| Autor |
Wiadomość |
Temat: [pytanie] System newsów |
Lukem
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3148
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2008-08-12, 12:37 Temat: [pytanie] System newsów |
| NextGEN Gallery. Chyba najlepsza w swojej działce, do tego spolszczona i ładnie opisana. Podejrzewam, że nie będziesz mieć z nią kłopotów, ale w razie czego pytaj. |
Temat: Clip- szukam |
Lukem
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4528
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2008-07-04, 19:06 Temat: Clip- szukam |
Ja kojarzę. Dam znać jak to znajdę.
[ Dodano: 04-07-2008, 20:29 ]
Bingo! Okazuje się, że sporo osób szukało tego teledysku, no i na jednym forum znali odpowiedź.
Dirty Vegas - Days Go By. |
Temat: Blogger i dodatki na bloga |
Lukem
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 14935
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2008-06-17, 11:30 Temat: Blogger i dodatki na bloga |
Jeśli chodzi o licznik, to znajdź najpierw serwis który takie udostępnia(Google > "darmowe liczniki"). Niezależnie od Twojego wyboru, zawsze dostaniesz kawałek kodu do wstawienia na swoją stronę.
Zaloguj się do Bloggera, wejdź w Układ i wybierz Elementy strony. Powinien tam pojawić się szablon bloga (nagłówek, pasek boczny po lewej i Posty w blogu). Nad tym paskiem po lewej stronie jest link "Dodaj element strony". W otwartym okienku wybierz "HTML/JavaScript" ("Dodaj do bloga"). Tam podaj tytuł paska (ale chyba może być i bez tytułu), a w treści wklej kod od dostawcy licznika.
Co do kursora - musi on być plikiem o rozszerzeniu *.cur i być umieszczony w internecie (nie wiem czy Blogger umożliwia trzymanie własnych plików/grafik na swoim serwerze). Kiedy już tak się stanie, w menu Układ > Edytuj kod HTML odszukaj czegoś takiego:
Kod /* Defaults
----------------------------------------------- */
Zaraz pod tym jest sekcja "body" i wartości między nawiasami klamrowymi, czyli pewnie coś takiego:
Kod body {
margin:0;
padding:0;
font-size: small;
text-align:center;
color:$textColor;
line-height:1.3em;
background:#483521 url("http://www.blogblog.com/scribe/bg.gif") repeat;
}
Na końcu, przed nawiasem klamrowym wklej
Kod cursor:url("kursor.cur");
zamieniając "kursor.cur" na adres pliku z kursorem (razem z http:// itd.).
Ekran powitalny to trochę więcej zabawy i przyznam się, że nie bardzo mam pomysł jak to zrobić. Zresztą jeśli mógłbym coś doradzić, to zrezygnowanie z niego - (prawie) wszyscy odwiedzający będą go przeskakiwać bez czytania.
Sympatyczny dzieciaczek. |
Temat: [WordPress] - Rozwijane menu... |
Lukem
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 13318
|
Forum: pomoc WordPress Wysłany: 2008-02-07, 19:47 Temat: [WordPress] - Rozwijane menu... |
Zrobione. Ale co dokładnie poprawiłem, to już sam nie pamiętam.
Jedna uwaga: nie musisz dodawać znacznika
na stronach, przeniosłem Ci go do szablonu. |
Temat: poprawność strony w mozilli |
Lukem
Wyświetleń: 3640
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2008-02-07, 18:53 Temat: poprawność strony w mozilli |
| http://dev.lukem.net/amira/ - o to chodziło? |
Temat: blogger - emotki w postach.. |
Lukem
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7921
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2008-01-05, 18:23 Temat: blogger - emotki w postach.. |
Wyszło nienajgorzej. Prawdę mówiąc myślałem, że po tym moim poście odpuścisz sobie.
Kliknij "Pomógł" przy moim wpisie, to mi wystarczy za wszystkie podziękowania. No i polecamy się na przyszłość. |
Temat: Darmowe domeny net |
Lukem
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 10420
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2007-12-30, 18:02 Temat: Darmowe domeny net |
| Tak, bez względu na to gdzie masz stronę - podajesz tylko adres strony do przekierowania i wsio. |
Temat: poprawność strony w mozilli |
Lukem
Wyświetleń: 3640
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2007-11-29, 20:17 Temat: poprawność strony w mozilli |
Kilka uwag ode mnie na temat tego co zauważyłem:
1. Centrowanie divów w Mozilli załatwia się w CSS za pomocą
text-align:center nie działa na blokach, tylko na tekście - stąd ta konieczność.
2. Co to jest
?
3. Kiedy float-ujesz divy, to w stopce w CSS dodawaj
Dzięki temu stopka nie będzie wisieć w połowie treści, jeżeli któryś z divów będzie szerszy od drugiego.
3. W sumie to całkiem prosty szablon, chyba spróbuję go zakodować poprawnie po swojemu...
[ Dodano: 29-11-2007, 21:05 ]
http://lukem.net/amira/
No i tak jakby wyszło. Na szybko, więc pominąłem czcionki, kolorowe paski i inne szczegóły. Kompatybilne z IE6/IE7/Fx/Operą i wszystkim innym pewnie też. |
Temat: [php] Jak napisać formularz? |
Lukem
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6544
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2007-11-27, 17:43 Temat: [php] Jak napisać formularz? |
Sprawdzę ten skrypt, akurat jeszcze gdzieś mam konto na ovh.org...
[ Dodano: 27-11-2007, 19:40 ]
Muszę Cię rozczarować - ovh.org ma zablokowaną funkcję mail(), a zatem skrypty wysyłające wiadomości nie zadziałają na nim.
Są zatem trzy opcje:
1. Znajdź inny serwer - taki, który ma wyłączony safe_mode (powinno to być uwzględnione gdzieś w opisie) i przenieś się tam...
2. ...albo wrzuć tam tylko wspomniany skrypt PHP, zaś na stronie "kontakt" zmodyfikuj jego ścieżkę docelową...
3. ...albo odpuść sobie maile via WWW.
Co do darmowych serwerów z PHP - polecam wyszukiwarkę ClickHereFree.com oraz temat na Webhelp.pl (ten ostatni czytaj od końca, tzn. ostatniej strony). |
Temat: blogger.com statystyki |
Lukem
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 14314
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2007-11-06, 19:03 Temat: blogger.com statystyki |
Otwórz edycję HTML i między znacznikami <style> i </style> wstaw poniższe:
Pasek powinien zniknąć. |
Temat: Szablon do galerii |
Lukem
Wyświetleń: 5431
|
Forum: Blogi, Pomoc Blogowa Wysłany: 2007-08-17, 18:56 Temat: Szablon do galerii |
Nie ma sprawy.
Jaki tam pan ze mnie? |
Temat: Szablon do galerii |
Lukem
Wyświetleń: 5431
|
Forum: Blogi, Pomoc Blogowa Wysłany: 2007-08-13, 20:29 Temat: Szablon do galerii |
Za pomocą tych opcji możesz dodać własny nagłówek lub stopkę - to co się w niej znajdzie zależy od Ciebie, ukaże się to nad/pod szablonem galerii.
Problem jednak tkwi w tym, że bez dostępu do FTP nie da się z tego skorzystać - pliki nagłówka i stopki muszą być umieszczone na tym samym serwerze co galeria. |
| |