję zdjęcia i formatuję i publikuję. Czasami mam 10 takich pomysłów, a czasami tylko 2.
Bloger powinien pisać cały czas, nie powinien jednak cały czas publikować - tzn zbyt często |
Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
xjolax
Odpowiedzi: 36
Wyświetleń: 9445
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-08-13, 17:26 Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
totolijo napisał/a: Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź i wiele cennych rad. Na pewno wszystkie przemyślę  Jeszcze raz dziękuję !
takie moje zdanie, powodzenia;) |
xjolax
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2014-08-13, 17:20 Temat: Jak rozpowszechnić bloga? |
Kupowanie fanów w taki sposób, to głupota - zwykle na nic się nie zdają. Są to fejki lub jakieś duchy, które nic nie wnoszą.
Lepiej założyć sobie (oprócz fanpage'a bloga) inny fanpage, na którym będą gromadziły się lajki - (NIE tam, że kupione). Na fanpage'u trzeba wówczas dodawać zdjęcia, ciekawe, regularnie, udzielać się na stronach tematyki, która nas dotyczy. Później jak fanpage urośnie, można nim publikować swoje posty - oczywiście nie cały czas.
Np. prowadzę bloga o psach, zakładam drugi fanpage i wstawiam tam zdjęcia piesków, słodkie itp. Później raz na jakiś czas udostępniam swoje posty i zbieram fanów, którzy będą zaangażowani i zainteresowani.
SPamowania znajomym, raczej nie polecam;) |
Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
xjolax
Odpowiedzi: 36
Wyświetleń: 9445
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2014-08-13, 17:02 Temat: [opinia] Co sądzicie o moim blogu totolijo.pl |
jak dla mnie prawie idealnie
zmieniłabym jedynie:
- menu - moda i szycie, DIY itp. prosta czcionka ułatwiłaby czytanie, na tabletach czy na smartfonach może to być w ogóle nieczytelne, unikajmy czcionek zdobionych, szeryfowych, ludzki umysł nie czyta literek pojedynczo, lecz czyta wyrazy wg kształtów, stąd przydają się ogonki itp - przyspieszają czytanie - więc też nie pisałabym wielkimi literami;)
- comments, categories, - przydałoby się przetłumaczyć szablon, bo wygląda to nieprofesjonalnie - albo po polsku, albo po angielsku
- czcionka postów - zmieniłabym na czarny kolor - łatwiej się czyta, serio, przerabiałam już wiele kolorów i zdecydowanie na białym tle - czarna czcionka
- h1 - to jeśli chodzi o pozycjonowanie - brakuje nagłówka strony ze słowami kluczowymi, który dla google daje cenne informacje, o czym jest strona;)
Reszta bardzo fajna, zdjęcia ładne, kolorystyka przyjemna, na + |
Temat: Reachblogger - platforma dla blogerów - opinie i ocena |
xjolax
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4393
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2014-08-11, 13:43 Temat: Reachblogger - platforma dla blogerów - opinie i ocena |
Witam,
jakiś czas temu założyłam konto na Reachblogger.pl - jest to platforma dla blogerów i reklamodawców.
Czy jest Wam znana? Czy ktoś nawiązał dzięki nim współpracę? Zauważyłam, że większość reklamodawców traktuje to jako linki do pozycjonowania, które są warte jakieś 20-40 zł.
Brakuje tam typowych kampanii z prawdziwego zdarzenia, co po części jest zrozumiałe.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Jestem bardzo ciekawa, chwalą się, że mają ok 200 blogów, ale czy jest to w ogóle obiecujące? Czy ktoś zdobył dzięki nim jakieś zlecenia?
Czy to strata czasu i szukanie naiwnych blogerów?;) |
| |