| Autor |
Wiadomość |
Temat: [WordPress] Jak powstrzymać SPAM w ilości hurtowej na blogu? |
Alechanted
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4945
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2014-09-14, 13:20 Temat: [WordPress] Jak powstrzymać SPAM w ilości hurtowej na blogu? |
Jasne, to po prostu nie dopuszcza do komentarzy, jeżeli ktoś nie przyjmuje ciastek i javascript (boty w ramach oszczędzania zasobów mają obie funkcje wyłączone)
Pożera trochę dużo zasobów na serwerze (więc jak zacznie się robić spokojnie, to polecam wyłączyć i zostawić na cięższe czasy), ale jest skuteczne - po odpaleniu z 4 tysięcy dziennie, w trakcie miesiąca przeszedł dokładnie jeden |
Temat: [WordPress] Jak powstrzymać SPAM w ilości hurtowej na blogu? |
Alechanted
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4945
|
Forum: Forum WordPress Wysłany: 2014-09-14, 12:35 Temat: [WordPress] Jak powstrzymać SPAM w ilości hurtowej na blogu? |
Jak ja miałem falę spamu (około 4000 komentarzy dziennie) skorzystałem z wtyczki WP-SpamShield - ja o samej wtyczce
Jeżeli postują to boty, to się spamu pozbędziesz.
Jeżeli ten spam to faktyczne osoby, najlepszym wyjściem jest włączenie moderacji komentarzy na pewien okres czasu. Jeżeli żaden z tych komentarzy nie pojawi się na blogu, to się zniechęcą. |
Temat: na co wydajesz pieniądze? |
Alechanted
Odpowiedzi: 140
Wyświetleń: 46582
|
Forum: Kobiece rozmówki Wysłany: 2014-09-12, 07:30 Temat: na co wydajesz pieniądze? |
Wszelkiego rodzaju opłaty w pierwszej kolejności, potem wydaję na moje zainteresowanie:
Surowce Piwowarskie - za komplet słodów, chmielu i drożdży trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych
Porządne Piwa - Nigdy nie kupuję dwa razy tego samego. Dobra piwa można dostać już w okolicach 8zł, ale cena w okolicach 40zł za butelkę 0,3 też mnie nie szokuje. Zdecydowanie warto, tak jak warto dopłacić do wina, lub tako samo jak warto dopłacić do butów, by nie kupić pierwszego-lepszego bazarowego szmelcu |
Temat: Papierosy |
Alechanted
Odpowiedzi: 236
Wyświetleń: 71554
|
Forum: Społeczeństwo Wysłany: 2014-09-12, 07:21 Temat: Papierosy |
Miałem moment palenia, chwilkę przed 18 urodzinami. Próbowałem wszystkiego, od tanich tytoni po takie, których normalny śmiertelnik nie kupi bo jak to można tyle na fajki wydać (przy czym sami lubią sobie walnąć szklaneczkę dobrego burbonu). Generalnie nie podeszło mi. Tanie, zwykłe popularne papierosy to po prostu smród. Taki sam efekt jak przejście się po centrum Katowic zimą robiąc głębokie wdechy. Drogi tytoń na smrodzenie nie cierpi, ale też mnie nie urzeka - po prostu nie śmierdzi i tyle z jego zalet.
I wiecie co jest gorsze od zapachu samego dymu? To, jak palaczom wali z gęby. -600% do seksapilu... i to przekonanie, że jak będą żuć gumę, to będzie okej. Nie będzie - osoby postronne są dużo bardziej wyczulone na ten zapach niż sam palący, a do tego każdy jest wyczulony na pewne zapachy i to jest jeden z nich. |
Temat: Pomysły na zdjęcia. |
Alechanted
Odpowiedzi: 86
Wyświetleń: 79435
|
Forum: Fotografia Wysłany: 2014-09-11, 16:43 Temat: Pomysły na zdjęcia. |
Widzę, że sporo osób ćwiczy. Bardzo fajnym ćwiczeniem jeżeli chodzi o światło (i kompozycję, oczywiście - bo tej trzeba pilnować przy każdym ćwiczeniu) jest robienie zdjęć "białego na białym"
Czyli rozwieszamy sobie biały materiał, rozciągamy go nad jakimś pudełkiem, wazonikiem robiąc zmyślne fałdy i zagięcia a następnie stawiamy tam równie białe przedmioty. Dobre są styropianowe figury przestrzenne, dostępne w sklepach z pomocami naukowymi oraz w sklepach dla plastyków.
Pomijając fakt, że to bardzo edukacyjne i uczy pokory, to jest to nadal genialna zabawa. Kolor przestaje rozpraszać, temat mamy wymuszony a teraz musimy z byle czegoś zrobić atrakcyjną wizualnie fotografie.
