|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: [Blogspot, posty] Łamanie linii i tekst otaczający zdjęcia |
Eisen
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4186
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2014-01-06, 00:58 Temat: [Blogspot, posty] Łamanie linii i tekst otaczający zdjęcia |
Kiedy wstawiam zdjęcie, które otacza krótki tekst, muszę dodać kilka znaczników <br /> aby tekst, który jest pod zdjęciem (nieotaczający) nie wchodził w tą ...otoczkę (?) zdjęcia. Jest ok, ale tylko na mojej stałej, dużej rozdzielczości - w innych przypadkach (np. na telefonach), od tekstu otaczającego zdjęcie, jest ogromna luka do tekstu pod zdjęciem. Próbowałem kilku sztuczek w htmlu, ale jestem za słabym czarodziejem |
Temat: [blogspot] css daty komentarza + menu |
Eisen
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 3913
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-12-31, 00:09 Temat: [blogspot] css daty komentarza + menu |
Dodałem widżet obrazek
W układzie szablonu miałem:
Cytat Szerokość obrazu zostanie zmniejszona do 219 pikseli.
Zmodyfikowałem obrazek, żeby miał szerokość 219 pikseli, nawet ze 2 mniej, a i tak opcja "pokaż informacje o obrazku" pokazywała (a nawet było widać podczas ładowania strony), że był skalowany na stronie do 165 pikseli. Wstawiłem nowy o szerokości 170 i jest ok. Czy to zależy od marginesów widżetu bocznego? Chciałbym, aby po bokach był on taki sam, tzn. żeby obrazek był wycentrowany. No i najlepiej, żeby blogger mnie nie oszukiwał z tym rozmiarem żebym wiedział w jakiej rozdzielczości obrazki wstawiać |
Temat: Wyświetlanie bloga w wersji mobilnej |
Eisen
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 18472
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2013-12-30, 23:19 Temat: Wyświetlanie bloga w wersji mobilnej |
Htsz napisał/a: wersja mobilna z m=1 nie jest przygotowana jeszcze tak jak sobie zaplanowałem. Na razie przystosowałem tę skórkę (jednokolumnowy) do dopasowywania się także pod tablety i telefony w wersji komputerowej m=0.
Jak dla mnie jest bardzo dobrze, nie mogę się do niczego przyczepić
A propos lepszego dostosowania do wyświetlania w telefonie w wersji komputerowej m=0, w tytułach postów, gdzie czcionka jest niestandardowa, nie wyświetlają się polskie znaki (a widziałem, że na jednokolumnowych jest ok). Na m=1 wszystko jest dobrze. No... może prawie, ta czcionka tytułów jest standardowa, nie taka jak w wersji komputerowej - gdzie można to podmienić?
Przy okazji, te nagłówki postów i widżetów (z ustawioną czcionką niestandardową) ładują się czasami, ale styl tej czcionki się nie zmienia, jest jakiś zwykły arial czy coś takiego... (lecz dzieje się tak tylko sporadycznie). Na początku myślałem, że w kodzie jest jakaś luka, ale ostatnio myślę, że może to być wina laptopa.
No i dzięki za odpowiedź, wersja mobilna jako tako nabiera kształtów. Jednak jak usunąłem header, nie ma żadnego napisu, nic : D Jest wielka pustka. Pomyślałem, że ze zwykłym tekstem byłoby nadal pusto, chciałbym tam zamieścić header, ale w wersji mobilnej - odchudzony. W jakich wymiarach go stworzyć i jak najlepiej dopasować? Tą szerokość, co oddziela menu od góry strony (w której miejscu był header) można ustawić? Najładniej IMO wyglądałby pasek kolorowy pod menu nawigacyjnym (Strona główna, etc), a nad nim grafika dla wersji mobilnej. Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi i nikt się w tym tekście nie pogubi :>
Aaa no i tło, po tych zmianach źle wygląda. Gdzie je podmienię dla m=1? Najlepiej też na jakiś pasek, z tym że inaczej rozmieszczony (ciemniejsza jego część na szerokości wpisów, a jaśniejsze poza - z tym, że skąd mam znać konkretne wymiary? już są inne od układu szablonu w wersji komputerowej). W ostateczności może być zwykły #hex, jak za dużo z tym zabawy
uff, trochę się rozpisałem |
Temat: Wyświetlanie bloga w wersji mobilnej |
Eisen
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 18472
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2013-12-30, 18:50 Temat: Wyświetlanie bloga w wersji mobilnej |
Niestety, próbowałem zmienić tło buttona "Strona główna" i strzałek, czyli odpowiedników "Starsze posty i nowsze posty" w zwykłej wersji, ale zmieniło mi się tło stopki postów.
W tej sekcji się bawiłem:
jestem już blisko, ale nadal nie to
A ten header najchętniej bym zamienił na zwykły tekst. W ogóle widziałem Twojego bloga w wersji mobilnej - wygląda bardzo estetycznie. Jak go wycentrować, tak jak jest u Ciebie? U mnie może być trochę inaczej, gdyż jako tło mam ustawiony podłużny, dwukolorowy pasek. |
Temat: krótki link podstrony |
Eisen
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 1444
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-12-30, 16:12 Temat: krótki link podstrony |
| jak zmienić na ? czuję, że jest to błahostka, wcześniej mi się automatycznie tworzyły przy tworzeniu stron (wpisaniu tytułu), jednak teraz się nie zmienia |
Temat: Z jakim przedmiotem macie największy problem? |
Eisen
Odpowiedzi: 35
Wyświetleń: 15340
|
Forum: Szkoła Wysłany: 2013-12-26, 23:37 Temat: Z jakim przedmiotem macie największy problem? |
Całe życie najgorzej z fizyką, od gimnazjum i te sprawdziany pisane na jedynki po studia i niezaliczone kolokwia. Fizyko - zgiń |
Temat: [blogspot] css daty komentarza + menu |
Eisen
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 3913
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-12-22, 22:13 Temat: [blogspot] css daty komentarza + menu |
| Odnośnie tych komentarzy, po wklejeniu kodu dla nowego systemu tylko coś się zmieniło, mianowicie kolor komentarzy + kursywa. Jednak nadal są 'klikalne'. |
Temat: [CSS] formatowanie tabelki |
Eisen
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3478
|
Forum: Webmastering Wysłany: 2013-12-22, 16:57 Temat: [CSS] formatowanie tabelki |
ktoś mi powie, czemu w poście się normalnie wyświetla, a jak otwieram pusty dokument xhtml z tą tabelką, to jest błąd w table id="osom"? Ponadto chciałbym, żeby po najechaniu na dany wiersz, tło podświetlało się w całym wierszu, a nie tylko w drugiej kolumnie? Mam nadzieję, że widać o co chodzi
[ Dodano: 30-12-2013, 02:16 ]
Naprawdę nikt nie ma żadnego pomysłu? |
Temat: [blogspot] kanał witryny, a wyświetlanie bloga w obserwowany |
Eisen
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3964
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2013-12-22, 16:03 Temat: [blogspot] kanał witryny, a wyświetlanie bloga w obserwowany |
| Dzięki. Czy to przez to włączenie kanału włączyła się opcja odpowiedz przy komentarzach? Nie działa chyba, ale jest myląca |
Eisen
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2013-12-21, 23:38 Temat: [blogspot] kanał witryny, a wyświetlanie bloga w obserwowany |
| Znaczy się włączyłem "pełny", ale nie widziałem swoich notek w kokpicie, więc wyłączyłem. Teraz cały czas jest włączony "Do miejsca zawijania tekstu" i również nie widzę wpisów. Z tego co pamiętam, wyłączyłem to dawno temu, żeby nie było tego napisu "Subskrybuj: Posty ( Atom )". Teraz włączyłem kanał, napis jest, ale notatek wciąż brak. Jutro pobawię się tym feedburnerem. Istnieje jakiś sposób, żeby kanał był włączony bez tej (kolejnej już) stopki tekstowej "Subskrybuj..." ? |
Eisen
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2013-12-21, 23:01 Temat: [blogspot] kanał witryny, a wyświetlanie bloga w obserwowany |
Na stronie głównej bloggera, gdy jesteśmy zalogowani, wyświetlają się na dole ostatnie wpisy z blogów, które obserwujemy. Specjalnie zostałem obserwatorem swojego bloga, ale niestety, nie wyświetlają się z niego posty. Jest tylko komunikat, gdy kliknę w tytuł bloga:
Cytat Ten adres URL był przez Ciebie obserwowany, ale nie znaleźliśmy dla niego kanału.
Sprawdź, czy adres URL jest poprawny: http://mójblog.blogspot.com/
Jeśli chcesz zaktualizować konfigurację, użyj strony Zarządzaj.
W ustawieniach bloga miałem "Zezwalaj na kanał w blogu" Brak. Jak zmieniłem na pełny, w stopce postów pojawił się komunikat Subskrybuj posty (atom), ale w kokpicie bloggera nadal nie wyświetlały się posty... I jak tu się z tym uporać? |
Temat: [panowie] piżama czy koszulka i bokserki ? |
Eisen
Odpowiedzi: 56
Wyświetleń: 27544
|
Forum: Męskie sprawy Wysłany: 2013-12-21, 22:48 Temat: [panowie] piżama czy koszulka i bokserki ? |
| w zimę piżama, w inne pory roku bokserki, ewentualnie bokserki + koszulka |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |