Ja wiem, że to temat stary i zakurzony, ale w trakcie gdy o tym rozmawialiście to mnie nie było. A mam coś do powiedzenia na ten temat.
Jeżeli komukolwiek z Was kiedykolwiek przyjdzie do głowy kupić pralkę, to dobrze się nad tym zastanówcie. A jeśli dodatkowo spodoba się Wam coś z masą elektronicznych bajerów, to pomyślcie jeszcze dodatkowo dwa razy. Dlatego że z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że Wasz sprzęt będzie pewnie stał w łazience - miejscu, gdzie przeważnie jest wilgotno.
Dlaczego o tym piszę? Ponieważ elektronika bardzo nie lubi wilgoci. Układy w takich pralkach są bardzo słabo zabezpieczone (jeśli w ogóle) przed wodą (wiem, bo widziałem ich kilkanaście w życiu) i każde ich zalanie grozi uszkodzeniem. Zalany układ na 90% nadaje się do wymiany, a ta często przekracza połowę wartości pralki.
Druga sprawa - nie napalajcie się na zagraniczne firmy. Chyba, że macie pieniądze na ewentualną wymianę części, które często są horrendalnie drogie w porównaniu z polskimi producentami. Poniekąd polską firmą jest np. Whirlpool, który dawno temu przejął naszego słynnego Polara. Amica niby też, ale części do niej nie kupicie sobie w sklepie - tylko w serwisie.
Lepiej poszukać czegoś o klasycznej budowie, z minimum (albo nawet bez) elektroniki. Nie ma różnicy w jakości prania, a i prostsze to w obsłudze i mniej podatne na uszkodzenia spowodowane wilgocią.
Dziękuję za uwagę.
Ostatnio zmieniony przez Lukem 2009-08-25, 19:44, w całości zmieniany 2 razy
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2009-06-12, 22:48
Lukem napisał/a:
Lepiej poszukać czegoś o klasycznej budowie, z minimum (albo nawet bez) elektroniki. Nie ma różnicy w jakości prania, a i prostsze to w obsłudze i mniej podatne na uszkodzenia spowodowane wilgocią.
bo ogólnie miejsce pralki jest w kuchni ewentualnie pomieszczeniu do tego przygotowanym - część piwnicy domu. Polacy upychają pralki do łazienek bo kuchnie mamy zazwyczaj dość małe
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2009-06-12, 23:12
Htsz napisał/a:
bo ogólnie miejsce pralki jest w kuchni
A w kuchni to nie jest wilgotno?
Htsz napisał/a:
Polacy upychają pralki do łazienek bo kuchnie mamy zazwyczaj dość małe
Nie chodzi o to, że kuchnie mają dość małe, ale po prostu tak budują mieszkania, że te specjalne rury (czy co to tam jest ) umieszczają właśnie w łazience.
W każdym razie u mnie pralka stoi w specjalnym do tego pomieszczeniu, do którego można się dostać przechodząc przez sypialnię rodziców, haha .
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).