Dołączył/a: 04 Mar 2014 Posty: 31 Miasto: Radzymin
Wysłany:
2014-03-04, 17:44
Wydaje mi się, że chwytliwość to niezbyt dobre kryterium - większość współczesnych hitów jest pisana pod tym kątem, a przy tym nie prezentują one żadnej wartości i świat zapomina o nich po pół roku.
Ja niestety w pierwszej kolejności oceniam wokal. Nie chodzi mi tylko o umiejętności i głos, lubię bardzo wielu muzyków, którzy śpiewać nie umieją, a mimo to śpiewają . Taki Douglas Pearce z Death in June - uwielbiam kolesia, ale za jego charyzmę i specyficzną manierę, bo zdolności szczerze mówiąc nie ma on żadnych Jeśli już przeboleję wokal, to wsłuchuję się w inne partie instrumentów. Szczerze mówiąc nie zwracam uwagi na wirtuozerię, czy nowatorstwo, mój ulubiony Devin Townsend to człowiek, który z ogranych motywów potrafi zrobić prostą melodię, która momentalnie mnie rzuca na kolana.
Zaś co do tekstu... na teksty po angielsku nie zwracam raczej uwagi, podobnie na inne języki. Gorzej w przypadku mowy ojczystej - jeśli mogę rozróżnić słowa i słyszę, że tekst jest idiotyczny, to choćby nie wiem co, nie będę tego słuchał.
Histeryczna Blogger.Klub
Wysłany:
2014-03-04, 20:49
Muzyka jest ważna, rzecz jasna, ale nie przemogę się do żadnego utworu, który nie będzie miał dobrego tekstu!
Zależy od nastroju. Jak wszystko jest dobrze, to wystarczy dobry bit w tle. Jak jest gorzej to wolę piosenki z dobrym tekstem, przekazem, dlatego bardzo cenię sobie polski rap.
Pomogła: 1 raz Wiek: 27 Dołączyła: 06 Mar 2014 Posty: 60
Wysłany:
2014-03-27, 21:33
Uwielbiam dźwięk gitary w utworach. To pierwsza rzecz, jaką musi spełnić piosenka, aby mnie zadowolić. Wolę mocniejsze nutki, ale zdarzają się wyjątki od reguły. Jeśli chodzi o tekst, to zwykle w utworach obcojęzycznych jest on drugorzędny Gdy brzmienie mi się spodoba, to już połowa sukcesu. Jedynie do polskich piosenek podchodzę krytyczniej, jeśli chodzi o słowa.
Irytuje mnie znowu muzyka, która jest pisana jedynie w celu zdobycia popularności. Zwykle takie utwory niczym innym nie mogą się pochwalić, jak jedynie prostym tekstem, który łatwo wpada w ucho, więc przeciętny słuchacz jest przeszczęśliwy, że może podśpiewywać razem z wykonawcą i może jeszcze idealnym rytmem do tańca, wygłupów itp.
Lepiej jest posłuchać czegoś, co było tworzone z zamiłowania do muzyki, niż jakiś innych celów, wtedy według mnie to muzyką nie jest.
Przede wszystkim na takie elementy:
1) Instrumentarium - preferuję utwory z prawdziwymi instrumentami: gitara, bass i perkusja; mogą być uzupełnione o organy Hammonda, melotron lub saksofon.
2) Brzmienie - gitara basowa musi być dobrze słyszalna; wolę mocniejsze brzmienie, niekoniecznie musi ono jednak wynikać z przesterowanego brzmienia gitar.
3) Melodia - dobrze, jeśli jest wyrazista, byle nie była banalna.
4) Głos wokalisty - niestety, jak nie odpowiada mi barwa głosu wokalisty, to cały utwór jest dla mnie niestrawny. Dodam, że teksty w ogóle nie mają dla mnie znaczenia.
Przede wszystkim melodia, głos wokalisty/wokalistki, na koniec tekst piosenki. Zdarzało mi się słuchać genialnej nuty, a po przeczytaniu tekstu zapałać do niej niechęcią lub odwrotnie. Ale najważniejszy jest głos, musi być wyrazisty, konkretny.
Imię: Krzysztof Pomógł: 1 raz Dołączył/a: 13 Lut 2015 Posty: 87 Miasto: Polska
Wysłany:
2015-04-09, 13:23
Początkowo musi coś wpaść w ucho. Po tym etapie uwielbiam wsłuchiwać się głębiej i wychwytywać instrumenty. Przyznaję, choć może nie na czasie, że nie przepadam za tą nowoczesną muzyką elektroniczną, dla mnie ona nie ma w ogóle duszy. Szkoda, że teraz nie ma praktycznie w ogóle takich zespołów jak kiedyś. Teraz to bez trudu komputer zastępuje instrumenty i nowocześni wykonawcy, którzy tak się wybijają praktycznie w ogóle się nie trudzą. Takie jest moje skromne zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).