| Autor |
Wiadomość |
Temat: [serial] Doctor Who |
Yzoja
Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 12355
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2012-03-13, 16:02 Temat: [serial] Doctor Who |
ja ostatnio znów oglądam, od początku.
boję się odcinka Doomsday, bo zawsze na nim ryczę do stopnia spazmów - uwielbiam Rose, jest znacznie lepsza moim zdaniem niż Marta i Donna, dalej nie wiem, bo wcześniej nie miałam odwagi oglądać odcinków bez Tennanta, tym razem się może przełamię, choć widząc co leci na BBC i jak bardzo arogancki jest jedenasty, to naprawdę mi się odechciewa...
no ale
kiedyś jeszcze trzeba będzie wrócić do starych klasycznych serii koniecznie. |
Temat: [html/css] inny kolor linków dla menu i wpisów |
Yzoja
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 13351
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2012-02-16, 12:15 Temat: [html/css] inny kolor linków dla menu i wpisów |
Htsz napisał/a: a użycie identyfikatora na początku #jakaś-nazwa a:link {} będzie powodowało, że ten styl jest ważniejszy od zwykłego a:link {} czy takiego z klasą .inna-nazwa a:link {}
nie wydaje mi się, żeby miało znaczenie to, czy określamy po klasie czy po ID - dla mnie oba zapytania będą równoznaczne bo mają COŚ i bezpośrednio pod tym link. I nie ważne czy to coś będzie zapisane po ID czy po klasie.
ważna jest natomiast kolejność wpisywania w CSSie.
Jeśli .jakaśklasa a {} będzie po #jakiśid a {} to przeczyta nam to późniejsze - na to też trzeba uważać. |
Temat: [html/css] inny kolor linków dla menu i wpisów |
Yzoja
Wyświetleń: 13351
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2012-02-15, 16:45 Temat: [html/css] inny kolor linków dla menu i wpisów |
borys646 napisał/a: A nie można zrobić np.
Ja tak mam w stylu i to ustawia wygląd wszystkich linków na stronie. Oczywiście nadal można zmienić wygląd linków jakiegoś elementu np. Kod .white-header a:link {color: kolor; }
można zrobić.
samo a {color: jakiśtam;}
określa nam kolor linków WSZYSTKICH, w każdej 'pozycji', w sensie, odwiedzone, kliknięte, najechane, i te aktywne czyli ten moment, kiedy mamy na nim wciśnięty nadal klawisz myszy.
Można to sobie rozpisywać, ale po co?
zazwyczaj wystarcza a:hover {color: jakiśinnykolor;}, żeby było wiadomo, że najechaliśmy na link i możemy klikać. |
Temat: Książki fantasy i nie tylko. |
Yzoja
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 24607
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2012-02-07, 15:04 Temat: Książki fantasy i nie tylko. |
Uwielbiam:
Czarodzieje Skrzydła Nocy - ma to trzy części i przewija się tam wątek homoseksualizmu, choć niewielki - jeden z przyjaciół głównego bohatera jest gejem.
Wojny Duszków
Nekroskop - Briana Lumleya, 16 części jest ;P więc coś do wsiąknięcia na dłużej - niebanalna opowieść o człowieku rozmawiającym ze zmarłymi i bardzo interesująca wizja Wampirów, różna od wszystkiego mi znanego o tej tematyce.
Sekrety nieśmiertelnego Nicholasa Flamela - pierwsza część to Alchemik - dostać można w Matrasie, książka jest świetna, szybko się czyta, a wydanie jest przepiękne. Droga też nie jest. O dwójce nastolatków (bliźniąt), którzy jak się okazuje mogą uratować świat, ich kompanem jest Nicholas Flamel i jego małżonka. Dużo nawiązań do mitologii - zdecydowanie warte polecenia moim zdaniem. |
Temat: Farbowanie włosów. |
Yzoja
Odpowiedzi: 186
Wyświetleń: 55396
|
Forum: Kobiece rozmówki Wysłany: 2012-01-30, 17:26 Temat: Farbowanie włosów. |
Htsz napisał/a: Jeżeli kobieta dba o swoje włosy, nie robi z siebie borsuka
to chyba trafia we mnie :x bo forum widziało jak miałam brązowo-białe włosy. |
Temat: [Photoshop, tutorial] ikonki na stronę lub bloga |
Yzoja
Wyświetleń: 11650
|
Forum: Grafika - dyskusje, tutoriale, pomocna dłoń Wysłany: 2012-01-26, 16:05 Temat: [Photoshop, tutorial] ikonki na stronę lub bloga |
Tancerz napisał/a: Można to wykorzystać przy różnych typach grafiki użytkowej np. logotypach itp.
