Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Witam. Myślałem ostatnio nad zmiania nazwiska.
Wiecie chce zmienić na matki panieńskie.
Moje obecne nazwisko jest troche głupie i źle się z tym czuje ... kiedyś jak zadreptam do pracy to chce wyglądać poważnie[żart]
Tak więc pytanie do was... gdzie moge się udać,co mam napisać itd.
_________________ "Ty tylko mnie poprowadź
Tobie powierzam mą drogę..."
próbowałem i znalazłem... ale w urzędowym języku ;D
Niech ktoś mi to wytłumaczy na "chłopski" rozum
Zzielona napisał/a
pudi91, zmieniasz religię, nazwisko...
Religie zmieniam bo chce się czuć wreszcie normalnie.
A nazwisko bo... właściwie też chce się czuć normalnie. Moje nazwisko jest śmieszne i głupie a ja chce mieć coś poważnego... wiecie o co biega.
Po matce sobie biore... Bednarczyk ;D
Wiek: 15 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 358 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 19-02-2008, 19:39
Nie jestem pewien, ale coś mi się obiło o uszy, że aby zmienić nazwisko trzeba mieć dobry powód tzn. przeważnie obraźliwe nazwisko, ale jeżeli Ty chcesz zmienić z ojca nazwiska na matczyne, to raczej mały problem ;P
Moje nazwisko mnie ośmiesza ;D
Naprawde jest śmieszne i nie chce z nim chodzić do końca życia ... A i nie wiecie czy aby zmienic nazwisko trzeba mieć ukończone 18 lat?
etam bez przesady nie jest takie zle , moze byc.
Przynajmniej jakies oryginalne i w cale nie takie glupie , moze jest troche zabawne ale bym nie robil tragedi z takiego powodu.
BTW. jaki ten swiat maly... krystian??
_________________ Dont drink and drive, take drugs and fly.
Wiek: 20 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 1895 Skąd: Wrocław
Wysłany: 09-03-2008, 00:18
pudi91, Twoje nazwisko nie jest jeszcze takie złe, powiedziałabym, że jest normalne. Tobie chyba w główce coś siedzi, a nie w nazwisku . Ja miałam kiedyś na jakiejś kolonii koleżankę, która miała na imię Niki a na nazwisko STOLECKA. To dopiero jest tragedia! Takie gówniane nazwisko .
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Dzisiaj na studiach przerabiałem ustawę o zmianie imion i nazwisk i wydaje mi się, że potrafię wyczerpująco odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tylko dzisiaj jestem zmęczony, także zrobię to jutro, jeśli nadal potrzebujesz.
[ Dodano: 13-04-2008, 20:00 ]
Zatem od początku: na dzień dzisiejszy obowiązuje Ustawa z z dnia 15 listopada 1956 r. o zmianie imion i nazwisk (można przeczytać w 5 minut, jest krótka i prosta jak budowa cepa), która zezwala na zmianę nazwiska w przypadku, jeśli obecne jest "ośmieszające albo nielicujące z godnością człowieka" (art. 2 ust. 2 pkt 1a). Zatem jeśli swoje obecne uważasz za takie, to nie widzę przeszkód.
Masz 17 lat, czyli jesteś jeszcze małoletni - zatem wniosek o zmianę powinna wypełnić jedno z Twoich rodziców, drugi rodzic i Ty piszecie oświadczenia o wyrażeniu zgody. Wszystko to załatwia się w Urzędzie Stanu Cywilnego w Twoim miejscu zamieszkania, tam powinieneś otrzymać wzory tych dokumentów.
Być może wzory te są też w internecie - poszukaj strony swojego urzędu gminy, a tam odnośnika do Biuletynu Informacji Publicznej (BIP). Tam często (powinny być zawsze, ale jednak niekoniecznie) znajdują się informacje jak załatwiać sprawy m.in. w Urzędzie Stanu Cywilnego.
Aha, opłata za wydanie decyzji to, jeśli się nie mylę, 37 zł. Tą powinni wydać w ciągu miesiąca i albo przesłać pocztą, albo wydać Ci osobiście.
Mam nadzieję, że nie zamydliłem za mocno, jakby coś to pytaj.
_________________ It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Ośmieszający charakter nazwiska? Coś w ten deseń, tylko trzeba byłoby to stylistycznie dopracować.
Ewentualnie, jak chcesz, możesz oprócz tego dopisać w nawiasie odnośnik do ustawy, tj. art. 2 ust. 2 pkt 1a Ustawy z dnia 15 listopada 1956 r. o zmianie imion i nazwisk - urzędnicy zobaczą, że znasz przysługujące Ci prawa.
_________________ It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum