rashell, ten Twój szablon nie jest zły wierz mi, każdy miał takie 'akcje' w swojej karierze 'szabloniarskiej'
Minimalizm jest fajny ale nie dla każdego. Jeśli ktoś prowadzi bloga z wierszami czy krótkimi notkami "do zastanawiania się" to jak najbardziej bardzo ładnie wyglądają małe okienka czy wąskie ramki (choć wiadomo bez przesady ) ale np. ja na swoim blogu czegos takiego nie widzę, bo pisze długaśne notki i ktoś kto chciałby to przeczytać dostałby szału zanim dobrnąłby do końca Reasumując - wszystko modne co nam pasuje y punto Tak do kształtu bloga jak i jego treści.
Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 37 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2009-01-09, 14:02
Htsz napisał/a:
tak powinien wyglądać piękny kod :F
jak ja nienawidzę tych wcięć cholernych w kodzie!! mi one wcale nie pomagają, a znaleźć jakąś małą treść do zmiany , to NIEPOROZUMIENIE.
Wczoraj miałam piękne drzewo złożone z 300 linijek zamiast poprawiać, to napisałam od nowa. Zajęło mi to mniej czasu, niż szukanie tego, co mnie interesowało.
Cornélia napisał/a:
bo pisze długaśne notki i ktoś kto chciałby to przeczytać dostałby szału zanim dobrnąłby do końca
mnie rzuca na sam widok takiego minimalistycznego minimalizmu nawet nie patrzę wtedy na takiego bloga, bo czytanie z tak małej powierzchni męczy
no i w moim wypadku to by było bez sensu również
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
jak ja nienawidzę tych wcięć cholernych w kodzie!! mi one wcale nie pomagają, a znaleźć jakąś małą treść do zmiany , to NIEPOROZUMIENIE.
Wczoraj miałam piękne drzewo złożone z 300 linijek zamiast poprawiać, to napisałam od nowa. Zajęło mi to mniej czasu, niż szukanie tego, co mnie interesowało.
ja sam kiedyś uczyłem się takiego budowania bo serio jest bardziej czytelne, potem na studiach też o tym wspominali przy okazji programowania. Do wyszukiwania służy opcja "znajdź" ewentualnie szuka się po klasach styli nic trudnego odnaleźć to co interesujące
Należy budować dokument schematycznie po to aby po oddaniu go komuś innemu nie musiał zaczynać od analizowania jaka jest budowa, tylko odrazu zajął się tym co potrzeba.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 37 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2009-01-09, 16:48
Htsz napisał/a:
ic trudnego odnaleźć to co interesujące
Należy budować dokument schematycznie po to aby po oddaniu go komuś innemu nie musiał zaczynać od analizowania jaka jest budowa, tylko odrazu zajął
Właśnie, że nie masz racji. A przynajmniej nie w pełni... Dwa dni temu poproszono mnie o naniesienie poprawek na stronę domu bankietowego. Kiedy zobaczyłam kod (kilkaset linijek w drzewku tak rozbudowanym , że nie mieścił mi się na ekranie) z tabelkami tabelek tabelek, to za chiny nie byłam sobie w stanie z tym poradzić. tym bardziej, że nie znałam sposobu nazywania osoby, która to kodowała początkowo, więc opcja 'szukaj' nie przydałaby mi się nawet przy najszczerszych chęciach. więcej czasu spędziłabym na szukaniu potrzebnego fragmentu niż na kodowaniu od nowa. po mojemu. owszem, wcięcia są fajne i czytelne, ale nie, kiedy wcinasz dosłownie WSZYSTKO. też lubię sobie to tak poukładać, owszem. ale kiedy masz zagnieżdżonych divow/tabelek kilka w kilku innych, to przestaje Ci się to podobać.
jestem za wcięciami, ale te nieudolnie zrobione są masakrą jakąś.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
jak masz problem z odnalezieniem danej klasy zawsze możesz posłużyć się ColorZilla, który służy wprawdzie do wyciągania kolorów ale wskazuje klasę danej przestrzeni, w której się poruszasz. Z tego co piszesz ta osoba nie robiła tak jak to opisano tylko po swojemu popełniając przy okazji błędy - typu używanie tabel niezgodnie z przeznaczeniem
Wcięcia służą określaniu obiektów nadrzędnych i podrzędnych, uformowaniu kodu w określoną strukturę i poprawieniu czytelności, jeżeli ktoś nadużywa tego to robi błąd.
pisząc schematycznie miałem na myśli właśnie pewne reguły, wyobraź sobie dokument Word (z jakąś pracą, wykładem etc.), który ma 150 stron a ty musisz w nim poprawić nagłówki i akapity, gdyby ktoś nie przygotowałby ci dokumentu zgodnie z zasadami, tylko każdy robił ręcznie przerobienie tego zajęłoby ci kilka godzin a tak powinni 5 minut - i o to mi chodziło.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Wysłany:
2009-01-09, 19:20
Cytat
jak masz problem z odnalezieniem danej klasy zawsze możesz posłużyć się ColorZilla,
ja korzystam z firebug'a , też fajna wtyczka do mozilli. wszystko można znaleźć, ale jak kod nie jest czytelny, to nawet to Ci zbytnio nie pomoże. cóż, ja lubię mieć w kodzie względny porządek
widzisz, problem w tym, że ludzie korzystają z tego schematu nieudolnie. później siadasz i masz dość od samego patrzenia, a już tym bardziej nie chce Ci się w tym grzebać.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).