|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: Papierosy |
saxifraga
Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 70378
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-20, 14:42 Temat: Papierosy |
| na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy miałam w ustach papierosa. nie palę. chociaż wolałabym palić, zamiast tyle jeść. |
Temat: Aptekowe chore jazdy. |
saxifraga
Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 13618
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-20, 14:38 Temat: Aptekowe chore jazdy. |
| apteczne środki przynajmniej są legalne, przebadane i dokładnie wiadomo co tam jest. tylko tym się różnią od specyfików, które kupujesz u dilera. |
Temat: Farbowanie włosów. |
saxifraga
Odpowiedzi: 186
Wyświetleń: 56356
|
Forum: Kobiece rozmówki Wysłany: 2011-02-20, 14:30 Temat: Farbowanie włosów. |
| nie farbuję, bo mi się nie chce. po co mam sobie kolejny obowiązek dokładac i co miesiąc odrosty farbować? nie ma takiej opcji. |
Temat: co z ortografią na blogach??? |
saxifraga
Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 26302
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2011-02-20, 14:21 Temat: co z ortografią na blogach??? |
ostatnio wtórny analfabetyzm jest u mnie grany coraz częściej. szkoda, że nie mam osobistych hejterów, co by mi wytykali wszystkie błędy na blogu. muszę chyba zaleźć za skórę komuś w internetowym światku.
nie jestem dyslektykiem, w szkole zawsze miałam szóstki z dyktand a tu tak mi się na starość porobiło. nawet sobie przykleiłam nad komputerem karteczki z problematycznymi słowami, że niby zapamiętam jak będę patrzyć. nie zapamiętałam. ale przynajmniej szybko mam jak sprawdzić. |
Temat: najpopularniejsze ocenialnie blogów |
saxifraga
Odpowiedzi: 44
Wyświetleń: 20464
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2011-02-20, 14:13 Temat: najpopularniejsze ocenialnie blogów |
istnieją w ogóle jeszcze jakiekolwiek ocenialnie blogów?
dawno nikogo nie zmuszałam do czytania mojego blogusia... |
Temat: Kościół. |
saxifraga
Odpowiedzi: 255
Wyświetleń: 49300
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-20, 13:59 Temat: Kościół. |
miglu149 napisał/a: No ok, więc jeśli się nie zgadzam z niektórymi stwierdzeniami księży, to być może mam rację i jestem takim samym katolikiem jak ci co się w pełni zgadzają z księżmi?
nas się pytasz? naprawdę uważasz, że ktokolwiek ma prawo cię oceniać? dla siebie i w swoim sercu powinieneś czuć się katolikiem i postępować tak, jak na katolika przystało. nikt nie ma prawa nikogo oceniać ani nazywać lepszym lub gorszym. tak naprawdę nie ma pewności kto błądzi. trzeba wierzyć i ufać. i samemu zdecydować komu ufać i w co wierzyć. nikt ci nie da recepty na dobre życie. nie ma takiej recepty. nie ma tak latwo.
Jego Piorko napisał/a: Ja tam nic nie wiem..nie mam pomysłu na idealny świat
ok. pytam, bo jak ktoś na coś narzeka to całkiem możliwe, że ma jakiś lepszy pomysł i lepszą wizję. nie twierdzę, że takowa w ogóle istnieje. ale cały czas szukam. |
saxifraga
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-19, 17:02 Temat: Kościół. |
teneniel napisał/a: skoro reprezentat Boga może grzeszyć, to czemu nie ja?
nikt nie może. ale każdemu się zdarza. i każdy powinien robić wszystko co tylko może żeby jemu zdarzało się jak najmniej. to jest właściwe podejście. a nie szukanie wymówek i usprawiedliwień. samego siebie człowiek powinien oceniać surowo i uczciwie. dla własnego dobra nie pobłażać sobie. a w ogóle to że ktoś błądzi przecież nie znaczy, że my też powinniśmy. to czy inni grzeszą czy nie raczej nie powinno miec wpływu na nasze grzechy.
