|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
Znalezionych wyników: 110
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: [blogger] Jak zmienić kolor linku "czytaj więcej"? |
ultraman23
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2635
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-09-18, 22:02 Temat: [blogger] Jak zmienić kolor linku "czytaj więcej"? |
To znowu ja. Upiększam swojego bloga i zrobiłem przycisk "czytaj więcej" z takiego generatora. Jest tylko problem, bo drażni mnie, że jest on pod przyciskiem społecznościowym "lubię to". Można zrobić tak, żeby był on widoczny dopiero po rozwinięciu tekstu?
Edit: Przy okazji jeśli mogę zadać pytanie odnośnie tego przycisku "czytaj więcej"
Próbuję ustawić już kilkadziesiąt minut, aby litery były czarne (bez najeżdżania na nie myszką). Chyba pozmieniałem już każdą możliwą linijkę do tego gadżetu na kolor czarny w HTML, ale nic to nie dawało. Może ja czegoś nie widzę i bardziej doświadczone oko łatwiej to wychwyci.
Cytat .jump-link {
-moz-box-shadow:inset 0px 1px 0px 0px #ffffff;
-webkit-box-shadow:inset 0px 1px 0px 0px #ffffff;
box-shadow:inset 0px 1px 0px 0px #ffffff;
background-color:#ebebeb;
-webkit-border-top-left-radius:5px;
-moz-border-radius-topleft:5px;
border-top-left-radius:5px;
-webkit-border-top-right-radius:5px;
-moz-border-radius-topright:5px;
border-top-right-radius:5px;
-webkit-border-bottom-right-radius:5px;
-moz-border-radius-bottomright:5px;
border-bottom-right-radius:5px;
-webkit-border-bottom-left-radius:5px;
-moz-border-radius-bottomleft:5px;
border-bottom-left-radius:5px;
text-indent:0px;
border:1px solid #999999;
display:inline-block;
color:#000000;
font-family:Arial;
font-size:14px;
font-weight:bold;
font-style:normal;
height:32px;
line-height:32px;
width:121px;
text-decoration:none;
text-align:center;
}.jump-link:hover {
background-color:#dfdfdf;
}.jump-link:active {
position:relative;
top:1px;
} |
Temat: Opinia czarno-białego bloga |
ultraman23
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 4867
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2013-09-18, 18:12 Temat: Opinia czarno-białego bloga |
Kamysto napisał/a: Nikt cie nie pozwie, chyba, że osiągniesz sukces.
Jeśli chodzi o klawisz Czytaj więcej. -.^. Ja zawsze klikam w napis tytułowy. Można zmienić kolor na czarny, ale nie uważam to za bardzo istotne.
Widget z najnowszymi wypełnia po prostu stronę. Dla mnie też jest bez sensu. Fajny by był, gdyby miał opcje wyświetlania obrazków przy tytułach. Wtedy to ładnie wygląda i jakąś funkcjonalność posiada.
Myślę, że jak chcesz coś dodać po prawej to jakiś fajny widget by się znalazł. Ale nie przesadzaj, bo z tą ilością dość ładnie wygląda. Maks jeszcze jeden.
Też myślałem, że większość klika w tytuł, ale może niektórzy po zejściu niżej i czytaniu leadu wolą klikać w drugi link, bo nie chce im się lecieć w górę. Czytelnik jest leniwy, trzeba mieć to na uwadze.
Coś pomyślę z tymi gadżetami. Jak pisałem, od jakiegoś czasu idę w minimalizm i wywaliłem całkiem sporo rzeczy. Im mniej tym lepiej.
Hmm, większość waszych opinii się pokrywa. Podumam jeszcze, a tym czasem jeśli ktoś znajdzie inną, jego zdaniem, wadę to niech da znać. |
ultraman23
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2013-09-18, 15:48 Temat: Opinia czarno-białego bloga |
Basia napisał/a: Dla mnie sucho i zimno. Nie podoba mi się logo. Mało kojarzy się z tym o czym piszesz.
