Wysłany:
2013-10-29, 14:39Re: Facebook to kiszka?
mariolinux napisał/a:
I znowu zrobiłem sobie tour po tutejszych blogach. Tym razem widzę coś innego. W sumie śmiesznego, zastanawiającego... Jak to możliwe, że ja mam 17 członków na Facebook, którzy lubią fan page smakpodniebienia.pl a są tacy co mają po kilka setek, i generują tyle samo lub mniej komentarzy na blogach od mnie? Przecież powinny być setki wypowiedzi? Dla mnie to super. Pytanie jaka jest zatem rola fan page. Moim zdaniem mała. I będzie coraz mniejsza. Tak oto rzecze bystrym okiem Mariusz K.
bo kupują fanów na all to mają lipę.. świadczy to tylko o braku znajomości mechanizmów FB bo przecież wszyscy mają fejsa - mam i ja bo to takie proste.. a tu zonk:)
Liczbę polubień na Fb można sobie wygenerować w kilka lub kilkanaście minut, to nie jest miarodajny czynnik. A nie zawsze też rzesze fanów na fejsie przekładają się na ilość komentarzy. Czasami bloger pisze ta, że człowiek to lubi, ale nie ma zamiaru podejmować dyskusji
Czy Facebook upadnie? Nie. Czy Facebook to kiszka? Też raczej nie.
Zrobił wiele dobrego i wiele złego. Pozwolił na szybszy kontakt i dotarcie do czytelników oraz skupienie ich w jednym miejscu. Natomiast zwiększył w nich lenistwo, bo coraz mniejszej ilości osób chce się wyrazić zadowolenie z wpisu komentarzem. Wolą zrobić to lajkiem. Przez wprowadzenie lajkowania praktycznie wszystkiego ludzie mają coraz mniej do powiedzenia i lajkują czy to dobry wpis, czy wiadomość o śmierci, ewentualnie ratują jakieś głodne pieski czy dzieci. Też lajkiem. Póki FB stoi na czele mediów społecznościowych to tego nie zmienimy i musimy we własnym zakresie główkować by wyjść na swoje. Niepokojące dla mnie jest jedynie to, że coraz częściej FB wchodzi nam do portfeli, już nie tylko przez gry, tak jak było to kiedyś, ale przez ucinanie zasięgu. Polecam przeczytać:
Imię: Natalia
Wysłany:
2014-03-24, 08:07
Ja na swojego fanpage wrzucam informacje o pojawieniu się nowego posta z linkiem do niego, a w między czasie (między publikacją kolejnych postów), wrzucam jakieś informacje z mojej tematyki, czyli np. jakieś newsy, obrazki, cytaty itp.
Oczywiście, że nie upadnie. Korzyści: Mamy bardzo szybką reakcję czytelników, możemy dodatkowo publikować coś co może nie ma związku z tematyką bloga (jak np. zdjęcia z wakacji ).
Uwierz mi, że kiedy już masz prawdziwych fanów, stałych czytelników i wokół Twojego bloga utworzy się społeczność, to interesują ich takie pierdoły z Twojego życia jak zdjęcie ze spaceru czy z wakacji. Poza tym od kiedy zdjęcie z wakacji jest przechwalaniem? To ja niezła chwalipięta jestem bo całego posta o wakacjach napisałam
Imię: Natalia
Wysłany:
2014-03-24, 10:51
Może i masz rację, ja pisałam o własnych spostrzeżeniach. Z resztą Twój blog ma inny charakter, a mój inny. Niektóre blogi są stworzone wyłącznie po to, aby "chwalić się".
Fanów zawsze będzie interesować prywatne życie blogerów, których czytają. I to jest właśnie fajne nawiązywanie kontaktu z nimi, coś bardziej osobistego, wyjście poza tę bibliotekę czy kuchnię o ktorej ciągle się pisze. Wydaje mi się, że właśnie blogom z recenzjami, diy, kosmetycznym czy kulinarnym sporo daje takie "podbijanie" i personalizowanie kontaktu z fanami.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).