Zaproszone osoby: 60
Imię: Arkadiusz (Arek) Pomógł: 194 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 6408 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 17-07-2010, 03:46 [fotolog] share button / przycisk udostępnij w każdym wpisie
Mamy już instrukcję jak zrobić przycisk like it na blogu a teraz podobny, tylko pozwalający na dzielenie się treścią (w tej opcji na naszej tablicy wyląduje miniaturka zdjęcia z bloga, którym się dzielimy )
W mojej instrukcji do wygenerowania kodu użyłem opcji "przycisk", "Uwzględnij licznik", "W jednej linii z przyciskiem" oraz istotne dla nas -> Link do udostępnienia: Niestandardowy URL...
Logujemy się na swojego ownloga/fotologa, przechodzimy do "Edytuj wygląd", następnie "Wpis" i tam (w odpowiednie/wybrane miejsce) wklejamy nasz kod. Zapisujemy zmiany i gotowe.
Minusem tego rozwiązania jest tytuł pobierany ze strony głównej bloga a nie z wpisu.
Generator na Facebook dopuszcza pobieranie tytułu poprzez wstawienie w kodzie takiego linka:
Kod
http://www.facebook.com/sharer.php?u=<url do udostępniania>&t=<tytuł zawartości>
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twój problem - możesz się odwdzięczyć dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Zaproszone osoby: 60
Imię: Arkadiusz (Arek) Pomógł: 194 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 6408 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 14-11-2010, 22:31
Jak się okazało instrukcja była napisana nie do końca dobrze. W przypadku kodu
Kod
http://twojnick.fotolog.pl/{id_notki},link.html
przy i po opublikowaniu na FB pojawiał się tytuł strony głównej a nie konkretnego wpisu. Spowodowane jest to tym, że na podstronie pojedynczego wpisu system fotologa wczytuje nam metadane właśnie ze strony głównej.
znalazłem jednak na to sposób. Instrukcja powyżej jest już poprawiona. zamiast kodu z ,link musimy używać takiego z ,komentarze.html na końcu:
W ten sposób tytuł będzie czytany z tej podstrony.
Będzie wczytany oczywiście pod warunkiem, że na podstronie komentarzy w edytorze szablonu (edytuj wygląd -> komentarze) dodamy odpowiednią zmienną w tytule. Nasze title musi wyglądać tak:
Kod
<title>{tytul_wpisu}</title>
Jeżeli chodzi o opis linka to Facebook (z tego co znalazłem na stronach) wczytuje meta description lub pierwszy akapit (<p>).
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twój problem - możesz się odwdzięczyć dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum