Nazwę naszego bloga wymyśliłyśmy bardzo szybko, ale chwilę zajęło nam przemyślenie, czy ta nazwa w ogóle się nadaje
Powstała z połączenia początków naszych imion (Weronika i Tereska) z formantem "-ownia", który kojarzy nam się ze słowem "pracownia". Uznałyśmy, że wszystko pasuje. Dodatkowo nazwa Werterownia kojarzy się z czasownikiem "wertować", a lubimy czytać, a recenzje książek często się u nas pojawiają. (Oczywiście wiemy, kim był Werter, ale wśród jego cech można znaleźć takie, które pasują do nas i do tematyki bloga.)
Konieczne było, żeby nazwa była w języku polskim, ponieważ tym językiem na blogu się posługujemy!
Raczej nie jest to nazwa trudna do zapamiętania ani wymówienia (a przynajmniej tak nam się wydaje)
Ponieważ piszę o popkulturze, chciałam żeby to było coś, co kojarzyłoby się z fandomem. Stąd też Catus Geekus - Catus od łacińskiego kota, geekus od geeka. Trochę sobie tym strzeliłam w stopę, bo nie dla wszystkich skojarzenia z kotem są oczywiste i pisząc o mnie często przekręcają to na Cactus Geekus
goodforyoudp Blogger.Klub
Wysłany:
2015-09-21, 14:25
D&P - Dominika i Piotr
______________________________________________________ Beauty and Lifestyle Blog - dpblog.pl
W moim przypadku nazwa bloga to mój nick w Internecie Przynajmniej trudniej mnie pomylić z innym blogiem.
AleksanderKa
Imię: Aleksander
Wiek: 30 Dołączył/a: 04 Lis 2015 Posty: 42 Miasto: Kraków
Wysłany:
2015-11-04, 16:40
Nazwa mojego blogu to Lubisz.
Dlaczego taka? Lubię żyć, wręcz kocham i wiem że "Ty" też lubisz, każdy lubi w jakiś stopniu żyć tylko czasami niektóre rzeczy zakrywają radość z życia.
Wymyśliłem ją dosyć szybko.
Napisz skąd pomysł na taką nazwę Twojego bloga?
Fit ponieważ wiąże się z tematyką zdrowego odżywiania, sportu, motywacji. Na obcasach ponieważ dotyczy także urody i zdrowego odżywiania.
Ile trwało wymyślanie jego nazwy?
Jakieś piętnaście minut.
Jak to wyglądało? Czy było trudno?
To po prostu był strzał, wpadł mi do głowy pomysł i tyle
Było ważne w jakim ma być języku?
Po polsku, ale w razie rozszerzania rynku mam też wersję angielską dla angielskiej wersji bloga.
Czy ludzie mają problem z jej wypowiadaniem lub zapisywaniem?
Nie zdarzyło się
______________________________________________________ Zdrowe odżywianie, kuchnia, sport, motywacja, uroda i lifestyle!
Zapraszam na http://fitnaobcasach.pl !
Ostatnio zmieniony przez Fit na obcasach 2015-11-05, 17:32, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Imię: Daniel
Dołączył/a: 17 Sie 2015 Posty: 36 Miasto: Gliwice
Wysłany:
2015-11-05, 23:47
O moich inicjałach - DF - myślałem,
i tak myśląc w siebie wino lałem
nikt jeszcze nie wpadł na coś takiego
i stąd właśnie nazwa - dużo fajnego
Nad nazwą myślałem od zmierzchu do świtu,
wolałem by była w polskim języku
człowieki z mówieniem problemu nie mają
przynajmniej polaczki, co język swój znają
Napisz skąd pomysł na taką nazwę Twojego bloga? Jak to wyglądało? Czy było trudno?
Mój blog miał być miejscem do zamieszczania recenzji (książek, filmów), opinii o produktach i usługach. Myślałam, myślałam i w końcu padło na Przymiotnik. Część mowy, która określa cechy charakteryzujące dany przedmiot, zjawisko. Pomyślałam, że recenzje i opinie przede wszystkim mają ukazywać najważniejsze cechy i właściwości danego przedmiotu. Nazwa kończąca się na -nik to nawiązanie do porad, które też chciałam zamieszczać (porad-nik). Myślę że nie było mi zbyt trudno znaleźć nazwę, chociaż początkowo miałam kilka innych pomysłów, ale nazwy były już zajęte. Przymiotnik był wolny. Tak więc bloga nazwałam i już.
2 dni. Jednego dnia sporo myślałam, jak nazwać bloga, zapisywałam pomysły na kartce. Przespałam się z tym wszystkim i na drugi dzień dokończyłam sprawę.
Wolałam, żeby była to polska nazwa. Sporo polskich nazw było zajętych, ale poradziłam sobie.
Nie sądzę, chociaż mój blog jest dość świeży i jeszcze nie mam dużego rozeznania.
Ja generalnie jestem fanką wszelkich gier słownych, wiec chciałam, aby taka była nazwa mojego bloga. A jako że mam nieco rozdmuchane ego, to "wszechmogący" pasuje idealnie. Blog jest o książkach. I tak powstała nazwa Book Wszechmogący. Przez tą nazwę traktujemy czasem naszego bloga jak zwierzątko. "Maja, coś jest nie tak z Bookiem!".
Cytat
Kilka minut. Wymyślałam z przyjaciółką.
Cytat
Jak to wyglądało? Czy było trudno?
Nie było. Stwierdziłyśmy, że nazwy typu "między stronicami", "świat w papierze", "biblioteka czegośtam" są nudne i oklepane, więc poszłyśmy w innym kierunku.
Cytat
Musiał brzmieć po polsku, ale mamy tam słowo "book" w ramach gry słownej.
Cytat
Trochę. Trzeba tłumaczyć, że to nie "Bóg" tylko "book".
Ale generalnie, lubimy naszą nazwę.
______________________________________________________ http://book-wszechmogacy.blogspot.com <- nie tylko recenzje. Prowadzą cherubini w składzie: Maja, Mati i Twyla.
Na imię mu Czerwony Piach. Ile trwało wymyślanie jego nazwy?
Ułamek sekundy. Zobaczyłam przed oczami czerwoną pustynię i stwierdziłam, że pierwszy pomysł zawsze jest najlepszy. Do tej pory nazwa mi się nie znudziła, więc chyba jest nieźle.
Nie wyobrażam sobie, żeby nazwa bloga pisanego po polsku była po innemu. Chyba że to gra słowna pomiędzy językami, jak powyżej na przykład (ciepłe pozdrowienia dla Booka ), wtedy nie mam z tym problemu.
Chcę wierzyć, że nie ;].
______________________________________________________ Lubujesz się w fantastyce? Szukaj Czerwonego Piachu.
Próbujesz pisać dla internetu? Tu znajdziesz kilka osobistych porad.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).