Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Dyskusje Blogerów - Blogowe Forum Młodzieżowe - rozmowy o blogach, porady i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji !
Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.

Najlepsze polskie gry online z nagrodami

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Htsz
06-12-2006, 17:59
[ pielgrzymka ] Benedykt XVI w Polsce
Autor Wiadomość
~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 48
Wysłany: 26-05-2006, 19:43   [ pielgrzymka ] Benedykt XVI w Polsce

hmm nie można pominąć faktu, że odwiedza nas głowa Kościoła, w mediach o tym głośno, w prasie także, zakazy, wolne dni, raczej mało jest osób, które nie wiedzą, że papież przyleciał z wizytą.

Wszystko fajnie, ale odrazu pełno skandali, to Kaczyński coś powiedział, to alkoholu nie sprzedadzą (ale w sklepiku sejmowym do się whisky napić można było :P ), jakoś tak nieswojo.

Miło ze strony Benedytka, że to nas raczył odwiedzić, że próbuje czytać po polsku, ale nie sądze, aby udało mu się zrobić taką atmosferę jaką wywoływało przybycie Jana Pawła II

ja osobiście już mniej się tym wszystkim już interesuję, nie śledzę mszy, nie słucham jego kazania... może to ogólny brak chęci na całą tą wiarę... a może nie wiem co..

a jak wy przyjmujecie wizyte papieża ? ktoś wybiera się do krakowa ? albo był na warszawskiej części ?

bardzo ciekawi mnie co będzie z Oświęcimiem i jak to potem media będą komentowały...
zapraszam do przewodnika po forum

Karol 
Mylog.Klub
fotokonkurs.eu

Wysłany: 26-05-2006, 20:17   

Ja się cieszę, w sumie to pierwszy papież (poza Janem Pawłem II), który odwiedził nasz kraj. Oczywiście, porównując go z Karolem Wojtyłą, jest tu - bez dwóch zdań - całkiem inna atmosfera. Raduję się, gdy Benedykt XVI czyta coś w języku polskim, to musi być jego wielkie zaangażowanie. Moja siostra pojechała na pielgrzymkę na błonia krakowskie :) Pozdrowienia

N`talia
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2006, 21:14   

moje koleżanki również ;}
osobiście jakoś mało mnie to obeszło :/ nie wiem czemu... prawdopodobnie dlatego, że to już nie Jan Paweł II...

~moron 
Administrator
Forum God

Wysłany: 26-05-2006, 21:53   

N`talia napisał/a
moje koleżanki również ;}
osobiście jakoś mało mnie to obeszło nie wiem czemu... prawdopodobnie dlatego, że to już nie Jan Paweł II...
chyba mam podobne zdanie...
a to ze zabraniaja sprzedawania alkoholu to uwazam za nie fer
(nie chodzi o to ze chce sie napic tylko o wolnosc wyznania i decydowania o tym co sie robi...)
[img]http://avatary.pl/pisanie[/img]

N`talia
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2006, 22:47   

a ja nawet nie wiedzialam, ze jest zakaz sprzedawania :}
nie ogladam niz oprocz mtv2...

Shout_ 
Blog.Klub
o. prowadzący

Wysłany: 27-05-2006, 07:18   

Moim zdaniem rozgłaszanie tego jest troche nie fair. Jak papież polak przyjeżdżał to nie było takich cudów jak np. 'dzień wolny'(do tego akurat nic nie mam ;p), zakaz spożywania alkoholu i na każdym programie on. A przecież to on (JP II), jest teraz w drodze do świętego....

Karol 
Mylog.Klub
fotokonkurs.eu

Wysłany: 27-05-2006, 08:42   

Shout_ napisał/a
Jak papież polak przyjeżdżał to nie było takich cudów jak np. 'dzień wolny'(do tego akurat nic nie mam ;p)

zgadzam się z jednym i drugim. jak JP2 był w PL - to nie było i szkoda, ale może teraz się przyjmie, że zawsze będą dni wolne w szkołach jak bedzie jakas wielka impreza ogólnopolska - np. pielgrzymka papieża.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 28-05-2006, 21:55   

to na co oczekiwałem, czyli wizyta w Oświęcimiu wyszła na poziomie i dobrze, była potrzebna.

pielgrzymka zakończona, media mówią o akceptacji papieża przez polaków, ale co zostanie w głowach po jego wizycie jak narazie nie jest wiadome, na wikipedii wyczytałem, ze minusami u Jana Pawła II było to, ze wierni mimo, że go bardzo lubili i cenili to jednak niezbyt stosowali się do jego nauk...

Karol 
Mylog.Klub
fotokonkurs.eu

Wysłany: 29-05-2006, 09:24   

Pielgrzymka wypadła ogólnie bardzo dobrze. Za każdym razem, gdy papież odezwał się w języku polskim było to nagradzane brawami czy odreagowane okrzykami! Ja również cieszyłem się, a nawet czasami dziwiłem, gdy Benedykt XVI odpowiadał coś w naszym ojczystym języku, bo przecież mógł to olać i mówić po włosku.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 29-05-2006, 14:34   

wiedział, że ludzie oczekują od niego mowy po naszemu ;)

Sylwia
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2006, 21:52   

Mnie to mało ruszyło. Tylko troche w mediach uslyszalam ale i tak za bardzo mnie nie interesowały te informacje. A benedykt czyta po polsku ale podobno ma napisane wszystko fonetycznie :hyhy: a to cffffffaniak ;)

maqwka
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2006, 21:58   

i tak fonetyka czasem nie pomaga, ale jak widać stara się i to jest wielki plus dla Niego ;) Ja coś tam widziałam w TV, ale nie przyglądałam się specjalnie, tak naprawde to oglądałam tylko jak był w Oświęcimiu. też tylko kawałek. ale jestem wdzięczna za to ze był u nas w Polsce ;)

mi3dzi4k
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2006, 22:29   

mnie bardzo zdziwiły te zakazy. A co jeśli ktoś jest innej wiary albo jest ateistą? dlaczego ten ktoś ma mieć zakaz? Po drugie media robią z tego taką sensację, że mi się śmiać chce. Najlepsza była wiadomość o "cudzie" w Oświęcimiu (pojawiła się tęcza. Tęcza = cud). Ogólnie było i jest mi to obojętne.

P.S. Mój brat nazwał go imperatorem palpatine (nie chciałbym urazić tutaj czyichś uczuć)

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 31-05-2006, 23:01   

mi3dzi4k napisał/a
Najlepsza była wiadomość o cudzie w Oświęcimiu (pojawiła się tęcza. Tęcza = cud).
katolicy za dyche :wstyd: tęcza przecież oznacza całkiem co innego ^^

Sylwia napisał/a
A benedykt czyta po polsku ale podobno ma napisane wszystko fonetycznie
a myslisz, że jak czytał Jan Paweł II w innych językach (kursy swoją drogą, ale za dużo tego ;) ) :> ?

mi3dzi4k napisał/a
mnie bardzo zdziwiły te zakazy. A co jeśli ktoś jest innej wiary albo jest ateistą? dlaczego ten ktoś ma mieć zakaz?
tu raczej chodziło o to aby element rozpoznawczy Polski nie ujawniał się na ulicach podczas pielgrzymki ;)

mi3dzi4k
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2006, 00:24   

Htsz napisał/a
tu raczej chodziło o to aby element rozpoznawczy Polski nie ujawniał się na ulicach podczas pielgrzymki ;)

Masz rację...ale dla mnie i tak jest to chore. Z tymi katolikami również się zgadzam. Ja tęczę widzę niemal co miesiąc i to oznacza, że mieszkam w "cudownej" miejscowości? Nawet na onecie gdzieś był artykuł o tym cudzie. Jak znajdę to wkleję adres.

EDIT:
Oto i owy "cudowny" artykuł http://wiadomosci.onet.pl...30411,item.html

N`talia
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2006, 19:04   

Marek Zając. Kolejny 'kościelny' redaktor. Nic dziwnego.
Eee. dla mnie tęcza zawsze jest cudem ;}} nieważne kto i gdzie na nią patrzy. świat jest pełen 'cudów' których nikt nie widzi ;}

Odpowiedz do tematu