Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2010-06-03, 00:37 Lekcje informatyki w mojej szkole
|
|
|
Zaczęliście w shoutboxie to rozwinę temat, bo wygląda na to, że czas ucieka, internet się rozwija a sale informatyczne mimo, ze coraz nowocześniej wyposażone to wygląda na to, ze lekcje w nich prowadzone niczym się nie różnią na przełomie lat. A może się mylę?
Jak to jest w waszych szkołach, realizujecie plan nauczania? co zwykle robicie na zajęciach? jak wyglądają lekcje tematyczne, przychodzą do was wizytatorzy i prowadzą je czy wszystko pozostawione jest w rękach nauczyciela zatrudnionego w placówce? Jak oceniacie wiedzę - i sposób przekazywania jej uczniom - waszych nauczycieli od informatyki?
Nawiązując do rozmowy z shoutboxa wspomnę o moim kontakcie z HTML na lekcjach informatyki
W podstawówce (lata 1992-2000) lekcje informatyki wyglądały zabawnie i polegały głównie na graniu w gry. Nasza wiedza dorównywała często wiedzy nauczycielki, stąd wielokrotnie darowała sobie zanudzanie nas tematami. Tematu HTML nie poruszaliśmy.
W liceum (lata 2000-04) na lekcje informatyki zaproszono nam studentów z Politechniki Wrocławskiej. Panowie się jednak - mimo starań - nie popisali. Ja miałem za sobą już kilka stron, blogowicz stawiał pierwsze kroki. Znajomi w klasie wiedzieli o tym i to ja byłem głównym konsultantem mojej grupy ;D Na 6(2lekcje) zajęć poświęconych temu tematowi aż cztery spędziłem na pomaganiu innym a dwie ostatnie poświeciłem na własny projekt zaliczeniowy, za który oczywiście otrzymałem maxa. Przypominał takiego bloga z Onetu ;D migające gify, muzyka, dziwne kolory.
Drugi kontakt z tworzeniem stron miałem na studiach (2004-05), w ramach zajęć na Politechnice. Nosiły one nazwę: Multimedialne Techniki Komputerowe. Moja strona zaliczeniowa (stworzona na ramkach iframe ;D) jest dostępna do dzisiaj
http://kwazar.if.pwr.wroc...6478/index.html
Najzabawniejszym zdarzeniem z tych zajęć była kartkówka. Spóźniłem się na zajęcia i przy okazji na kartkówkę. Dostałem szansę w postaci 5 minut na napisanie jej. Udało się - zrobiłem tylko jeden błąd ;D Zadanie polegało na napisaniu kodu do tego co widziałem na obrazu. Była to tabela z wierszami i kolumnami, oraz tekstem.
Opowiedzcie swoje zabawne historie, niekoniecznie dotyczące HTML
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|