A nie może być tak, że dostanie od jednej osoby pokrowiec, a od drugiej książkę? Nie wiem, czemu moja wypowiedź została odebrana tak, jakbym uważała, iż tylko i wyłącznie książkę można dziecku podarować. Napisałam o tym dlatego, że prowadzę bloga z recenzjami książek, wiec takie są moje zainteresowania. Ostatnio natrafiłam na dwie książki, które wydały mi się idealne na prezent i tyle. Ja akurat dostałam zegarek, Biblię z obrazkami, puzzle z Barbie i pieniądze, za które rodzice kupili mi rower i ze wszystkich prezentów byłam zadowolona.
Jestem za tym, aby prezent[ lub jego część ] nawiązywał jednak do sytuacji, przecież to komunia, to dziecko przygotowywało się do tego święta, niech pamiątka pozostanie, chociaż na półce. Przecież papież, jako człowiek był ceniony nie tylko przez katolików. Innym przykładem album ze słynnymi katedrami, nawet dla ateisty w przyszłości może stanowić źródło piękna architektury.
Prezenty powinny być skromne, związane z zainteresowaniami, bo naprawdę kupowanie gadżetów mija się z celem - dziecko zamiast interesować się czymś konkretnym, siedzi przed komputerem.
A jak dziecko ma już rower? Teraz chyba modne są prezenty typu laptop, tablet, konsola do gier. Świat idzie w strasznym kierunku
ailischia Blogger.Klub
Wysłany:
2013-08-29, 17:24
Oj ciężki temat, ciekawe co będzie mnie czekać za kilka lat - chrześniaczek
ja dostałam medalik złoty z dwoma małymi serduszkami - uroczy - ma do dziś
różaniec - też mam do dziś
pamiątkę, gadżety typu piórnik, portfel - chyba z motywem dzwonnika z noter dame - wtedy był szał i pieniążki - za które kupiłam rolki - to pamiętam
pewnie kartki też były, słodycze
pamiętam też, że miałam taki piękny wianek naturalny mama trzymała go w wodzie
Niestety, jeśli chodzi o prezenty komunijne, świat oszalał, a dzieci w większości przypadków uczone są materializmu. Mało które dziecko ma świadomość, że to wydarzenie duchowe, a nie dzień super-prezentów, którymi będzie się chwaliło przed rówieśnikami. Smune to wszystko.
BTW, też miałam "żywy" wianek, a prezenty były bardzo symboliczne.
______________________________________________________ Góry, lifestyle - Po prostu życie ... Życie Me ...
Jako ojciec chrzestny mogę powiedzieć, że stare, sprawdzone pomysły na prezenty są chyba najlepsze. Porządny rower zamiast skutera, czy innego quada,to chyba najlepsza inwestycja w zdrowie dziecka. Zegarek zamiast komórki, albo tabletu, to stylowa pamiątka, które nawet jeśli nie od razu, to po kilku latach dziecko doceni i będzie z chęcią nosiło taki zegarek na ręku. Kupując takie prezenty warto zwrócić uwagę, żeby był to rzeczy ponadczasowe, a nie np. różowy rowerek, którego dziewycznka za 3-4 lata będzie się wstydzić.
to ja się spotkałam z ogromnym oburzeniem ze strony rodziny, kiedy zapowiedziałam, że jako chrzestna moge dac 200 zł w kopercie i neich mała sobie kupi co chce z zabawek (sama nie dostałam na komunie w sumie zadnego prezentu, tylko w sumie kilkaset zl ktore wydalam w zabawkowym i mcdonaldzie ).
Usłyszałam, że teraz to sie daje 800 zł i jakiś upominek za 500 do tego.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).