Alechanted
WordPress.Klub Piwowar
Imię: Kamil
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył/a: 03 Wrz 2014 Posty: 107 Miasto: Gliwice
|
Wysłany:
2014-12-24, 11:11 Piwne Mity
|
|
|
Hej. Za piwnego eksperta zdecydowanie się nie uważam, ale zdecydowanie jestem piwnym pasjonatem i wiem więcej, niż miażdżąca większość "piwoszy". Poza tym, że miałem przyjemność degustować każdy styl piwa zatwierdzony przez BJCP, uczestniczyć w profesjonalnym kursie sensorycznym i zderzyć się z każdą bardziej istotną marką z całego globu, to od dłuższego czasu warzę własne piwa i czynnie uczestniczę w życiu piwnej polski. Dodatkowo jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Generalnie bardzo boli mnie, że świadomość w temacie piwa w naszym kraju jest na poziomie tragicznym. Wiele osób w całym tym braku świadomości nawet myśli, że jest u nas w porządku i że Polska wie o piwie więcej, niż ktokolwiek inny. Wystarczy pojechać na zachód, do Niemiec, Holandii, Belgii (do Belgii koniecznie, to prawdziwi piwni geniusze) czy Wielkiej Brytanii, żeby zauważyć, jak głęboko tkwimy w tej ciemnej pupie z naszą wiedzą.
Ostatnio skonfrontowałem się z mitem bydlęcej żółci, która miała być składnikiem dodawanym w zastępstwie za chmiel w większych browarach. Wpis spotkał się z ciepłym przyjęciem i wiele osób zainteresowało się tematem głębiej. W kilku miejscach w sieci ruszyła dyskusja na temat piwa i kilka osób zaczęło się w tym kierunku rozwijać.
Artykuł dostępny tutaj
Szerzenie świadomości piwnej to jeden z celów, który sobie postawiłem zakładając alechanted.pl, więc zakładam wątek, aby dać wam miejsce do zadawania WSZELKICH pytań związanych z piwem i piwowarstwem. Obiecuję, że żadnego pytania nie pozostawię bez odpowiedzi! Kilka różnych błędów myślowych miałem już okazję poprawiać w kilku innych wątkach (i dalej będę to robił), jednak mocno wierzę, że temat taki jak ten jest głęboko potrzebny. Oczywiście, nikogo nie będę wyśmiewał i z nikogo nie mam zamiaru szydzić. Potraktujcie mnie jak piwną dobrą ciocię
Piwne Q&A czas zacząć!
|
______________________________________________________ www.alechanted.pl |
|