Wysłany:
2012-10-15, 03:54[blog.pl] jak usunąć ramkę 'Gorące tematy na blogach'?
Zauważyłem coś bardzo brzydkiego. Onet oprócz wielkich reklam nad nagłówkiem uszczęśliwił (na siłę) swoich użytkowników także wyskakującą z prawej strony ramką "Gorące tematy".
Z tego co widzę plugin "onet-updater" znajduje się w folderze mu-plugin (czyli Must-use plugins) zatem nie ma opcji wyłączenia go w panelu zarządzania blogiem (chyba, że zmusicie administrację do tego swoimi protestami - do czego gorąco zachęcam).
Dodatek jest o tyle wkurzający, że wyskakuje na każdej podstronie z postami i pokazuje linki do cudzych blogów - celebrytów czy popularnych blogerów. Te linki nie zawierają atrybutu "nofollow" zatem za darmo dostają część naszej mocy (przydatnej w SEO).
Jedynym rozwiązaniem w obecnej chwili jest użycie CSS - jednak Onet udostępnia tylko jeden szablon z możliwością uzupełniania arkusza stylów. Tym szablonem jest Arjuna Pro 1.0. Uprzedzam, że trick pozwoli nam to tylko ukryć, dodatek nadal będzie w kodzie bloga.
Po aktywacji tej skórki przechodzimy do zakładki wygląd -> edytuj szablon -> wybieramy "edycja stylu szablonu" i w okienku dopisujemy:
Nie śledziłem regulaminu zatem nie wiem na ile jest to legalne rozwiązanie. Sam bym się wkurzył jakby - bez mojej zgody lub wbrew przekonaniom - na moim blogu wyskakiwał Palikot, Jacyków, Doda czy jakiś inny plastik i chłam. Stąd ten temat i sposób na obejście problemu
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
jak skasować Onet wyskakujące okienko i wysuwane polecamy?
Zauważyłem, że Onet coraz bardziej upiększa blogi reklamami.
W tej chwili wyświetlają dwa poziome boksy Adkontekst (nad nagłówkiem i w stopce). Dodatkowo przy pierwszym wejściu na bloga wyskakuje okienko Onet (Najnowsze wiadomości z kraju i ze świata) na przyciemnionym tle z reklamą artykułu. Podczas przeglądania bloga u dołu ekranu wysuwa się podobna ramka z napisem "Polecamy".
Tak samo jak w przypadku gorących tematów możemy dopisać do sekcji CSS fragment kodu, który ukryje nam to na blogu - nie zobaczą tego także odwiedzający. Przypominam jednak, że może być to (niezgodne z regulaminem lub) pretekst do zablokowania waszego bloga przez administrację.
Poniższy kod ukrywa wszystko za jednym razem. Po przecinkach wymieniłem: ramka wysuwająca się u dołu, przyciemnione tło, okienko wyskakujące na środku ekranu na tym tle, adkontekstowe reklamy u góry, adkontekstowe reklamy na dole:
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).