oj, nawet nie bluźnij - loga się robi na wektorach, nie w photoshopie :> |
Temat: Listy nieuporządkowane |
Yzoja
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4114
|
Forum: Blogi, Pomoc Blogowa Wysłany: 2012-01-18, 13:27 Temat: Listy nieuporządkowane |
dwie opcje:
jeśli chcesz wyrównane do lewej to:
Kod
ul, li {
margin: 0;
padding: 0;
text-align: left;
}
a jeśli wyśrodkowane to po prostu bez ostatniej linijki:
Kod
ul, li {
margin: 0;
padding: 0;
}
|
Temat: [Gadu-Gadu] od jak dawna masz GG i jak długi jest twój numer |
Yzoja
Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 27310
|
Forum: IT - Komputery i Oprogramowanie Wysłany: 2012-01-15, 20:39 Temat: [Gadu-Gadu] od jak dawna masz GG i jak długi jest twój numer |
Htsz napisał/a: Telefon ma ten minus, że bez zestawu słuchowego masz zajętą jedną dłoń lub ramię i potem boli szyja Druga sprawa to brak możliwości udostępniania pulpitu a w wielu przypadkach to ratuje sytuację (np. jak ktoś nie zna się na komputerach a trzeba mu coś wyjaśnić). Trzecia to koszt rozmowy (czasem rozmawia się 1-2h), chyba, że akurat masz setki darmowych minut
jestem w playu - rozmawiam tylko po to, żeby uzgodnić i nie pracuję z telefonem przy twarzy - bo albo praca albo gadanie. |
Temat: Tablet graficzny - jak zacząć |
Yzoja
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 17260
|
Forum: Grafika - dyskusje, tutoriale, pomocna dłoń Wysłany: 2012-01-14, 11:14 Temat: Tablet graficzny - jak zacząć |
Htsz napisał/a: to jak się gwarancje skończy tablet możesz wyrzucić do kosza, bo piórka nie kupisz? a jakieś zmienniki?
no właśnie żadnych - fail trochę, nie uważasz?
próbowałam coś znaleźć, bo tablet jak czytam na necie to naprawdę dobry dla początkujących niewymagających, teraz jak mam szybszy komputer to właśnie się to piórko zacięło i jestem w czarnej dupie :< |
Yzoja
|
Forum: IT - Komputery i Oprogramowanie Wysłany: 2012-01-14, 11:12 Temat: [Gadu-Gadu] od jak dawna masz GG i jak długi jest twój numer |
Htsz napisał/a: (ciekawostka: fb na komunikatorze)
od 150 lat takie programy jak Pidgin, czy mobilne Palringo albo eBuddy dają możliwość czatowania przez nie z ludźmi z fb, jedyne czego wymaga taki program, to krótki adres profilu: facebook.com/yzoja w moim przypadku.
- on mnie nie lubi, więc jak mam z kimś porozmawiać wolę telefon, tym bardziej jeszcze, że Skype nie wspiera linuksa. |
Temat: Tablet graficzny - jak zacząć |
Yzoja
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 17260
|
Forum: Grafika - dyskusje, tutoriale, pomocna dłoń Wysłany: 2012-01-13, 15:37 Temat: Tablet graficzny - jak zacząć |
Ja miałam Pentagram Spydee - z powodu powolnego komputera w sumie nigdy nie miałam okazji go dobrze przetestować - teraz wcisnął mi się klawisz w piórku i nie mogę go rozkręcić ani nic, a nowe można kupić dopiero po pokazaniu ważnej gwarancji - trochę przesada.
Zastanawiam się cały czas nad zakupem czegoś lepszego. Grafik kreatywny?
Loga robię, chciałabym robić też rysunki postaci i portrety, operowanie samymi wektorami jest czasem zbyt nudne ;P
ale to dopiero w późnej przyszłości |
Yzoja
|
Forum: IT - Komputery i Oprogramowanie Wysłany: 2012-01-13, 15:23 Temat: [Gadu-Gadu] od jak dawna masz GG i jak długi jest twój numer |
GG to pierwsza rzecz z której się korzystało w kawiarenkach - tam też powstał mój pierwszy numer zapewne. Do celów towarzyskich i zabicia czasu (sama siebie nie rozumiem).
Teraz, po tych 10 latach, aplikacji Gadu Gadu nie widziałam u siebie na komputerze jakieś 5-6 lat, najpierw był AQQ, potem MyTribe jak wyszło na krótką chwilę, Miranda na dłużej i teraz korzystanie z Linuksa zaprzyjaźniło mnie z Pidginem.
Numer mój ma 8 cyfr i używam go w sumie tylko do kontaktu z jednym klientem, sama od dłuższego czasu korzystam z gTalka, czyli przewygodnego protokołu xmpp.
Pierwszego numeru już dawno nie mam i jeśli dobrze myślę to ten jest drugi. |
| |