Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
- szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Wysłany: 23-09-2007, 15:05 Jak wstawić gotowy szablon do pobrania?
Bardzo proszę o pomoc! Od pewnego czasu interesuję się robieniem dodatków na bloga!! Do tej pory robiłam dodatki mojej koleżance,która prowadziła swojego bloga,ale teraz to JA chciałabym to robić... Tak więc,gdy mam już gotowy szablon i wszystko inne nie mam pojęcia jak wstawić go,aby ktoś mógł sobie pobrać. Jestem w tzw. "kropce"... Będę wdzięczna za pomoc
Zaproszone osoby: 45 Pomógł: 37 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 2948 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 23-09-2007, 15:11
chodzi o rozprowadzanie kodu, czy o wysłanie tego do internetu ??
jeżeli o rozprowadzanie kodu. to można zrobić to na dwa sposoby.
1. dodać w kodzie szablonu ramkę textarea i do niej wkleić cały kod szablonu ponownie uwzględniając pełne adresy do obrazków, które umieszczasz sobie na imageshack.us lub podobnej stronie
2. zamiast ramki można zrobić osobny plik .txt i do niego wkleić ten kod, wysłać razem z szablonem na serwer i zalinkować go u siebie obok szablonu
jeżeli chodzi o wysyłanie plików na serwer to polecam:
Tzn. dokładnie to chodzi mi o to,jeżeli ktoś wejdzie na mojego bloga z dodatkami i będzie chciał pobrać ktoryś z szablonów,to nie mam pojęcia jak umieścić go w notce razem z jego miniaturką.. Na takich blogach,gdy chcę pobrać szablon i wchodzę w niego,mam tam też kod HTML,który wklejam na bloga żeby mieć u siebie taki szablon. Dokładnie,to chodzi mi o takie coś jak jest tu http://paulak94.w.interia.pl/150.html. Dziękuję bardzo za podpowiedź i prosze o wiecej wskazówek ;*
Zaproszone osoby: 45 Pomógł: 37 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 2948 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 23-09-2007, 15:26
zakładasz sobie konto pod stronę www na jakimś serwisie oferującym spory transfer i dużo miejsca, postępujesz według wskazówek, które podałem wyżej odnośnie zakładania konta ftp.
wysyłasz to na to konto a potem wstawiasz najnormalniejszy link w notce prowadzący do pliku .html tego szablonu. jak wygenerować kod także podałem wyżej, albo ramką textarea albo w osobnym pliku, na twoim przykładzie jest ramka
miniaturki można zrobić opcją zrzutu ekranu, czyli wciskając "Prt Scr" na klawiaturze. to co masz przed sobą na monitorze (czyli otwarty szablon) zapisuje sie do pliku graficznego, taki plik wklejasz sobie do painta albo innego programu, którego używasz i zmniejszasz jego wielkość do takiej jaka cię interesuje. potem też wysyłasz na serwer
miniaturkę do szablonu można zalinkować w ten sposób:
no tak,tylko ze ja to bym potrzebowala wlasnie zeby tak ktos kolo mnie usiadł i wszystko krok po kroku pokazał,albo tak dokładnie opisał,bo ja wolno zaskakuję strasznie
[ Dodano: 23-09-2007, 15:46 ]
mogę prosić,żebyś mi wszystko jeszcze raz powiedział od a do z? Bardzo prosze nie moge sobie dać rady...
Wysłany: 23-09-2007, 18:04
przecież ten temat nie zniknie. poczytaj go od początku, potem kursy, pooglądaj źródła stron, które mają to zrobione tak jak ciebie to interesuje, przeczytaj kurs html http://kurshtml.boo.pl tam wszystko jest nawet taki dział "dla zielonych"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum