Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
- szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Wysłany: 20-05-2006, 18:16 zmieniłam onetbloga na inny i co teraz ?
hej! postanowiłam skończyć z blogiem na onecie, ale po założeniu blogów na np. eblog, blog, i-blog, blog4u nie umieałam nic zrobić pomocy!! Np. na stronie www.dodatki.net są fajne dodatki. próbowałam je pododawać na nowe blogi i nie wiem nawet jak!!!
Zaproszone osoby: 45 Pomógł: 37 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 2948 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 20-05-2006, 19:15
niestety rożnica między tymi serwisami jest dość kolosalna i przesiadka na początku 'boli' nie ma jednak nic straconego, polecam przeczytanie szybkiego kursu html np. http://kurshtml.boo.pl a nastepnie zapoznanie się z podstroną pomocy (FAQ) lub miejscem na forum (danego serwisu) gdzie opisano jak poruszać się po systemie.
po Tej lekturze używanie czesci edytowalnej bloga sprowadza się do wstaiwania odpowiednich znaczników html i zmiennych dostępnych w danym systemie blogowym
jeżeli nie masz ochoty na nauke to pozostaje ci jedynie korzystanie ze standardowych szablonów, w edytorach wygladu wchodzi potem na odowiednia podstrone i doklejasz kody dodatkow np. pod zmienną {linki}
Zaproszone osoby: 45 Pomógł: 37 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 2948 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 20-05-2006, 23:59
w swoim pytaniu autorka kładła nacisk bardziej na dodatki, a w tym przypadku jakaś znajomość html mile widziana aby nie zepsuć szablonu i żeby dodatek pokazał się w odpowiednim miejscu
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 785 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 21-05-2006, 00:11
fakt jestem do bani
Wysłany: 21-05-2006, 09:01 Re: zmieniłam onetbloga na inny i co teraz ?
carollein napisał/a:
hej! postanowiłam skończyć z blogiem na onecie, ale po założeniu blogów na np. eblog, blog, i-blog, blog4u nie umieałam nic zrobić pomocy!! Np. na stronie www.dodatki.net są fajne dodatki. próbowałam je pododawać na nowe blogi i nie wiem nawet jak!!!
Trzeba zazwyczaj w przypadku dodatków skopiowac kod jaki dano na stronie i wkleić w odpowiedni kod w html szablonu.
Pewnie chcesz by te dodatki były w kolumnie razem np z ksiegą gosci itd ? to poprostu to tam wklej oddzielając znacznikiem <br>
Wysłany: 22-05-2006, 19:54
wypadałoby żeby autorka się teraz wypowiedziała na temat tego co sądzi o naszych podpowiedziach, dodatkowo zastanów sie carollein, ktorego serwisu chcesz używać bo po co mieć 10 blogów ?
Cytat:
Pewnie chcesz by te dodatki były w kolumnie razem np z ksiegą gosci itd ? to poprostu to tam wklej oddzielając znacznikiem <br>
najpierw trzeba wiedzieć co to jest <br> i jak nie zepsuć innych elementów szablonu, dlatego poleciłem jej szybki kurs html, a szukanie po zmiennych ( {linki} {archiwum} itp) o wiele bardziej ułatwia odnalezienie miejsca w kodzie szablonu
Wysłany: 23-05-2006, 13:46
Ja polecam stosunkowo starą, ale wciąż przydatną stronę Madzi: http://madzia.olp.pl Jest tam trochę przydatnych kodów (wklejanie zdjęcia, tła itd.). Moja "kariera" z Internetem zaczęła się m.in. dzięki tej stronie
Wysłany: 30-05-2006, 17:30
Susie napisał/a:
Ja polecam stosunkowo starą, ale wciąż przydatną stronę Madzi: http://madzia.olp.pl Jest tam trochę przydatnych kodów (wklejanie zdjęcia, tła itd.). Moja "kariera" z Internetem zaczęła się m.in. dzięki tej stronie
ja też od niej zaczynałam i również uważam że do podstaw htmla jest idealna gdyż pisała ją dziewczyna w wieku zbliżonym do naszego, a nie 40sto letni informatyk dzięi czemu język który używany jest do wyjaśnienia jest prostszy
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 30-05-2006, 17:50
Najlepiej by było gdyby ktoś stworzył strone z tutorialem na żadanie Może ktoś się pokusi? :>
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum