Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Chodzi mi o to że chciałbym na stronie umieścić formularz, przez który ludzie mogliby się ze mną skontaktować
chciałbym żeby było miejsce na wpisanie swojego adresu e-mail, tematu i treści wiadomości..
prosze o pomoc
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Wysłany: 12-02-2007, 13:23
Arusz żeby to sprawdzić stwórz nowy plik np. info.php o kodzie
Kod
<? phpinfo(); ?>
i tam powinno pisać
_________________ Przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: Jestem w więzieniu w Meksyku. A on odpowiada: Nie przejmuj się. Zaraz tam będę.
Serwis 60free nie umożliwia wysyłania email'i bezpośrednio z serwera 60free. Jeżeli chcemy wysyłać pocztę z 60free to proszę korzystać z innych serwerów poczty przez SMTP. Można znaleźć gotowe moduły w PHP.
Wysłany: 12-02-2007, 17:16
poszukaj innego serwera, który ma włączona funkcje mail(); chociaż wątpię, że jeszcze istnieją takie dobre i darmowe
_________________ Przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: Jestem w więzieniu w Meksyku. A on odpowiada: Nie przejmuj się. Zaraz tam będę.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 23 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 12-02-2007, 17:24
Wy faceci chcecie wszystko skomplikować Dobrze, że macie nas :> Nie trzeba miec super serwera zeby moc stworzyc cos takiego, trzeba tylko ruszyc glowa.
Robiąc ten formularz korzystałam z narzedzia na tej stronie http://www.formlog.com i tutoriala ktory tez tam sie znajduje, wiec mozesz zbudowac pozniej wlasny formularz, jezeli go przeczytasz.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Zaproszone osoby: 47 Pomógł: 46 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3234 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 12-02-2007, 17:38
Frozen Lust napisał/a
Nie trzeba miec super serwera zeby moc stworzyc cos takiego, trzeba tylko ruszyc glowa.
no właśnie ruszyć głową zrobienie formularza to nie problem, ale serwer musi obsługiwać funkcje mail, żeby poczta szła do ciebie poprzez serwer a nie przez program outlook (i inne)
nie kazdy zna angielski jak ty, poza tym korzystanie z cudzych serwerów, którymi nie zarządzamy może wiązać się z przejmowaniem danych przez osoby niepowołane
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 23 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 12-02-2007, 19:49
Htsz napisał/a
nie kazdy zna angielski jak ty, poza tym korzystanie z cudzych serwerów, którymi nie zarządzamy może wiązać się z przejmowaniem danych przez osoby niepowołane
buehehehe, gdybys wiedzial jakie to "dane" czasami do nas dochodza
No nie Artur? Pamietasz nasza kolezanke z Rozmow w toku?
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Wysłany: 14-02-2007, 00:34
Wracając do tematu o formularzu do wysyłania maili, to przeca można zrobić formularz i wysłać nie używając mail();
Wysłany: 14-02-2007, 15:06
Bartek napisał/a
Można użyć Tzw. Form2mail
Można użyć tego z czego korzysta phpbb
Kod
<?php
$smtp_host="smtp.wp.pl"; // Adres smtp np. smtp.wp.pl
$email="adres@wp.pl"; // Adres od którego przychodzą maile
/* Funkcja do wysyłania maili bez użycia funkcji mail(), znaleziona w forum phpBB... */
function smtpmail($mail_to, $subject, $message) {
global $smtp_host, $email; // Pobieramy zmienne do funkcji
// Sprawdzamy czy wypełniono poprawnie formularz
if($mail_to=="") $error="Nie podałeś adresu odbiorcy!";
if(trim($subject)=="") $error="Nie podałeś tematu wiadomości!";
if(trim($message)=="") $error="Wiadomość jest pusta!";
if(!$socket=pfsockopen($smtp_host, 25, $errno, $errstr, 20)) $error="Nie mogę się połączyć z serwerem SMTP!";
// Jeśli nie, wywalamy błąd i kończymy działanie funkcji
if(!empty($error)){
echo "<B>Błąd: </B>$error<BR>\n";
return FALSE;
}
// Wysyłamy adres smtp i email nadawcy
server_parse($socket, "220");
fputs($socket, "HELO " . $smtp_host . "\r\n");
server_parse($socket, "250");
fputs($socket, "MAIL FROM: <" . $email . ">\r\n");
// Uzykujemy tablicę z emailami odbiorców
$mail_to_array = explode(",", $mail_to);
// Zamieniamy znaki nowej lini na \r\n w treści wiadomości
$message = preg_replace("/(?<!\r)\n/si", "\r\n", $message);
// Wysyłamy całą reszte
fputs($socket, "DATA\r\n");
server_parse($socket, "354");
fputs($socket, "Subject: $subject\r\n");
fputs($socket, "$to_header\r\n");
fputs($socket, "$headers\r\n\r\n");
fputs($socket, "$message\r\n");
fputs($socket, ".\r\n");
fputs($socket, "QUIT\r\n");
fclose($socket);
// Mail został wysłany
return TRUE;
}
function server_parse($socket, $response) {
while (substr($server_response,3,1)!=' ') {
if(!($server_response=fgets($socket, 256))) {
die("Couldn't get mail server response codes");
}
}
if(!( substr($server_response, 0, 3)==$response)) {
die("Ran into problems sending Mail. Response: $server_response");
}
}
?>
Kod
<?php
if(empty($_POST)){
?>
<FORM METHOD="post">
<B>Email odbiorcy (może być więcej niż jeden, rozdziel przecinkiem): </B><BR>
<INPUT TYPE="TEXT" NAME="email" SIZE="30"><BR>
<B>Temat listu: </B> <INPUT TYPE="TEXT" NAME="temat"><BR>
<B>Treść wiadomości:</B><BR>
<TEXTAREA NAME="tresc"></TEXTAREA><BR>
<INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Wyślij">
</FORM>
<?php
}
else{
$_POST['temat']=stripslashes($_POST['temat']);
$_POST['tresc']=stripslashes($_POST['tresc']);
if(smtpmail($_POST['email'], $_POST['temat'], $_POST['tresc'])){
echo "Wiadomość została wysłana!";
}
else{
echo "Wiadomość nie została wysłana!";
}
}
?>
Mam nadzieje, że nie łamie praw
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum