Dołączył/a: 06 Sie 2013 Posty: 64 Miasto: Barlinek
Wysłany:
2013-08-09, 17:27
Cytat
Django cenię za jeszcze jedno - gatunek. Nie często powstają w dzisiejszych czasach westerny, więc każdy nowy witam z otwartymi szeroko ramionami
To, bardzo to.
Aż dziw mnie samego czasem bierze, że tak niegdyś szanowany i popularny gatunek ma dziś tak mało przedstawicieli na skalę kinową. Zwłaszcza zważając na fakt, że Django odniósł sukces. Dlaczego inni reżyserzy nie postanowili dodać czegoś od siebie (bo jakoś po wejściu Avatara nagle wszystkim zaczęło się chcieć kręcenia w 3D)?
______________________________________________________ Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
Imię: Jakub
Wiek: 35 Dołączył/a: 17 Lip 2013 Posty: 174 Miasto: Polska
Wysłany:
2013-08-09, 17:36
Z jednej strony to rozumiem, chociaż nie akceptuję.
Przed wojną kiedy podbój Dzikiego Zachodu i zamknięcie Indian w rezerwatach, były jeszcze sprawami świeżymi, westerny pełniły rolę propagandówek, które miały pokazać, że czerwonoskórzy to okrutne dzikusy i tym samym filmy te miały pomóc usankcjonować nowy stan rzeczy.
Po wojnie można było ciągnąć temat w gruncie rzeczy na stary sposób, bo nikt się nie czepiał, ale w dzisiejszych czasach ludzie już nie kupią każdego kłamstwa jakie im się poda. Tym samym westerny przestały być pożądane, bo jakby nie patrzeć zgodnie z prawdą powinny pokazywać Amerykanów jako tych złych, okrutnych i głupich.
Dołączył/a: 06 Sie 2013 Posty: 64 Miasto: Barlinek
Wysłany:
2013-08-09, 17:43
Cytat
Tym samym westerny przestały być pożądane, bo jakby nie patrzeć zgodnie z prawdą powinny pokazywać Amerykanów jako tych złych, okrutnych i głupich.
I to jest sedno. Nie powstają kasowe westerny ponieważ większość takich kasiastych filmów pochodzi właśnie z Ameryki. A jak tutaj pokazać zawsze wielkich i najlepszych Amerykanów jako złych?
______________________________________________________ Nie wchodź! Możesz doznać szoku! Wpaść w zakłopotanie i nie wiedzieć co czytać!
http://zkulturybezcenzury.blogspot.com/
Uwielbiam Quentina. Django też uwielbiam, a jeszcze kilka dni po seansie chodziłem i nuciłem sobie muzyczny motyw z czołówki. O ten. Każdy film Tarantino to coś nowego, nieszablonowego. Nie wiem o czym będzie jego następne dzieło, ale jestem prawie pewien, że stworzy coś świetnego. Podobały mi się wszystkie jego produkcje, począwszy od Wściekłych Psów, a na Django kończąc. Do Kill Bill wracam co jakiś czas. Nadal mnie ciekawi, choć znam go już na pamięć. Pulp Fiction też oglądałem już kilka razy. Tarantino wykreował swoją markę. Nieważne co nakręci, i tak będzie zaje***cie.
______________________________________________________ Zakurzony Blog
Niestety Pan Tarantino zmaga się z klątwą Pulp Fiction i chyba już nic lepszego nie nakręci.Przynajmniej seans Django tylko mnie w tym utwierdził. Niestety kilka dobrych trzymających w napięciu dialogów, przyzwoita muzyka (motyw przewodni ze starego Django nadal brzmi świetnie) i dobra gra aktorska nie złożyła się na dobry film. Ostatnie dziecko Tarantino tym bardziej mnie zawiodło że jestem fanem westernów (szczególnie tych anty z pod szyldu Sergio Leone) i w głębi duszy liczyłem na ten film. Tymczasem obejrzałem przeciętnie zabawny, przeciętnie emocjonujący film z dobrą obsadą. Powiedzieć o nim że zły byłoby przesadą, ale po twórcy świetnych "Wściekłych psów" spodziewałem się więcej. Niestety potwierdziły się moje obawy że Tarantino po raz kolejny zadziała według sprawdzonego schematu. Weźmie trochę starej klasyki, trochę mało znanego kina klasy Z, dobrych aktorów i zrobi film. O ile w przypadku "Pulp Fiction" dało to wyśmienity efekt to teraz mam wrażenie jest to tylko nieudana próba powtórzenia tego sukcesu. Patent nie zadziałał.Ale cóż wielu osobom film się spodobał i dostarczył wiele radości.Może to jest miarą wielkości reżysera? Nie wiem. Dla mnie z geniuszu "starego" Tarantino pozostało jedynie kilka sprawnych reżyserskich patentów i film ,który można obejrzeć , ale wcale nie trzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).