Wysłany:
2016-06-14, 11:48[Blogspot] Zmiana domeny niestandardowej na inną +powiadomie
Witam. Prowadze bloga
Kod
www.andziathere.blogspot.com
kiedys wykupiłam dla niebo domenę
Kod
www.andziathere.pl
ale jakis czas temu,gdy zblizał się okres odnowienia uznałam,że nazwa jest infantylna i wykupiłam domenę
Kod
www.hellofashion.pl
Dodam że 1 domena była na home, a druga na ovh. Po podpięciu nowej domeny do blogspota moi dotychczasowi obserwatorzy nie widzą informacji o nowych postach na głownej stronie blogger.com
Chciałam aby
Kod
www.andziathere.pl
przekierowywało na nowy adres przez miesiac ( domena wygada pod koniec czerwca) jednak nie wiedziałam jak to zrobić. /nawet gdybym zrobiła to przekierowanie to nie rozwiąże ono problemu nie pojawiających sie postów na blogerze.
Zmieniłam w ustawieniach na ''do miejsca zawijania...'' z ''pełny'' nic nie dało.
Prosze o pomoc, co powinnam zrobic ?
Wysłany:
2016-06-16, 12:59Zmiana jednej domeny na drugą i brak powiadomień o postach
Przeprowadziliśmy małą rozmowę na czacie fb, więc odniosę się najpierw do niej.
Z tego co napisałaś zarejestrowałaś domenę w promocji na home.pl - Darmowa domena na pierwszy rok jest fajna tylko wtedy, kiedy nie zamierzasz jej przedłużać i kontynuować danego projektu. W przeciwnym razie kolejne lata wyjdą już znacznie drożej niż u konkurencji (~123zł rocznie za .pl w home vs. ~50 w ovh).
Dodatkowo staje się problemem w takich przypadkach jak ten. Aktualnie do wygaśnięcia poprzedniej nazwy niestandardowej zostało Ci bardzo mało czasu, więc możesz ryzykować i przejąć ją po wygaśnięciu lub niestety ponieść wysoki koszt by nie stracić części czytelników.
Robiłem taką zamianę jakiś czas temu i chętnie pomagam z tym, ale prywatnie. Podpowiem w tym wątku co - według mnie - należy zrobić.
krok 2. Przekierowanie starego adresu na nowy. Stara domena jest zindeksowana w wyszukiwarce oraz - w przypadku blogspota - pewnie wiele osób ma ją dodaną na listach czytelniczych. Przekierowanie 301 pozwala przenieść tych użytkowników na nowe adresy, zaktualizować URLe a także nadal dostarczać informacje o nowych wpisach przez RSS. Powinno być do wykonania w ustawieniach domeny, w panelu klienta. Poprawnie wykonane przeniesie Cię automatycznie ze starej wersji linka na nową.
na przykład:
Kod
wpisanie http://www.andziathere.pl/feeds/posts/default powinno przenieść na http://www.hellofashion.pl/feeds/posts/default
krok 3. Zgłoszenie zmiany adresu w narzędziach dla webmasterów. To działa tylko dla domen najwyższego stopnia, ale obie takimi są, więc odsyłam do artykułu pomocy: https://support.google.co...wer/83106?hl=pl - przed tym krokiem musisz wykonać pierwszy i drugi.
krok 4. Dodanie mapy witryny w search console dla nowej domeny, by treści w nowych adresach zostały szybko zindeksowane.
krok 5. Powiadomienie czytelników o zmianach. Podpowiadanie im co jakiś czas, że adres został zmieniony i jeżeli nadal chcą być na bieżąco, powinni zaktualizować linki w swoich agregatorach treści (czytniki rss).
krok 6. Aktualizacja linków w sieci na własną rękę. Poprawianie tych na swoich profilach społecznościowych, prośby mailowe o aktualizacje na cudzych witrynach.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
A) Zostawianie w komentarzach na cudzych blogach takich informacji:
Cytat
Wpadnij do mnie bo po zmianie adresu mało dotychczasowych obserwatorów dostaje info o wpisach
wygląda trochę słabo, jak marna reklama, jak desperacja
B) Z tego co widzę domena andziathere.pl nie została przedłużona na kolejny rok i ją ktoś przejął? Niestety miesiąc do wygaśnięcia to trochę za mało żeby postarać się o podmianę wszystkich linków w sieci oraz zaskoczenie opcji "Zgłoszenia zmiany adresu w search console". Osoba, która przejęła nazwę domeny może teraz przejąc także część użytkowników, którzy nie wykasowali tego adresu ze swoich list czytelniczych.
C) Kanał witryny powinien być lekki, wtedy nie powinno być problemów z dostarczaniem powiadomień. W tym celu stosuje się ręczne zwijanie wpisów i ustawienia kanału RSS "do miejsca zwijania". W ten sposób osoby obserwujące bloga w agregatorach nie otrzymają całej treści posta a jedynie wstęp.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).