Htsz
Blogger Product Expert Blogowicz.Team
Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy Wiek: 39 Dołączył/a: 01 Sty 2006 Posty: 8949 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2009-03-15, 05:12 [oceny blogów] pytanie do oceniających blogi
|
|
|
Wszystko wyjaśnię poniżej, mam ochotę wyrzucenia tego z siebie a przy okazji uzyskania odpowiedzi na pewne pytania, mam nadzieję, że mnie zadowolą, albo przekonam wreszcie parę osób do swojej wizji
Ocen blogów nie brakuje, nie rozgraniczam teraz ich poziomów, zrobię to za chwilę. Z dnia na dzień przybywa kolejnych blogów, które rozpisują się przez kilka tygodni, czasem miesięcy i nagle z rożnych powodów zostają porzucane.
Ja wiem, że każdy chce spróbować swoich sił na własnym, ale czy to na prawdę jest takie ważne, że to ja (w rozumieniu ogólnym) założyłem daną stronę ? jeżeli mogę mieć wpływ na to jak ona wygląda, być jej pełnoprawnych członkiem, decydować o ważnych dla ekipy sprawach, to chyba mniej ważne kto kliknął w nazwijmy to "stwórz", czy jednak się mylę ?
Pytam o to, bo trochę dziwne jest trzymanie się usilnie pewnych rzeczy, kiedy można zrobić krok do przodu i stworzyć coś na prawdę dobrego, dużego i popularnego - większymi/wspólnymi siłami.
Oczywiście rozumiem sprawy dotyczące już pewnego dorobku ocen, ale przecież nie musi on znikać, zawsze może stać się archiwum i czymś co podbuduje opinię o tym co będziemy robić dalej.
Jak wiemy z tego nawału ocenialni wyróżnia się niewielka liczba dobrych, reszta to raczej dziecinada (a przynajmniej w moim odczuciu), która ocenianemu nie wnosi nic do jego działalności blogowej.
A co jeśli tych najlepszych, połączyć ze sobą, zrobić jeden wspólny, profesjonalny projekt z ocenami, które są jednocześnie poradą dla blogera, opinią, z której wyniesie naukę ? Nie jest to lepszy pomysł niż kilkanaście osobnych stron ? ludzie czasem w nich czekają bardzo długo zanim uzyskają oceny, bo ktoś nie ma czasu lub zniknął bez śladu.
Moim zdaniem jest to rozwiązanie, które ma bardzo wiele plusów:
.jeden adres, bardzo prosty
.prywatny serwer
.jedna ekipa składająca się z osób znających się na rzeczy, dojrzałych i odpowiedzialnych
.brak konieczności częstego przeprowadzania rekrutacji
.więcej osób - częstsze aktualizacje
.więcej osób - mniejsze kolejki
.więcej osób - brak zastoju w przypadku, gdy ktoś jest poza zasięgiem
.profesjonalny skrypt dla strony z możliwością tworzenia osobnych kont dla każdego redaktora
.profesjonalna szata graficzna
.tworzenie dobrej/mocnej marki rozpoznawalnej w blogosferze
Tworząc temat o zaopiekowaniu się Oceny.org liczyłem, że jakaś z ocenialni zgłosi się po to, aby zająć się tym adresem i zbudować na nim właśnie coś w tym stylu, żeby pozyskać i ugadać się z pozostałymi dobrymi oceniającymi i połączyć siły. Zauważyłem jednak, że nawet strata własnego adresu nie była dla jednej ze stron pretekstem żeby spróbować może w pewnym sensie od nowa, ale jak wspomniałem wykonując przy tym krok do przodu dla siebie i dla odbiorców.
i tak na koniec pytania podsumowujące ;>
.dlaczego mimo wszystko wiele ekip trzyma się swojego wiosła nawet w tonącej łodzi ?
.jaki sens ma np. ocenianie w dwóch ekipach jednocześnie ?
.czy tworzenie strony na zasadzie a nóż się uda i umieszczanie wielkich informacji o poszukiwaniu pomocy ma jakiś sens ?
.czy nie lepiej przyłączyć się do dobrze prosperującej już strony ?
.jak widzicie taki pomysł przedstawiony moimi oczami ? (opinia, plusy i minusy)
.jak widzicie taki lub podobny projekt własnymi oczami ?
|
______________________________________________________ nie radzisz sobie? pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć lubię to! na facebooku. |
|