Polecam nawet nie planować ustawienia przedmiotów. Niech one sobie będą, a my szukajmy odpowiedniego ujęcia w tym, co już mamy |
Temat: bez telewizora |
Alechanted
Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 20449
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2014-09-11, 10:32 Temat: bez telewizora |
Abakercja napisał/a: Alechanted napisał/a:
Czy moje życie bez telewizji się zmieniło? Tylko ludzie dziwnie na mnie patrzą.
serio? wydaje mi się, że telewizor powoli już odchodzi do lamusa i wielu ludzi z mojego otoczenia deklaruje, że nie ogląda telewizji. nie jest to już niczym dziwnym. szczególnie że to samo można obejrzeć w internecie i to w dogodnym dla siebie czasie, a nie wtedy kiedy akurat nadawana jest audycja.
Kwestia tego, że Kraków jest do przodu w wielu kwestiach
U nas na Śląsku w mniejszych miastach to nie 100, a 300 lat za murzynami |
Temat: [podróże] Gdzie byłeś, gdzie chciałbyś pojechać? |
Alechanted
Odpowiedzi: 254
Wyświetleń: 71809
|
Forum: HydePark Wysłany: 2014-09-11, 10:01 Temat: [podróże] Gdzie byłeś, gdzie chciałbyś pojechać? |
Motyw kobiety napisał/a: Alechanted napisał/a: Ja bym chciał pojechać do Gruzji. Miejsce wydaje się być naprawdę magiczne
Przez ostatnie kilka lat jest moda na Gruzję.Podobnie jak na Wyspy Kanaryjskie. Ale zanim jej nie było, też zastanawiałam sie nad Gruzją. Jakoś jednak intuicja mi podpowiada, że tam może być całkiem podobnie jak w Chorwacji.
Ooo mnie jeszcze ciągnie do Estonii.
Zaczęła się moda?
Trzeba będzie poszukać w takim innego, mało turystycznego miejsca na cel
Niestety, natłok turystów szkodzi |
Temat: [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga? |
Alechanted
Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 71548
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-09-11, 08:55 Temat: [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga? |
Ja jako zapalony grzebalec przeszedłem z bloggera na wordpress na własnym serwerze. W pewnym momencie zmieniłem już chyba wszystko, co się dało i wciąż było mi mało. Dostęp do całego kodu jest dla mnie odprężający |
Temat: Czego słuchacie ? Rock, metal, hip-hop, regge lub techno? |
Alechanted
Odpowiedzi: 287
Wyświetleń: 78055
|
Forum: Muzyka Wysłany: 2014-09-11, 08:53 Temat: Czego słuchacie ? Rock, metal, hip-hop, regge lub techno? |
| Generalnie wszystkiego, ale wciąż często można mnie znaleźć przy "gotyku", przy czym rozumiem przez ten termin wszystko, poza "gothic metalem", który po prostu brzmi kiczowato. Więc mocno uogólniając to będzie cold wave, post punk, dark wave, psychobilly, dark ambient i sporo innych (: |
Temat: [podróże] Gdzie byłeś, gdzie chciałbyś pojechać? |
Alechanted
Odpowiedzi: 254
Wyświetleń: 71809
|
Forum: HydePark Wysłany: 2014-09-11, 08:47 Temat: [podróże] Gdzie byłeś, gdzie chciałbyś pojechać? |
Ja bym chciał pojechać do Gruzji. Miejsce wydaje się być naprawdę magiczne |
Temat: Dlaczego zaczęliście prowadzić bloga? |
Alechanted
Odpowiedzi: 213
Wyświetleń: 60052
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2014-09-11, 08:40 Temat: Dlaczego zaczęliście prowadzić bloga? |
Piwowarstwo domowe to dziedzina niszowa i po prostu boli mnie to, że tak wspaniałe zajęcie jest tak słabo rozpropagowane. Żyję w głębokim przekonaniu, że za pośrednictwem mojego bloga przekonam kilka osób do warzenia we własnym domu porządnego piwa i rozpropaguję zwyczaj pijania piw dobrych jako-takich |
Temat: bez telewizora |
Alechanted
Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 20449
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2014-09-11, 08:37 Temat: bez telewizora |
Telewizor jako taki posiadam... Ale nie posiadam telewizji. Ten format mediów to relikt przeszłości.
Do telewizora podłączam raz na sto lat konsolę, a poza tym podpiąłem tam mojego starego laptopa gdzie mam XBMC i ubuntu. Za jego pomocą, używając oczywiście telefonu odpalam muzykę, czasem puszczę jakiś stream z internetu - chociaż z reguły i tak oglądam na monitorze komputera, jeżeli coś już jest na rzeczy. Do tego mam tam zrobiony system karaoke - przydaje się na imprezy
Czy moje życie bez telewizji się zmieniło? Tylko ludzie dziwnie na mnie patrzą. |
| |