Zgadzam się z komentarzem, że 'czytaj dalej' powinno być bardziej uwydatnione. Nad linkami social i z prawej strony + większe marginesy (moim zdaniem).
Dodatkowo uważam, że gadżet 'najnowsze teksty' jest bez sensu - każdy ma najnowsze teksty na stronie głównej. Z boku powinny być teksty najpopularniejsze.
Fajnie, że strona nie jest przeładowana - to zdecydowanie na plus.
Sam pomysł na odcienie szarości - fajny. Ale dla mnie blog nie ma charakteru.
No i taki szczegół na koniec: Wszystkie zdjęcia i grafiki, których nie wykonałem własnoręcznie pochodzą z grafik Google - grafiki Google to nie źródło... Nie liczy się to jako podanie źródła zdjęcia - jeśli oczywiście chcesz poszanować prawa autorskie zdjęć jakie wykorzystujesz.
Coś poszukam jak pozmieniać przycisk "Czytaj dalej", bo faktycznie może być mało wyraźny.
Zastanawiałem się co zrobić gadżetem "najnowsze teksty". Doszedłem do wniosku, że internauci są leniwi i nikt nie będzie jeździł po całej stronie, aby to zobaczyć. Za to jeśli wejdzie w jakiś tekst będzie to doskonale widoczne. Poza tym moje najpopularniejsze teksty są z poza tematyki technologii, więc nie pasowałoby mi tego typu podróżowanie po moim blogu.
Aha, na końcu to nie jest źródło, tylko informacja. Jak komuś się nie będzie podobało, że umieściłem jego obrazek to niech napisze, a ja go usunę. Albo niech pozwie do sądu. Obojętne.
Dzięki za opinię, muszę jeszcze sporo poeksperymentować z wyglądem bloga. |
Temat: Tytuł bloga "zamienił się stronami" |
ultraman23
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 1990
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-09-17, 22:41 Temat: Tytuł bloga "zamienił się stronami" |
Kamysto napisał/a: ultraman23 napisał/a: Kamysto napisał/a: Nie wiem czemu się obraca, ale usuń z tytułu strony Rzemyk.blogspot.com. To ci zupełnie nic nie daje. Najlepiej dać np samo Rzemyk.
Nooo, muszę ci powiedzieć... że nie pomogłeś rozwiązać mojego problemu. Nie o to pytałem!
Ale posłuchałeś rady
Backlinki to po prostu linki prowadzące do Twojej strony... Min. katalogi, najlepiej też poprosić np Onet.pl, żeby wspomniał o Twoim artykule w ich tekście.
Musiałem to zrobić, bo za długi tytuł był i nie mieścił się odkąd zamieniły się stronami nazwa bloga z tytułami postów...
O linki już od jakiegoś czasu się staram. Bez przesady. Powoli, ale systematycznie. Chyba nie chodzi o jakieś spamowanie? |
ultraman23
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-09-17, 21:59 Temat: Tytuł bloga "zamienił się stronami" |
Htsz napisał/a: Tytuł wpisu czy podstrony lepiej jak jest pierwszy, bo w wynikach Google i tak mało tekstu widać, więc prawie wszędzie miałbyś w tytułach jednakowy tekst.
Jak nanosisz jakieś zmiany to musisz odczekać trochę, już pisaliśmy o tym przy okazji Twojego poprzedniego wątku, praktycznie o tym samym.
Zbieraj linki zwrotne żeby częściej zaglądały roboty, na tę chwilę był 4 dni temu, czyli jeszcze nic się nie zmieniło od czasu kiedy dodałeś ten temat.
Edytowałeś może title w szablonie?
Skoro tak jest lepiej to niech będzie tak jak jest. Nie będę nic zmieniał.
Te linki zwrotne w jaki sposób się zbiera? Bawię się teraz w katalogi, ale nie wiem czy to o to chodzi. |
ultraman23
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-09-17, 14:33 Temat: Tytuł bloga "zamienił się stronami" |
Kamysto napisał/a: Nie wiem czemu się obraca, ale usuń z tytułu strony Rzemyk.blogspot.com. To ci zupełnie nic nie daje. Najlepiej dać np samo Rzemyk.
Nooo, muszę ci powiedzieć... że nie pomogłeś rozwiązać mojego problemu. Nie o to pytałem! |
ultraman23
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2013-09-17, 11:48 Temat: Opinia czarno-białego bloga |
Kamysto napisał/a: Bo np przy zdjęciach telewizorów, czy smartfonów kolor ma znaczenie.
W zdjęciach tytułowych? Przecież to bez różnicy, bo to tylko informacja o czym będzie tekst, a nie prezentacja urządzenia. To mogę zawrzeć w dalszej części posta.
Nie ważne. Czekam na dalsze opinie, bo im więcej tym lepiej. |
ultraman23
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2013-09-16, 23:18 Temat: Opinia czarno-białego bloga |
Kamysto napisał/a: A ja bardzo lubię czarno-białe klimaty, ale nie wróże sukcesu. Przy takiej tematyce to się nie sprawdzi. Taki motyw jest fajny np na pisanie o klasycznym filmie, fotografiach, ewentualnie książkach itd itp
Dlaczego tak myślisz? Dla jasności - czarno-białe jest wyłącznie zdjęcie tytułowe. Reszta jest w kolorach. |
ultraman23
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2013-09-14, 22:40 Temat: Tytuł bloga "zamienił się stronami" |
Cholera jasna. Już było wszystko fajnie, a teraz znowu coś się porobiło, a nic nie ruszałem!
Mam ustawiony tytuł w Bloggerze (tj: Ustawienia->Podstawowe-> Tytuł) "Rzemyk.blogspot.com - Internet, social, technologie", ale po wyszukaniu bloga w google jest "Internet, social, technologie: Rzemyk.blogspot.com" Ja się pytam DLACZEMU? :O
Przy udostępnianiu linka na facebooku też są zmiany. Wcześniej był najpierw tytuł bloga, potem tytuł tekstu np "Rzemyk.blogspot.com - Internet, social, technologie: Hity Internetu", a teraz jest na odwrót "Shogi | Rzemyk.blogspot.com - Internet, social, technologie"
Nie wiem o co chodzi, ale chciałbym to jak najprędzej zmienić. To jak towarzysze, pomożecie?
Edit: Jeśli chodzi o google to wszystko wróciło do normy. Nie mam pojęcia dlaczego. Zobaczę jeszcze co z tym facebookiem i jakby co to jeszcze napiszę.
Edit 2: no i z powrotem się ten badziew obrócił. Co robić? |
ultraman23
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2013-09-14, 22:27 Temat: Opinia czarno-białego bloga |
wendigo napisał/a: Na pewno jest to oryginalne - tyle mam w sumie do powiedzenia na temat czarno-białych zdjęć i wszystkiego. Nie wiem czy to dobrze, czy jednak przez to może zdjęciom kiedyś brakować czegoś istotnego... Nie wiem, ale chybabym tak zostawił, postawiłbym jednak na tą oryginalność.
Jeśli interesuje Cię też opinia na temat reszty elementów wyglądu, to link czytaj dalej pod gadżetami facebooka to moim zdaniem niezbyt dobry pomysł - chwila minęła zanim zorientowałem się, że on jest, bo zwykle na te gadżety ani poniżej ich nie patrzę  I mnie zdjęcie czy grafika szerokie (duże) na całą szerokość posta nie podoba się, za bardzo przytłacza, lepsze byłoby o połowę mniejsze przynajmniej na stronie głównej (ale nie wiem nawet czy technicznie może być mniejsze na głównej a większe pod czytaj dalej).
Hmm, trochę nie kumam o co ci chodzi z linkiem "czytaj dalej". Nie potrafię sobie zobrazować tego co napisałeś. Gdzie według ciebie powinien się znajdować?
