Wysiadłam też właśnie ze Starego Ekspresu Patagońskiego Paula Theorux
Bardzo lubię styl Paula Theroux. "Wielki bazar kolejowy" czeka już od jakiegoś czasu w kolejce
O tym meczecie Notre Dame czytałam na Twoim blogu, naprawdę mnie zachęciłaś, choć zwykle nie czytam pozycji po polsku. Jakie było tłumaczenie, znośne?
Ja obecnie nurzam się w publicystyce: z lekkim opóźnieniem czytam okrzyczaną książkę "Lexus i drzewo oliwne" Thomasa Friedmana. Napisany pod koniec lat 90. traktat o globalizacji, mimo poślizgu wciąż aktualny, choć odniesienia do dyskietek są zabawne
Do Friedmana bardzo zachęcam, zwłaszcza do Biblii relacji bliskowschodnich jego autorstwa, "From Beirut to Jerusalem", niestety chyba nie przetłumaczona jeszcze na Polski. Ciekawe dzieło głównie dzięki temu, że autor z wielkim dystansem podchodzi i do perspektywy europejskiej, i do amerykańskich mitów na temat konfliktu w Palestynie.
Ja teraz czytam Higienistów (z dziejów eugeniki) Macieja Bielawskiego. Ciekawa książka, która rozjaśnia motywy, dlaczego ludzie zdolni byli do takich czynów. Polecam.
______________________________________________________ Student. Pasjonat muzyki. Prawie lekarz. Bloger.
Zapraszam do mnie: http://www.thinkhealthypz.blogspot.com/
Imię: Krzysztof Pomógł: 1 raz Dołączył/a: 13 Lut 2015 Posty: 87 Miasto: Polska
Wysłany:
2015-04-09, 10:23
Ostatnio dorwałem książkę od mojego brata "Eragon" i powiem, że jest całkiem niezła. Teraz zacząłem drugą część tej serii "Najstarszy", ale tutaj mam już mieszane uczucia.
Eragon mi się podobał, ale czytałem dawno, bo w gimnazjum. Za to film to dla mnie straszna kicha. Gdybym najpierw widział film, to w życiu nie sięgnąłbym po książkę.
______________________________________________________ Student. Pasjonat muzyki. Prawie lekarz. Bloger.
Zapraszam do mnie: http://www.thinkhealthypz.blogspot.com/
Wysłany:
2015-04-27, 19:44
Obecnie jestem w końcówce serii ,,Przygody Erasta Fandorina" Borisa Akunina. Są to powieści kryminalne, mało znane, a wielka szkoda, bo jak dla mnie to czyta się je nie gorzej niż Agathę Christie czy innych klasyków kryminału. Napisane bardzo inteligentnie, ciekawa postać głównego bohatera. Świetnie wykreowani bohaterowie drugoplanowi. Zakończenia prawie zawsze nieprzewidywalne.
Jeśli nie znacie, wygooglujcie sobie, koniecznie. Nawet jeżeli ktoś, tak jak ja, nie jest wielkim fanem kryminałów, i tak będzie zachwycony.
Obecnie "Awantura na Moście" - przyjemna, lekka komedyjka fantasy. Idealna żeby się oderwać od tych ciężkich pozycji o których ostatnio pisałem na swoim blogu.
Wiek: 37 Dołączyła: 05 Maj 2015 Posty: 35 Miasto: Poznań/Gorzów
Wysłany:
2015-05-15, 13:50
Ostatnio mi się bardzo podobały książki Petera Watt'sa "Ślepowidzenie" i "Echopraksja", a teraz czytam Jo Nesbo "Karaluchy"
Bajkopisarz Blogger.Klub
Dołączył/a: 16 Maj 2015 Posty: 4
Wysłany:
2015-05-16, 17:01
Aktualnie czytam "Długa ziemia", która jest owocem współpracy miedzy Terry Pratchett i Stephen Baxter(nie potrafię odmieniac obcojęzycznych nazwisk). Książka bardzo ciekawa, science fiction i nutka dobrego humoru.
kaslava Blogger.Klub
Wysłany:
2015-05-27, 17:45
Ja zasze lubiałam fantasy, ale od jakiegoś czasu codziennie czytam książeczki dla dzieci. Na moje książeczki mam mało czasu.
Wysłany:
2015-06-19, 15:46
Rozpoczęłam czytać trylogię Najemcy: Tom 1 Sługa Reliktu.
Po skończeniu legendy Drizzda ucieszył mnie fakt że jest trylogia poświęcona Enteriemu, teraz z czystą przyjemnością czytam ten tomik
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).