O sile takiego sloganu dobitnie świadczy to jak łatwo ludzie nabierają się na promocje typu "dryń dryń, wygrał pan komplet garnków, zapraszamy na spotkanie z małżonką". Dowiadują się na miejscu że wygrali komplet garnków które normalnie kosztują 1000 zł a oni dostaną je za darmo... jeśli tylko kupią jakiś tani produkt z ich oferty, w rodzaju jakiegoś Zbieracza Kurzu za 200 zł który podobno normalnie kosztuje 300. Moi znajomi się tak nabrali. Kupili jakąś niesamowitą oddychającą poszewkę na pościel za 400 zł, i dostali garnki które miały niby kosztować 1000, ale po tygodniu znaleźli w sklepie identyczne za 150.
Siła polega na przyciągnięciu uwagi hasłem "kosztuje dużo a dostaniesz za darmo" (plus bardzo mocne hasło "wygrałeś"), i na rozdzieleniu kupna dodatkowych rzeczy od dostania wygranej rzeczy. W efekcie w umyśle tworzy się zabawna konstrukcja uznająca, że "garnki dostanę za darmo, a cena tamtej pościeli się nie wlicza do ceny garnków bo one są za darmo, więc nie dość że dostanę za darmo garnki to jeszcze kupię pościel za 400 a normalnie kosztuje 500".
Coś zbliżonego ale w ekstremalnej wersji nazywa się oszustwami nigeryjskimi.
Jeśli trzeba coś zrobić, żeby otrzymać daną rzecz, to już właściwie nie jest za darmo
KasiaK Blogger.Klub
Wysłany:
2017-08-22, 19:10
Coca-Colę bym jeszcze mogła przytulić Dla mnie niewiarygodne jest, jak łatwo oddajemy za coś "darmowego" nasze dane osobowe. Jest to popularny preceder w szpitalu, że położne wręczają paczki matkom, w których są ulotki i parę próbek za wypelnienie ankiety i podanie swoich danych osobowych, a potem przez kilka lat te kobiety walczą ze spamem.
KasiaK, to mnie ostatnio powstrzymało od wygenerowania biletów do kina z karty multisport. Tam również był zapis, że dostępne są one nieodpłatnie, ale w zamian za dane osobowe, które firma wydająca kartę może przekazać firmie trzeciej. Przynajmniej tak to zrozumiałem. Jeszcze będę się zagłębiał w szczegóły. Pytałem na jednym z mikroblogów, to ludzie pisali, że nic nie dostają, ale akcja byłą wakacyjna. Spam może zacznie się za jakiś czas
Podobny proceder odbywa się od pewnego czasu w sieciach komórkowych. Dostajesz rabat za rachunek wysyłany elektronicznie oraz drugi za zgody marketingowe. Potem ta baza jest sprzedawana i latami dzwonią do Ciebie naciągacze, którzy zapraszają na pokazy garnków, kołder, ściemnione badania lekarskie itd.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).