teneniel napisał/a: Po za tym takimi samymi słowami można usprawiedliwić każdego - nawet mordercę bez serca, który stwierdzi, że jestem tylko człowiekiem i popełniam błędy, jak każdy i będzie się czuł usprawiedliwiony nawet jeśli reszta ludzi (w tym obowiązujące prawo) twierdzi inaczej.
to już w ogóle jest dyskusja na inny temat, ale trafiłaś w sedno. usprawiedliwiałabym każdego. morderce bez serca też. co prawda zupełnie innych argumentów bym użyła, ale nie ważne, nie ten temat w ogóle.
chciałabym też, żebyście zwrócili uwagę, na różnicę pomiędzy usprawiedliwianiem samego siebie i swoich wlasnych błędów, a usprawiedliwianiem drugiego człowieka. wydaje mi się, że to jest bardzo ważne.
Jego Piorko napisał/a: no ja to bym miała taki pomysł, żeby było więcej szpitali niż kościołów..
a nie obawiasz się, że jeżeli liczba księży spadnie to jeszcze trudniej będzie spośród tej garstki trafić na takiego, którego uznalibyście za godnego swojej roli?
miglu149 napisał/a: Czyli księża i papież tylko sugerują jak mamy postępować, a my mamy osądzić czy to jest dobre czy złe?
Jeśli tak, to co jeśli źle będziemy osądzać. Ja na przykład nie zgadzam się z niektórymi rzeczami, o których mówią księża (w sumie mało jest takich rzeczy, ale są). Co jeśli oni nie mają racji, a ja uważam słusznie?
musisz zaufać sobie. swojemu rozumowi i swojej intuicji. całe życie stajemy przed wyborami, całe życie musimy decydować co jest dobrem a co złem, co jest prawdą a co kłamstwem. nie masz żadnej pewności. |
saxifraga
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-18, 08:42 Temat: Kościół. |
ok. faktycznie trochę się różnią. tak samo jak lekarz różni się od bibliotekarza na przykład. ale i tak wszyscy są ludźmi i mają prawo popełniać błędy i grzeszyć. dziwne by było, gdyby tego nie robili. tzn. dobrze by było, ale to raczej nie jest możliwe. tak myślę. co nie znaczy, że zakladam iż ludzie są z gruntu rzeczy źli.
różnią się tym, że ich zawód polega na pielęgnowaniu wiary. jedni robią to lepiej, inni gorzej, a niektórzy w ogóle. tak jak lekarze. jedni są świetni, ale niektórzy po prostu zwyczajnie szkodzą zamiast pomagać i leczyć. z lekarzami zapewne tez macie jakieś przykre doświadczenia, więc nie muszę chyba wymieniać. idealny model lekarza równiez różni się od rzeczywistości. cóż.
uważacie, że księża są niepotrzebni? czy jaki macie pomysl na rozwiązanie tego problemu? |
Temat: Facebook |
saxifraga
Odpowiedzi: 124
Wyświetleń: 40450
|
Forum: Serwisy społecznościowe Wysłany: 2011-02-18, 08:31 Temat: Facebook |
Kredka napisał/a: A tak poważnie, to ja nie wiem, ale nieważne co by ten fejsbuk zmieniał, to ludzie i tak są niezadowoleni. Konserwatyści sami, czy co?
dokładnie. jak ja nienawidzę zmian. jasne, szybko się przyzwyczajam, ale po co mam się ciagle od nowa do czegoś przyzwyczajać? sama jestem zbyt leniwa na zmienianie czegokolwiek (fryzura, szablon na blogu, dieta) i kompletnie nie rozumiem po co inni sobie roboty dodają jak jest dobrze ;] |
saxifraga
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-16, 18:19 Temat: Kościół. |
teneniel napisał/a: co do bieli i kartki papieru - nie każda biel jest kartką, nie każda kartka musi być biała (a przynajmniej ja posiadam kartki papieru o różnych kolorach), więc to co napisałaś nie trzyma się kupy.
pisałam o białej kartce. nie odwaracaj kota ogonem
teneniel napisał/a: nie uważasz, że to samo tyczy się księży i sióstr?
tak, dokładnie to samo się ich tyczy. i dokładnie tak samo jak zwykli szarzy ludzie mogą temu nie podołać.
teneniel napisał/a: Bóg powiedział, ze miłuje nawet wrogów, więc czemu tych ludzi księża automatycznie dyskredytują?
bo są tylko ludźmi. slabymi, popełniającymi błędy, omylnymi.
teneniel napisał/a: Dzięki takim działaniom księży moja wiara jest porządnie zachwiana, a tak być nie powinno.
musisz być silna i walczyć o swoją wiarę, bronić i chronić ją, bo jako osoba wierząca powinnaś wiedzieć, że ta wiara to najcenniejsze i najwazniejsze co masz. i nie możesz pozwolić komukolwiek pozbawić się wiary. |
saxifraga
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-15, 14:57 Temat: Kościół. |
teneniel napisał/a:
kościół - tworzą księża, siostry - jako istytucja
Kościół - jako społeczność wierzących
saxifraga, nie zauważasz różnicy między Kościołem a kościołem - to dwie absolutnie różne rzeczy.
mnie tam na religii uczyli, że kościół to budynek natomiast Kościół to wszyscy wierzący, księża oraz te wszystkie kościelne zasady i prawa.
wydaje mi się że rozdzielanie instytucji kościoła od wiary to jak odzielanie bieli od kartki papieru.
teneniel napisał/a: Czemu mam wierzyć i ufać człowiekowi, który mimo przysięgi łamie jej zasady, a tym samym zasady wiary, którą ośmiela się reprezentować?
to że jeden, drugi, trzeci czy dziesiąty ksiądz okazał się złym czlowiekiem, nie znaczy że wszyscy tacy są. nie można wszystkich wrzucać do jednego worka. na tej samej zasadzie moglabyś już nigdy nikomu nie zaufać, bo skoro jeden człowiek cię zawiódł to znaczy że inni też to zrobią.
teneniel napisał/a: Czy uważasz, że człowiek wiary powinien ślepo patrzeć na kapłana, choćby ten nakłaniał do złego (np. o Rydzyk, który w ostatnich dniach dostał wyrok za nielegalną zbiórkę pieniędzy i jeszcze się odgraża) ?
uważam, że czlowiek wiary powinien kochac, milować, wybaczać, starać się zrozumieć. dokladnie tak jak jezus, który oddał za ludzi życie, pozwolił się torturować i zabić dla dobra innych.
oczywiście zdaję sobie sprawę, że jako osobie kompletnie w nic nie wierzącej, ze szczególnym uwzględnieniem nie wiary w siebie, bardzo łatwo jest mi tak mówić.
ale pomimo mojego braku wiary staram się być dobrym człowiekiem, wybaczać, pomagać, kochać i dawać ludziom tyle szans ile potrzebują. chociaz tak naprawdę to ja tylko oddaję światu to, co sama od niego otrzymałam. |
saxifraga
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2011-02-15, 10:08 Temat: Kościół. |
przecież bóg stworzył kościół. kościół to ludzka reprezentacja boga na ziemi. księża i siostry to ludzie, którymi bóg się posługuje, żeby nauczać, tacy wykonawcy jego woli, jego przedstawiciele.
skąd chcesz czerpać naukę i wiedzę o bogu, jak nie od ludzi? myślisz, że bóg sam ci się objawi? może, ale wszystkim ludziom na świecie przecież na pewno się nie objawi.
a w coś konkretnego nie wierzysz kościołowi? którąś z nauk kościoła uważasz za sprzeczną z naukami boga? a do biblii jaki masz stosunek? w końcu to też ludzie ją pisali, więc są podstawy żeby nie dowierzać. |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |