Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Dyskusje Blogerów - Blogowe Forum Młodzieżowe - rozmowy o blogach, porady i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji !
Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.

Najlepsze polskie gry online z nagrodami

Poprzedni temat :: Następny temat
czy nie ma obowiązku odrabiania prac domowych ?
Autor Wiadomość
~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 48
Wysłany: 19-12-2007, 19:06   czy nie ma obowiązku odrabiania prac domowych ?

właśnie oglądam wydarzenia i mówią, iż po przewertowaniu konstytucji i zasad szkolnictwa nie dopatrzono sie poza obowiązkiem szkolnictwa, obowiązku odrabiania prac domowych :yay:

jak to z tym będzie i jak sobie szkoły z tym poradzą to pewnie jeszcze nie wiadomo, zapewne jak się okaże, iż na prawdę nie ma takiego obowiązku to nauczyciele wymyślą coś w zamian ;)

z jednej strony fajnie, ze to nie może być obowiązkowe i uczniowie na pewno będą z tego korzystać, jednak skutki takiej sytuacji będą gorsze, brak systematyczności w robieniu czegoś powoduje braki, niedouczenie i gorsze wyniki w szkole..
zapraszam do przewodnika po forum

&Cashee 
Blogowicz.Friend

Zaproszone osoby: 2
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 19-12-2007, 19:48   

A moim zdaniem to dobry pomysł. Zadania Domowe powinny być nadobowiązkowe i to na 6! Dużo łatwiej można by na tym zarobić lepszą ocenę końcową. Mi np.: "grozi" 5 z anglika bo mi się nudzi na lekcji a najgorzej sprawdzian napisałam na 53/60 punktów. Nie mogę dostać z tego przedmiotu 6, bo nie ma nic nadobowiązkowego... Jeżeli patrzeć z tego punktu widzienia, to dobry pomysł...

Strona: http://yourvision.glt.pl/
blog: http://hentai.ownlog.com/

@Amira 
Blogowicz.Team
Mod. przytulanka

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 19-12-2007, 20:10   

O tak, na 6 zadania, co jeszcze? Kurczę, w podstawówce to i może niepotrzebna praca domowa, ale później, kiedy mamy do czynienia z trudnymi zagadnieniami, to ciężko nauczyć się czegokolwiek w 45 minut, kiedy w klasie jest 30 osób.. Każdy ma swój tok nauki i praca domowa ma być pomocą dla każdego!
I chciałabym zauważyć, że nadobowiązkowe są referaty, prowadzenie lekcji... A nie praca domowa. Szkoła ma uczyć, ale bez przesady. Trochę wysiłku włożyć w to trzeba.
Poza tym jak jeszcze trochę pójdą młodym na rękę, to będziemy mieli kraj analfabetów. :zdegustowany:

Wyobraziłam sobie studia bez prac domowych :rotfl: Już widzę, jak wykładowca tłumaczy każdemu z osobna :rotfl: :super:

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 19-12-2007, 20:13   

nie nie tu raczej chodziło o coś innego, że nie możesz być zmuszana do robienia prac domowych jeżeli nie chcesz, zakres tematyczny danego przedmiotu obowiązuje cię ciągle w tej samej postaci a decyzja o tym czy zrobisz prace domowe ma należeć do ciebie. Jak poćwiczysz w domu tym lepiej, jak nie no to trudno, twoja strata i wyjdzie przy sprawdzianie. w tej chwili nauczyciele stawiają oceny za brak zadania domowego, co nie zawsze motywuje uczniów.

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 19-12-2007, 20:23   

Ja daje pały za brak zadania domowego i wcale nie jest mi żal :D
Ale za to pozwalam donosić zadania domowe, jeżeli nie mają na dany dzień. Problem jest taki, że angielskiego nie da się nauczyć w szkole i trzeba więcej robić poza nią, a z tym wiążą się zadania domowe. Dla mnie one są obowiązkowe i niech tylko ktoś spróbuje to zlekceważyć :twisted:

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 19-12-2007, 20:31   

gorzej dla ciebie jak będzie miał do tego prawo :] ja jestem przeciw zbyt wielu pracom domowym, jeżeli ktoś wraca do domu po 16 i z dnia na dzień ma do zrobienia zbyt wiele, to raz, że nie ma czasu na wypoczynek po szkole, dwa mózg już nie jest tak aktywny jak rano i mniej taka nauka daje, zmęczenie po całym dniu robi swoje.

