PDA moim zdaniem nie umarły, tylko wyewoluowały. Autorzy tekstu zapomnieli o istnieniu tzw. smartfonów i palmtopów (jedno i drugie to już prawie jedna rodzina).
Aparat fotograficzny - komórki może nie tyle je zabiły, co przewartościowały. Kiedyś miałem aparat na kliszę (nadal gdzieś jest), dziś mam telefon z aparatem (od piątku SE K810i). Profesjonalni fotografowie nie przesiądą się na komórki tak samo, jak ja nie zacznę zimą dojeżdżać do pracy na rowerze. I tu się zgadzam z autorami tekstu.
Telefon - zgadzam się z tezą, ale argumentacja kompletnie chybiona. Nie mam w domu stacjonarki nie dlatego, że nie miała kolorowego wyświetlacza ani SMSów, lecz dlatego, że jej utrzymanie było mało opłacalne. Taniej jest zadzwonić z komórki na komórkę niż ze stacjonarki na komórkę, a przy dobrym wietrze utrzymanie komórki może być bardzo tanie. Ot i wszystko.
Odtwarzacz MP3 - fakt. Dodam jeszcze, że w moim przypadku telefon zniósł potrzebę posiadania odtwarzacza MP4 (telefon z dobrym ekranem i kartą pamięci daje ten sam efekt).
Notebooki - to nie tylko "może chwile potrwać", ale nawet na pewno potrwa - o ile w ogóle dojdzie do skutku. Coraz popularniejsze są tzw. netbooki, czyli komputery nieco mniejsze od klasycznych laptopów i służące głównie do przeglądania internetu. Chociaż nic nie wiadomo - jeżeli Wi-fi w telefonach się upowszechni, to oba te urządzenia mogą ze sobą konkurować; wątpię jednak, by którekolwiek zostało wyparte przez drugie.
Dopisałbym GPS (choć to nieprędko), niektóre konsole do gier (mówię o tych pokroju Game Boy'a), może pendrive'y...
Zresztą... równie dobrze można by tu wpisać każdy inny gadżet, który kiedyś był osobnym urządzeniem, a dziś jest funkcją w telefonie. Na upartego mógłbym napisać, że moja komórka niedługo zabije komputer, bo często używam jej do przeglądania internetu i sprawdzania poczty. Za to, paradoksalnie, wciąż noszę zegarek na ręce, używam budzika z radiem i papierowego kalendarza...
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2008-11-24, 19:04
o niektórych pierwszy raz słyszę np. o pda
dobrze, że wszystko jest jednym "miejscu", bo dzięki temu przedmiot staje się bardziej funkcjonalny, dla mnie to plus.
miglu149 mm1
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Wysłany:
2008-11-24, 19:17
Mp3 w moim przypadku rzeczywiście zabiła komórka. Od kiedy mam z odtwarzaczem muzyki mp3 jest w rękach chyba młodszego znajomego .
aparat w telefonie raczej nie zastąpi aparatu z prawdziwego zdarzenia, ale posiadanie w telefonie aparatu o dobrej rozdzielczości przydaje się w nagłych sytuacjach - jakiś wypadek, śmieszna sytuacja. Przeglądając strony ze zdjęciami śmiać mi się chce jak widzę takie sesje dodawane właśnie z telefonów
mp3 - tutaj z uwagi na możliwość powiększania pamięci telefonów poprzez zewnętrzne karty to urządzenie jest mocno wypierane, nie liczę iPoda - bo tego to się kupuje głownie dla lansu - i komórka go nie przebije
zagrożenie dla lapków ? tak średnio to widzę, jednak ekran 12' sprawia problemy w przeglądaniu a co dopiero taki mały w telefonie a duży telefon jest trudny do schowania.
telefony stają się małymi komputerami, ale ma to swoje minusy, nasza bateria pada o wiele szybciej a jak nam się coś zepsuje w takim "wszystko w jednym" to tracimy jednocześnie kilka urządzeń
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2008-11-24, 22:26
ja tam wolę zwykły aparat cyfrowy od tego w komórce, bo zdjęcia sa lepszej jakości i mogę z nimi o wiele więcej zrobić...
mp3 mam upchnięte na odtwarzaczu mp4 i wolę go, od muzycznej komórki...
Htsz napisał/a:
zagrożenie dla lapków ? tak średnio to widzę, jednak ekran 12' sprawia problemy w przeglądaniu a co dopiero taki mały w telefonie a duży telefon jest trudny do schowania.
to jest dobre dla minimalistów, zawsze narzekam na małe ekrany telefonów komórkowych
Nie zapominajmy, że skoro telefon komórkowy staje się coraz bardziej poręczny, to i częściej z niego korzystamy, a zbyt częste obcowanie z telefonem komórkowym negatywnie wpływa na ludzki organizm np. u panów...
fajnie, telefon jest bardziej wielofunkcyjny i nie trzeba kupować wszystkich tych rzeczy wymienionych w artykule
godson90
Wysłany:
2008-12-29, 21:01
Ja mam nokie e51 i muszę powiedzieć że spoko mieć wszystko pod ręką. Nie muszę nosić ze sobą aparatu, mp3 czy też komputera.
W swojej komórce mam 2gb pamięci zapełnionej zdjęciami, mp3 i innymi aplikacjami ( Opera, Nawigacja Mio itp. )
Fajnie że telefony się rozbudowuje i daje im niesamowite funkcje.
Mój ojciec miał niedawno LG z dotykowym wyświetlaczem. Powiedział mi kiedyś że nie ma on telefonu, tylko aparat z funkcją dzwonienia
Rok po lekturze tekstu stwierdzam, że komórka zabiła u mnie papierowy kalendarz. Prawie wszystko zapisuję w telefonie, a potem wysyłam na GooSync.
I wycofuje się ze stwierdzenia, że telefony zabiją GPS. W samochodzie komfort używania nawigacji na wyświetlaczu telefonu, a na dużym ekranie 4,3" jest nieporównywalny, a wątpię by ekrany komórek urosły do takich rozmiarów bez szkód dla ergonomii. Telefonowe nawigacje są świetne, o ile się podróżuje pieszo.
Wysłany:
2010-11-10, 18:53
Nie wypowiadałam się, a dziwne
PDA... e... WTF? Nigdy nie miałam, pierwsze słyszę, pierwsze widzę, więc nie mogło wymrzeć, skoro nigdy się nie urodziło
Aparat fotograficzny - nieprawda. Mam dwa. Komórka służy mi do okazyjnych zdjęć - rozkład jazdy autobusów lub cuś A tak to cyfrówką. Wygodniej, przede wszystkim.
Mogę jeszcze dodać, że kamera też nie obumarła
Laptop/Netbook - chyba musiałabym być sadomaso, żeby przeglądać internet w komórce. Nie po to sobie brała 16' laptopa, żeby teraz się wgapiać w 3' ekranik, no błagam
Od czasu do czasu to tak, owszem. Ale nawet o milimetr moje komputery nie powinny czuć się zagrożone.
Telefon stacjonarny - tu się zgodzę, już dawno byśmy usunęli, gdybyśmy nie mieli neo
MP3 - fail. Mniejsze, do kieszeni, mniej waży, nie zaboli, jak coś się z nią stanie, bo są tanie i mogę kupić drugą No i mocniejsza bateria.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).