Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!
Wysłany: 26-10-2006, 20:28 [Uwaga] Łańcuszki GG i wirusy
Problem łańcuszków wysyłanych w komunikatorach jest zanany od -łohoho- , albo i dłużej...
od pewnego czasu także przesyłane są w ten sposób wirusy - bardzo szkodliwe dla komputera.
Problem narasta, bo nadal w polskiej sieci 65% (według ranking.pl) używa niezbyt bezpiecznego Internet Explorera do przeglądania sieci a treści szkodliwych łańcuszków są coraz inteligentniejsze, jakiś czas temu mieliśmy 'niby zdjęcie' z fotki obecnie - jak donosi Dziennik Internautów w swoim artukule - po Gadu-Gadu rozsyłany jest komunikat tej treści:
Kod:
www.arunalu.net/kaczynski.html
otwiera się tylko pod IE
wirus został ponoć skasowany już z serwera ale na wszelki wypadek prosze nie wchodzić na tą stronę !!!
Czy można się przed tym jakoś bronić ?
owszem. można.
1. nie wchodźmy na strony wysyłane do nas od osób, których numeru gg (lub inneog komunikatora) nie znamy ! najlepiej jeżeli rzadko rozmawiasz z nieznajomymi to zaznacz opcje nieprzyjmowania rozmów od nieznajomych.
2. mozna zainstalować program ze strony http://bezpieczne.gadu-gadu.pl/ wspierający programy antywirusowe (o nich nie pisze bo to teraz podstawa !!, jak nie masz żadnego to instaluj raz dwa !! np. avast)
3. mozna zmienić komunikator na lepszy (bezpieczniejszy) np. tlen, konnekt posiadają one sporo wtyczek/filtrów chroniących (same w sobie mają wiele zabezpieczeń) przed tzw. łańcuszkami, jednocześnie nie pozbawiają nas kontaktu z userami GG
4. można także wymienić przeglądarkę na lepszą i bezpieczniejszą (darmową) - tutaj alternatywą dla IE jest Firefox czy Opera
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1105
Wysłany: 27-10-2006, 07:47
A nie jest tak przypadkiem, ze nieznajomi nie moga ci linkow wysylac? Chyba takie zabezpieczenie jest teraz w sieci gadu.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
to zabezpieczenie gadulca to temat na osobną debate, więcej to zamiezsania wywołało niż dobroci. Wydaje mi się, że nktoś nie przemyślał tego do końca i teraz troche odpuścili sobie...
ale dla chcącego nic trudnego, bo wiem, że dało się to omijać.
ta.. z motyka na słońce alternatywa systemowa raczej wychodzi z gry bo większość ludzi, którzy mogą się natknąć na tego typu oszukane wiadomości ma marne pojęcie o windowsie a co dopiero o linuksach ;P
Zaproszone osoby: 5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 269 Skąd: 3Miasto
Wysłany: 29-10-2006, 21:38 Re: [Uwaga] Łańcuszki GG i wirusy
ta ja czasem na g otrzymuje wiadomosci typu :
Cześć to ja Ania z Wakacji , pamiętasz mnie ?
Wkońcu udało mi sie wrzucić nasze fotki na kompa
które zamieściłam (link)tutaj
, O To może zbaczające z tematu ale teraz na email są wiadomosci np z kurnika , wyświetlane są top gry które niestety nie odnoszą się do strony kurnik.pl
[ Dodano: 29-10-2006, 21:38 ]
tak ja czasem na gg otrzymuje wiadomosci typu :
Cześć to ja Ania z Wakacji , pamiętasz mnie ?
Wkońcu udało mi sie wrzucić nasze fotki na kompa
które zamieściłam (link)tutaj
, O To może zbaczające z tematu ale teraz na email są wiadomosci np z kurnika , wyświetlane są top gry które niestety nie odnoszą się do strony kurnik.pl
znalazłem filmik, obrazujący przebieg ataku, wcześniej doczytałem, ze te informacje mogły być wysyłane także, bez wiedzy osoby, od której to otrzymaliśmy:
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1105
Wysłany: 05-11-2006, 15:25
Jezeli chodzi o wirusy rozsylane droga gg, to dzisiaj mialam dwa przypadki. Jeden wyslal mi kolega, na ktorego weszlam i chyba nic sie nie stalo, bo antyvirus go musial zablokowac, gdy pozniej skanowalam antyvirusem i adawarem to nic nie wykazalo.
A wiadomosc wyglada tak, ze ktos (a wlasciwie to wirus jest) kogo komp jest zainfekowany to wysyla tekst:
Druga taka sama wiadomosc wydala mi sie podejrzana, wiec wyslalam smsa do kuzynki z zapytaniem czy wysylala mi w tym momencie cos na gg, ona powiedziala, ze nie, ale ze wlasnie antywirus wykryl jej trojana. Pozniej nie mogla sie polaczyc ze mna na gg. W kazdym razie teraz nawet nie mozna wierzyc, czy ktos kogo znamy nie wysyla nam wirusow nawet o tym nie wiedzac...
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Wysłany: 05-11-2006, 18:28
Kurde, co robić, nei moge wysyłaś teraz przez siec gg zadnych wiadomosci
w jednym z komentarzy do artu na DI czytelnik podaje jak kasować złosliwe pliki kiedy nie radzi sobie z tym antywirus:
Cytat:
XXX - 2006-11-05 14:37
Aby skasować plik rpcc.dll polecam odpalić program HijackThis do zdarcia z tej strony: http://www.majorgeeks.com/download3155.html Klik na "do a system scan only", nastepnie zaznaczenie tego wiersza z rpcc.dll i kliknięcie "fix checked" załatwia sprawę. Trzeba tylko zrestartować kompa i pliku powinno nie być.
Dodatkowo polecam kliknąć Start/wyszukaj i wyszukac wszystkie pliki utworzone na dysku c: w dzisiejszym dniu (ewentualnie wczorajszym i dzisiejszym, zalezy kiedy komp zostal zawirusowany). Kasujemy wszystko co podejrzane (obowiązkowo pliki .exe, zwłaszcza te w c:/windows itp i gg.dll). Jeżeli jakiś plik nie chce się skasować można go wywalić programem pocket killbox do zdarcia z tej strony: http://www.scanwith.com/P...ox_download.htm wystarczy wskazać plik, zaznaczyć delete on reboot i uruchomić ponownie kompa.
jak widać to nie koniec tego co działo się niedawno. niedawno moja znajoma się tym zaraziła i codziennie dostaję od niej link do google.pl
jak zwykle przypominam, że nie klikamy w coś niewiadomego pochodzenia co zostaje nam wysłane nieoczekiwanie bez słowa uprzedzenia nawet od znajomych !
pokrzywdzonymi są głównie ci co nie posiadają oczywiście żadnych antywirusów a do przeglądania internetu słuzy im Internet Explorer...
od trojana nie uciekną też ci co mają aktywną wtyczke Windows media Player w Mozilla Firefox !
Cytat:
Exploit jest, przynajmniej na ten moment, ściągany zawsze z tego samego adresu.
Wystarczy więc na firewallu wyciąć adresy zamieszane w aferę (64.202.189.170 - strona do której prowadzi pierwszy link, 66.185.126.34 - ostateczny kod robaka), by zaznać chwilowego przynajmniej spokoju. Dokonano już tego w wielu sieciach osiedlowych.
Wysłany: 28-12-2006, 01:10
Mi Madziana to przysłała i ktoś jeszcze. Ale już raz popełniłam taki błąd i już nie klikam w żadne dziwne linki
A jak bedzie trzeba to wlacze filtr antyklikadelkowy dla kazdego i pozbede sie zagrozenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum