P4uli
Blogger.Klub

Imię: Paulina
|
Wysłany:
2012-05-19, 12:53 Publikacja zdjęć na blogu a naruszanie praw autorskich
|
|
|
Witam
Na swoim blogu wstawiam dużo zdjęć które nie są moją własnością tzw inspiracje.
Wiem że powinno się pod każdym zdjęciem pisać źródło ale to jest czasem naprawdę męczące przy publikacji 30 zdjęć gdzie każde jest z innej strony. Czasem jak przy przeglądaniu znajdę coś ciekawego to zapisuje to na dysk. Po jakimś czasie naprawdę nie wiem z jakiego źródła pochodzi obrazek.
Wiele z nich np z napisami motywującymi mają na dole napisany adres bloga osoby która ten obrazek przerobiła.
Na swoim blogu pisze źródła tylko niektórych obrazków, jak coś jest własnością konkretnego bloggera (fotka zrobiona przez niego) albo np jak korzystam ze strony jakieś firmy produkującej żywność i wklejam zdjęcie jakiegoś artykułu spożywczego.
Moim zdaniem nie ma sensu pisać w źródle adres kimono.pl przy publikowaniu zdjęć znalezionych na tej stronie pochodzących z Vogue bo wiem że kimono nie jest właścicielem tych zdjęć tylko pochodzą one z tego czasopisma. A takie portale już w ogóle nie piszą źródeł.
Mogę podać również przykład blog Julii Maffashion - jestem jego stałą czytelniczką prawie od początku istnienia. Od 2 lat wkleja serię obrazków Mix Inspirations http://madamejulietta.blo...ons-140512.html
Nigdy nie podała żadnego źródła i pewnie nigdy nikt ją o nic nie oskarżył bo jej mixy nadal są na blogu.
To może zadam pytanie: jak to jest z publikacją takich obrazków? czy mogę mieć jakieś problemu w przypadku nie podawania źródeł?
Przepraszam za mój "styl pisania" postów ! wiem ze to może być trochę chaotyczny - mój umysł jest ścisły studiuję inżynierię i zawsze miałam problem z pisaniem a dzisiaj po wczorajszych juwenaliach to już w ogóle
|
Ostatnio zmieniony przez P4uli 2012-05-19, 13:41, w całości zmieniany 2 razy |
|