anas
Blogger.Klub
Imię: Ania
|
Wysłany:
2011-12-28, 19:51 Trzecie spojrzenie na Holmesa.
|
|
|
Sherlock to serial z 2010 roku, produkcji BBC.
Sherlock na Filmwebie
Wpier dostaliśmy obraz Holmesa jako męskiego, szorstkiego i nieprzystępnego, jednak bardzo kojarzącego się nam z doyleowskim opisem. Dalej film z Downey'em Jr., który dla mnie było, za przeproszeniem, delikatnym zidioceniem, ponieważ po mimo wielkiej sympatii do tego aktora oraz świetnego grania sherlockowego szaleństwa nie pasuje mi on do tej roli. I na koniec BBC serwuj nam Holmesa w zupełnie nowej odsłonie - ułagodzonego delikatnie i równie deliktanie skomercjalizowanego, opakowanego w XXI wiek, nietypową urodę i genialny głos, w który słuchiwać można się godzinami. Nie jest to to, co spodoba się konserwatystom pod tym względem, ale mi jak najbardziej.
Uważam, że serial jest świetny - zabawny, z naprawdę dobrą muzyką i obsadą, świetnymi ujęciami (Już same intro jest genialne - Londyn wygląda jak zabawkowy, a to nakręcone odpowiednio i przyśpieszone prawdziwe miasto), w swej nowoczesności i inności wiernie nawiązujący do opowiadań. Daje zupełne inne spojrzenie na niektóre z postaci, a niektóre dla mnie są identyczne z wyobrażeniem, w przeciwieństwie do wcześniejszych ekranizacji - pani Hudson jest idealna, a Moriraty, mimo zupełnego odbiegnięcia od książkowych wyobrażeń, jest genialny w całej swej okazałości (Pokłony dla aktora).
Narzekać możemy na zbyt długi okres oczekiwania pomiędzy sezonami, jednak i to można im wybaczyć - każdy odcinek niczym odrębny film, a do tego wspólna praca nad "Hobbitem" oraz Benedict w "Szpiegu" oraz na planie aktualnie powstającego, nowego filmu Spielberga.
Oglądał ktoś może? I jakie są wasze opinie na ten temat? : )
I dla zainteresowanych trailer
|
|