Wielkość zdjęć pozostanie bez zmian. Blogspot oraz moje możliwość ograniczają większość rzeczy, które chciałbym zrobić i za takie rzeczy nie chcę się chwytać nawet.
Cytat Widziałam już czarno-białe blogi, ale to dalej jest nisza, więc + do oryginalności. Podejrzewam, że zdecydowałeś się na taki design żeby zwracać uwagę czytelnika na tekst a nie na zdjęcia.
Ogólnie mam wrażenie, że jest przeładowany, chociaż dużo nie masz dodatków.
Może to przez logo- chyba lepiej by było gdyby było na środku i w większej przestrzeni, bardziej widoczne.
Reszta w moim odbiorze jest ok.
Logo było kiedyś na środku, ale kategorie były na całej szerokości strony i mi pasowało. Kiedy zmieniłem tematykę, poszerzyłem szablon i zmniejszyłem ilość kategorii, które zebrały się po lewej stronie, postanowiłem zmienić jego umiejscowienie żeby było równo (jestem pedantem). Jak tak patrzę to może faktycznie wypośrodkuję z powrotem. Poeksperymentuję jeszcze.
Dzięki bardzo. Pomogli.
Kolejne opinie oczywiście również się przydadzą. |
Temat: Co to kurna jest katalogowanie? |
ultraman23
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 3922
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2013-09-13, 12:47 Temat: Co to kurna jest katalogowanie? |
Kamysto napisał/a: Cytat Ale mój PR też musi być wysoki, tak? Zależnie od strony. Bo mi większość nie zezwala na dodanie do katalogu. Mam brać te katalogi bardziej z dołu, z PR 0...?
Twój PR podnosi się wraz z liczbą linków do Twojej strony. Tak w największym skrócie.
Dodaj strone do dmoz.org. Ma PR7. Chyba najlepszy darmowy katalog stron na świecie. Tylko, moderacja trwa czasem parę miesięcy.
A kto mówił, że szukanie darmowych kat jest łatwe? ;p Wysyłam Ci na PW listę 20 darmowych katalogów z PR2 na zachętę.
Cytat Primo: większość speców od pozycjonowania twierdzi, że blogi i katologi to nie jest zbyt fortunny pomysł: katalogi ponoć się bardziej nadają dla normalnych witryn. Lepiej się bawić w tzw. białe seo, czyli pisać teksty, co najwyżej bawić się w słowa kluczowe i tyle
A skąd pozyskasz backlinki? Wiadomo, że najlepsze są linki np od innych blogerów, ale jak chce się mieć wypozycjonowaną stronę to trzeba się trochę wysilić.
Katalogi faktycznie nie są numer 1, jeśli chodzi o pozycjonowanie, ale jest to pewne źródło linków. Dobrze wypozycjonowana strona ma linki z różnych źródeł.
Oo, dzięki za linki i rady. Na pewno się to wszystko przyda. Pobawię się trochę w pozycjonowanie za pomocą katalogów i może coś jeszcze, ale nie będę na tym opierał mojej kariery blogera, ale chciałbym ją jak najbardziej przyspieszyć (cierpliwy jestem, ale im szybciej tym lepiej)
Jeszcze jedno pytanie. Czy wymyślać różne opisy do strony czy walić kopie? |
ultraman23
|
Forum: Porady blogowe Wysłany: 2013-09-11, 23:02 Temat: Opinia czarno-białego bloga |
Wychodzę z założenia, że blog powinien mieć jakąś charakterystyczną cechę. Lubię prostotę i pomyślałem, że pójdę maksymalnie w tę stronę. Wszystko mam czarno-białe i w odcieniach szarości, ale nie do końca mnie to przekonuje. Nie jestem pewien czy oczy nie będą bolały, bo również zdjęcia tytułowe, których co prawda nie jest dużo są czarno-białe. Możecie powiedzieć co myślicie o tym wyglądzie? Pewnie, że możecie. Interesuje mnie opinia wyłącznie w temacie wyglądu.
http://rzemyk.blogspot.com/ |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |