Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 68
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Kościół.
saxifraga

Odpowiedzi: 255
Wyświetleń: 49300

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2011-02-14, 11:09   Temat: Kościół.
akurat nie o ciebie mi chodziło, bo napisałaś że jakąś inna wiarę wyznajesz, która jest pomieszaniem różnych rzeczy. oczywiście nic w tym zlego.

przecież to bóg nakazuje się miłować i wybaczać, to nie pomysł kościoła.
dziwne jest dla mnie takie rozdzielanie bóg tak, kościół nie. to takie wybiórcze. to mi się w religii podoba więc ok, a to już nie więc z tego zrezygnuję. jasne, można tylko nie nazywajmy tego religią katolicką, bo to już jest inna religia. nowa jakaś, zmodyfikowana według naszych potzreb i upodobań.

kompletnie nie mogę zrozumiec np. ludzi, którzy uważają się za wierzących i praktykujących katolików, do kościoła co niedzielę, modlitwa co wieczór bo wiara jest ważna, ale z seksu przed ślubem się nie spowiadają bo to dla nich nie jest grzech, a poza tym nie księdza sprawa. nie grzech i nie księdza sprawa to może ale w innej religii. napisałam, że nie mogę zrozumieć. właściwie to mogę. tak jest wygodniej i łatwiej wybrać sobie to, co nam odpowiada. ale to nie jest wiara.

w kościele się wyrabia to samo, co wszędzie indziej, bo w kościele też są ludzi. oni też mają swoje problemy, słabości, też grzeszą. i księża też bywają złymi ludźmi (chociaż mówiąc o złych ludziach używam tutaj sporego uproszczenia, bo to w ogóle jest temat na osobną dyskusję) tak samo jak no nie wiem np. prostytutki mogą mieć bardzo dobre serce i wiele życzliwości w sobie. księża powinni się trzymać zasad tak samo jak wszyscy inni. kapłani gwałcący zalecenia własnej religii niczym się nie różnią od wyznawców gwałcących zalecenia wlasnej religii.

jeżeli szukasz na ziemi, wśród ludzi kogoś, kto będzie dla ciebie autorytetem, kogoś komu nic nie będziesz mogła zarzucić to obawiam się, że nie znajdziesz.
saxifraga

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2011-02-13, 22:13   Temat: Kościół.

Rododendron napisał/a:

Oni sami od siebie powinni tego wymagać. Nie po to poszli na święcenia, żeby im stawał i bzykał się po kątach Natura naturą, ale jakoś niektórzy mężczyźni potrafią się powstrzymywać, a tym bardziej wymagałabym tej umiejętności od tej strony świętej, a nie świeckiej.

najlepiej żeby każdy wymagał od siebie i pilnował siebie. bardzo łatwo jest zarzucać błędy innym. ksiądz to czlowiek. i jak ludzie świeccy jedni księża lepiej sobie radzą z wypełnianiem swoich obowiązków wobec boga i ludzi a inni gorzej.

a ty w ogóle wierzysz w boga? bo czytając twoją wypowiedź mam wrażenie, że wcale. i nie rozumiem po co w takim razie spowiedź, msza święta i inne.

wiem, że wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, ale wy wierzący a negatywnie nastawieni do kościoła próbujecie w ogóle zrozumieć księży, wybaczyć, podejść do ich blędów wyrozumiale po chrześcijańsku jak bóg przykazał?
saxifraga

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2011-02-12, 13:09   Temat: Kościół.
ksiądz jest tylko człowiekiem. nie wiem dlaczego niektórzy wymagają od nich, żeby byli święci. przecież to też tylko ludzie. błądzą, ulegają pokusom. jak każdy.
poza tym nie spowiadasz się księdzu tylko bogu. w momencie spowiedzi ksiądz jest tylko pośrednikiem pomiędzy tobą a bogiem.
  Temat: Czy jest możliwa przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną?
saxifraga

Odpowiedzi: 168
Wyświetleń: 92443

PostForum: Sex, Miłość i przyjaźń   Wysłany: 2011-02-12, 11:09   Temat: Czy jest możliwa przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną?
przyjaźń między kobietą i mężczyzną jest tak samo możliwa jak pomiędzy osobami tej samej płci. czyli zdarza się bardzo rzadko i często jest mylona z innymi relacjami.
saxifraga

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2011-02-12, 11:04   Temat: Kościół.
nie chodzę do kościoła, bo nie wierzę. bardzo bym chciała wierzyć, ale nie potrafię. wiara to dar. ja go nie mam. trudno.

a jeżeli chodzi o kościół i księży mam bardzo pozytywną opinię. 6 lat chodziłam do szkoły katolickiej i bardzo dobrze to wspominam. księża byli świetnymi pedagogami ale też fajnymi ludźmi. można było z nimi normalnie porozmawiać. rekolekcje odbywały sie nie w kościele tylko w szkole na sali gimnastycznej i były naprawdę świetnie prowadzone. przychodzili na nie również uczniowie, którzy już zakończyli edukację w naszej szkole. to samo lekcje religii. były po prostu ciekawe i lubiłam na nie chodzić, a że nie wierzę kompletnie mi nie przeszkadzało.

również do biblii mam bardzo pozytywny stosunek. to jedna z najmądrzejszych książek jakie czytałam.

kompletnie nie rozumiem modnej od jakiegoś czasu nagonki na księży, kościół i wiarę katolicką.
  Temat: nad morze czy w góry?
saxifraga

Odpowiedzi: 178
Wyświetleń: 38743

PostForum: HydePark   Wysłany: 2011-02-11, 07:06   Temat: nad morze czy w góry?

ZoZoL napisał/a:

siedzenie w miejscu i opalanie się nie jest dla mnie. Ponadto jestem uczulony na słońce, więc i tak nie mogę się opalać.

haha ja też. znaczy pewnie nic w tym śmiesznego.
  Temat: Rozmowy z rodzicami o seksie
saxifraga

Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 22252

PostForum: Sex, Miłość i przyjaźń   Wysłany: 2011-02-04, 12:52   Temat: Rozmowy z rodzicami o seksie
nie pamiętam ile miałam lat ale raczej niewiele. początek podstawówki chyba. mama opowiadała mi skąd się biorą dzieci, narysowała mi nawet ładnie plemniki i macice. mówiła, że z seksem warto czekać na wyjątkowego chłopaka. niekoniecznie do ślubu, ale do czasu kiedy będę pewna, że kogos kocham z wzajemnością.

później jak byłam starsza, gdzieś tak w gimnazjum już nie rozmawiałam z mamą na te tematy. zresztą w ogóle z nią już prawie nie rozmawiałam. i nigdy jakoś mi do glowy nie przyszło, żeby pytać jej o cokolwiek. było przecież bravo i lekcje biologii oraz przystosowania do życia w rodzinie.
  Temat: Jaki alkohol..
saxifraga

Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 29188

PostForum: Ruch i odżywianie   Wysłany: 2011-01-24, 20:05   Temat: Jaki alkohol..
nie znam się na winach. ani w ogóle na alkoholach. piję wszystko, co dadzą. nie przepadam tylko za mieszaniem wódki z sokiem i za alkoholizowanymi oranżadami typu redds. ale jak dostaję normalny alkohol to nie wybrzydzam.
  Temat: co jadasz na śniadanie ?
saxifraga

Odpowiedzi: 181
Wyświetleń: 52438

PostForum: Ruch i odżywianie   Wysłany: 2011-01-18, 20:27   Temat: co jadasz na śniadanie ?
nie napisałam, że jem dwie godziny. ale muszę mieć spokój i świadomość, że mogę sobie spokojnie jeść powoli i jeszcze później za godzinkę wypić herbatkę. a przed komputerem to tak, bardzo rzadko jem gdziekolwiek indziej. nie lubię po prostu.
  Temat: co jadasz na śniadanie ?
saxifraga

Odpowiedzi: 181
Wyświetleń: 52438

PostForum: Ruch i odżywianie   Wysłany: 2011-01-18, 15:39   Temat: co jadasz na śniadanie ?
nienawidzę jeść w biegu. ani na mieście. mam na mysli zarówno kebab na ławce, mcdonalna jak i dobrą restaurację. muszę mieć spokój, usiąść sobie przed komputerem i mieć świadomość, że mam conajmniej 2 godziny czasu. i nie cierpię jeść w towarzystwie.

nie jadam typowo śniadaniowych śniadań ;] i jem rzadko. góra 3 posiłki dziennie. najczęściej 1 lub 2.
  Temat: Prośba o pomoc! Liczy się każda osoba!
saxifraga

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4396

PostForum: HydePark   Wysłany: 2011-01-18, 11:40   Temat: Prośba o pomoc! Liczy się każda osoba!
albo jeszcze lepsze: Jak grupę polubi 100.000 osób to nazwę swoje dziecko Megatron.
  Temat: Prośba o pomoc! Liczy się każda osoba!
saxifraga

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4396

PostForum: HydePark   Wysłany: 2011-01-17, 18:42   Temat: Prośba o pomoc! Liczy się każda osoba!
nigdy nie kliknęłam w lubię to na facebooku i narazie nie jestem jeszcze gotowa na ten krok, ale inicjatywę popieram i życzę powodzenia.

Strona 3 z 6
Skocz do: