Ha, kwestia wulgaryzmów jest ciekawa. Uważam, że bardzo wiele zależy od kontekstu i zarówno ścisły językowy purytanizm jak i stawianie w miejsce przecinka "k...a" są dwoma ekstremami jakich należy unikać, żeby nie wyjałowić swojego języka. Można sobie przeklnąć na papierze albo głośno jeśli chce się wyrazić jakąś szczgólną treść, czasem dla rozładowania niezadowolenia, ale to wszystko zależy od tego kto przeklina - czy jest w tym zawarta agresja, zainteresowanie (o k....a...) czy jeszcze coś innego. Bloger nie powinien chyba tak się ograniczać do któregoś z językowych rejestrów, używać ich elastycznie.
Imię: Daniel
Dołączył/a: 07 Lut 2014 Posty: 34 Miasto: Glasgow
Wysłany:
2014-02-07, 23:33
wulgaryzmy jak najbardziej tak! uwielbiam ich wieloznaczeniowość, mnogość. Dobrze wyrażają niektóre emocje.
Jednakże, używam ich tylko i wyłącznie w towarzystwie osób mi dobrze znanych. Nigdy przy osobach starszych etc. Z racji szacunku.
PS Polski wulgaryzm docenia się, gdy zacznie się mieszkać za granicą, gdzie większość to pochodne fuck.
______________________________________________________ Zapraszam do czytania! Blog mlodego emigranta w Szkocji.
http://mdst-life.blogspot.com
Są ludzie, przy których przeklinam dużo i są też tacy, przy których moje zdania pozbawione są wszelkich "k..rw". Potrafię się dostosować do rozmówcy Ale nie mam nic przeciwko wulgaryzmom. Nie gryzą mnie w uszy, chyba że słyszę je z ust dzieci. To świetne narzędzie wyrażania ekspresji. Doceniłem je w trakcie pisania jednego z opowiadań. Dialogi nagle nabrały emocji
Słowa jak każde inne. I jak każde inne, często używane, tracą swój ładunek.
To jest jedyna wada częstego przeklinania. Niestety moje ku**a! od dłuższego czasu jest porządnie wyprane z mocy
EDIT: Cenzura
zgadzam się w 100%, dlatego umiejętnie używane wulgaryzmy, to dobre narzędzie w rozmowie, czasami niektórych emocji nie da się wyrazić inaczej, dlatego też powstały te słowa. A mało jest takich ludzi, którzy są oazą spokoju zwłaszcza w tych upierdliwych czasach.
Tak jak ShaggyDog nie przeszkadzają mi wulgaryzmy i sam przy niektórych osobach używam ich nawet zbyt często, jednak staram się od tego odchodzić.
______________________________________________________ ,Studiowanie historii przygotowuje raczej do rozumienia teraźniejszości, niż do uciekania od niej w zamierzchłą przeszłość. " ~/Elizabeth Kostova
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).