@Amira 
Blogowicz.Team
Mod. przytulanka

Wysłany: 19-12-2007, 21:45   

bo to jest problem taki, że wszyscy zostawiają pracę domową na ostatnią chwilę! jakby robili systematycznie, to by nie mieli zaległości, a nigdy nie jest tak, że z dnia na dzień zadadzą jakaś koszmarnie wielką robotę... jak można w szkole zabronić zadawania prac domowych? :zdziwko: przecież... to chore jest :zdziwko: pała za brak i już, a nie tam głaskać po główce wszystkich :/ od głaskania są rodzice, a szkoła ma wychowywać i uczyć samodzielności i systematyczności.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 19-12-2007, 21:54   

przecież nikt nie chce zakazać.... i dlaczego oceny mają być za brak wiedzy / zadania ?
myślę, że większą motywacją będzie jeżeli prace staną się nieobowiązkowe, nie będzie presji a za jej zrobienie wybrana losowo przez nauczyciela osoba dostaje odpowiednią ocenę.

w ten sposób motywujesz ucznia, a przynajmniej ja tak uważam, po tym co widzę teraz - podejście do nauki, sytuacja z moich lat szkolnych, gdzie ludzie uczyli sie bo musieli i nadal większość tak robi, z przymusu - na zasadzie 3xZ -> zakułem, zdałem, zapomniałem.

Uwierz mi Amiro, że nauczyciele zadają z dnia na dzień dość dużo, nawet jeżeli nie zadają sporo to przy kilku przedmiotach zbiera się tego troszkę, a gdzie jakieś zajęcia pozalekcyjne ? sportowe ?

@Amira 
Blogowicz.Team
Mod. przytulanka

Wysłany: 19-12-2007, 22:11   

gdyby nie prace domowe i rygorystyczne podejście do ich odrabiania, to teraz miałabym problemy z przyswojeniem nawet najprostszego materiału. jeśli nauczyciel wymaga, to i dużo zadaje. chce traktować uczniów poważnie.
szkołę skończyłam względnie niedawno, bo w tym roku i wiem, że prace domowe są pewną motywacją. poza tym nie oszukujmy się... nikt nie odrabia 'domówek' z każdego przedmiotu, bo nie zawsze nauczyciel to sprawdza. po co robić taki szum wokół tego? :oczami:

nevada menthol 
WordPress.Klub
Antyklerykalna

Wysłany: 19-12-2007, 23:35   

dokladnie Amira, po cos te prace do odrabiania sa. a jesli uczniom marzy sie wolnosc, i fakt, ze maja zwolnienie z myslenia z powodu zaswiadczenia o dyswszystkim i jeszcze maja ochote miec wolne od jakiejkolwiek nauki, to czemu nie rzuca szkoly i nie pojada od razu na zmywak do Anglii czy kopac rowow w Holandii?

@Amira 
Blogowicz.Team
Mod. przytulanka

Wysłany: 19-12-2007, 23:47   

nevada menthol, też nie tak. połowa w tym prawdy, moim zdaniem. zauważ, że naprawdę światłe umysły pracują na zmywaku.. ale tak to jest... pewną drogę w obcym kraju przejść trzeba.
właśnie, wielu już zrezygnowało ze szkoły przed maturą, po ukończeniu 18 roku życia. jeśli komuś się nie chce, to nie. nikt ich nie zmusza. mam nadzieję, że nauczyciele nie zrezygnują ze starej dobrej szkoły i prace domowe nadal będą się pojawiały. co to w ogóle za pomysł? 'pani nie ma prawa mi zadawać pracy domowej'... przez gardło by mi to nie przeszło :p

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 19-12-2007, 23:50   

Amira napisał/a
nikt nie odrabia 'domówek' z każdego przedmiotu, bo nie zawsze nauczyciel to sprawdza. po co robić taki szum wokół tego?
no i teraz zamieniamy sytuację, robimy zadania nieobowiązkowymi (nie wliczam tu prac np. do zrobienia co dwa tygodnie jako sprawdzenie umiejętności danego tematu) zaznaczając, że w terminie ich oddawania będą wybierane 4 osoby, które za zrobione poprawnie zadanie otrzymają dobrą ocenę.

uważasz, że "muszę zrobić zadanie bo inaczej pała" jest lepsze od "zrobię zadanie i dostane piątkę" ? ja uważam, że zmuszanie jest gorsze, a tak teraz jest. uczniowie nie traktują tego jako atrakcji i możliwości tylko jako nieprzyjemny obowiązek.

większość osób i tak odpisuje od siebie zadania byle je mieć, bo woli dostać opieprz niż bańkę za brak. Odpisywanie ich nie edukuje.

nevada tu chodzi o szkoły obowiązkowe :) po chyba gimnazjum nikt do szkoły nie każe ci przychodzić ;) podstawówka jest obowiązkowa.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 19-12-2007, 23:53 ]
Amira napisał/a
co to w ogóle za pomysł? 'pani nie ma prawa mi zadawać pracy domowej'... przez gardło by mi to nie przeszło :p
źle to zrozumiałaś... pani ma jak najbardziej prawo, ale nie może mnie zmuszać do zrobienia tej pracy negatywną oceną, bo wcale mnie tym nie zachęca.

@Amira 
Blogowicz.Team
Mod. przytulanka

Wysłany: 20-12-2007, 00:01   

ale wytłumacz mi, co za problem odrobić pracę domową? wystarczy ruszyć dupę i z matmy napisać kilka równań, z polskiego zapoznać się z omawianą epoką, historia - wystarczy przeczytać jeden rozdział... no pokaż mi, gdzie leży problem? dlaczego polska młodzież ma przestać się uczyć we własnym zakresie? poza tym, zauważmy, że już jest zasada, że nauczyciel nie może wystawić jedynki, jeśli praca wykonana jest w połowie. oczywiście eliminujemy tu gagatków, którzy wciąż uważają, że nie rozumieją tematu ;)
poza tym każdy, kto już ma to za sobą wie, że odrabianie prac domowych to jednoczesna nauka na obowiązkową klasówkę ;)

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 20-12-2007, 00:10   

a gdzie ja napisałem, że to jakiś problem, i że mamy ich tego pozbawić ? przecież poza zamianą słowa obowiązkowe na nieobowiązkowe nic się nie zmienia, nikt nie doradza nikomu aby sie nie uczył, jak wspomniałem w pierwszym poście efekty będą jakie będą, uczniowie mają sami zrozumieć, że jest im to potrzebne i zobaczą to przy pierwszej klasówce.

@Zzielona 
Blogowicz.Team
Inez Moderatorka

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 20-12-2007, 12:31   

Dla mnie to chore! Dzieci mają się uczyć zarówno w szkole jak i w domu! Co to za szkoła bez prac domowych? Przecież te dzieciaki to będą wiedziały o połowę mniej niż powinny... Każdy z nauki biologii (no właśnie, chyba to MĄDRZEJSZE pokolenie) wie, że pamięć nie jest trwała i trzeba systematycznie ją utrwalać! Czyli poza tym co się nauczymy w szkole należy również doczytać to w domu, douczyć się! Co za kretyństwo... ==
UWAGA! CIERPIĘ NA PMS!

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 20-12-2007, 18:10   

Cytat
myślę, że większą motywacją będzie jeżeli prace staną się nieobowiązkowe, nie będzie presji a za jej zrobienie wybrana losowo przez nauczyciela osoba dostaje odpowiednią ocenę.

To zatrudnij się w szkole, żeby przetestować swoją teorię ;] Nie powiem ci, co by było, żeby nie zniszczyć ci niespodzianki.

Odpowiedz do tematu