Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2009-11-09, 18:55
rudeez napisał/a:
ale z drugiej możliwość ich dokładniejszego poznania, dzięki czemu możemy zacząć doceniać ich twórczość i z tego względu kupić płytę
dorabianie filozofii moim zdaniem.
kiedyś podziemie downloadu nielegalnego, teraz każdy się tym chwali. powód prosty: pieniądze. tak samo dla pieniędzy robią tę nagonkę. tak czy siak, zawsze będą istniały drogi pobierania nielegalnie plików i żadne zamykanie serwisów nic nie da. poza tym rzadko się zdarza, żeby ktoś był zainteresowany całą płytą wykonawcy. a jak mam ulubioną piosenkę i chcę ją sobie wrzucić na mp3 czy inne gówienko do odtwarzania muzyki to albo kupuję w sklepie internetowym z mp3 albo właśnie ściągam. jako że nikt chętnie kasy nie wydaje, dlatego ściągających jest więcej.
chociaż przyznam szczerze, że jeśli chodzi o muzykę, to ostatnio YT spełnia wszystkie moje zachcianki.
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
czy ja wiem? jak mówię, ja tak robię i znam przynajmniej kilka osób, które też wychodzą z takiego założenia. mam wtedy możliwość wybrania tych najbardziej wartościowych pozycji, jako, że na więcej nie mam po prostu pieniędzy, i 'zapłacenia' ich twórcom przez kupienie płyty.
Asiek napisał/a:
poza tym rzadko się zdarza, żeby ktoś był zainteresowany całą płytą wykonawcy.
z tym też nie mogę się zgodzić (; może dlatego, że patrzę przez pryzmat rapsowych płyt, które chyba każdy słucha 'od deski do deski', żeby wszystko wychwycić, ale ja zazwyczaj nie mam 'swojej ulubionej piosenki' z płyty, jako, że płyty zawsze przesłuchuję w całości. jeżeli nawet jedna wysuwa się na prowadzenie to reszta nie jest jakoś bardzo daleko w tyle.
Pomogła: 30 razy Wiek: 41 Dołączyła: 01 Maj 2008 Posty: 875 Miasto: z DNA
Wysłany:
2009-11-09, 19:35
Asiek napisał/a:
poza tym rzadko się zdarza, żeby ktoś był zainteresowany całą płytą wykonawcy.
chyba jestem jakimś rzadkim okazem, bo mnie się nader często zdarza z pozytywnym skutkiem.
co do samego ściągania muzyki z sieci - a jeśli wykonawca sam z własnej nieprzymuszonej woli umieszcza swoje pliki z całych (wydanych of koz wcześniej ) płyt na własnej stronie?
jakoś nie wierzę, że ściągnięcie takiego utworu muzycznego to złodziejstwo i okradanie artysty czy wytwórni (i jeszcze tam kogoś) - znam takie zespoły i to polskie w dodatku (jedyny mankament a jednocześnie będący plusem - zespół jest mało znany w naszym kraju, za to za granicą... )
poza tym nie wiem jak inni - wypowiem się we własnej osobie - ściągając jakiś utwór z sieci (czy cały album) mam szansę poznać styl danego wykonawcy i jeśli mi się nie podoba, to zazwyczaj wszystko ląduje w koszu ze skutkiem natychmiastowym.
ale jeśli mi się podoba, to pędzę do sklepu po oryginał (a często bywa, że kupuję "zaległe" płytki) a empecy jest już niepotrzebne, więc ląduje... tak, w koszu ^^
a co jeśli nie mogę dostać konkretnego albumu?
no cóż... staram się znaleźć gdziekolwiek, a jeśli nie znajdę to po prostu go nie mam, ale może w przyszłości pojawi się możliwość jego zdobycia (niestety, tutaj dla niektórych przykra wiadomość - nie zdradzam swoich ulubionych kompozytorów i muzyków, więc nie ma mowy o tym, że mam chętkę na coś jedno sezonowego )
poza tym jest tez inna możliwość - można zawsze posłuchać LEGANYCH internetowych stacji radiowych ^^
i jest git
lapavlo [Usunięty]
Wysłany:
2009-11-09, 19:35
Cytat
..albo bulić za album, który sprowadzą jakieś 100 zeta + przesyłka jeśli sprowadzono z np. dalekich krajów.
nieeee.. dzięki, ja mogę na płytę z muzyką co najwyżej dać 40 zeta (39,90 znaczy się ) nie jestem bogata aż tak, by za album z 12 piosenkami jakiejkolwiek gwiazdy dawać od 50 wzwyż.
jakbym zarabiała tyle co Niemcy a życie w Polce nie byłoby takie drogie, to może... ale w takich realiach jakich teraz żyjemy to ni cholery, bo mnie nie stać -_-
ja akurat mam 3 wykonawców których po prostu kocham i jak zobacze jakąś fajną płyte której nie mam to mogę dużo wydać.. najdroższa płyta którą zakupiłem kosztowała 179.99zl
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2009-11-09, 19:36
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę! Ja mógłbym całymi godzinami wybierać płyty w empiku, ale co z tego skoro są drogie. Ostatnio znalazłem jedną płytę zagranicznego wykonawcy za 70zł ;O
Ja byłbym za rozpowszechnieniem możliwości pobierania poszczególnych utwór. W stanach jest to normą np. na apple jeden plik kosztuje (kosztowało) 0.99$ i jest dobrze.
Niestety w Polsce długo będziemy musieli na coś takiego czekać...
[ Dodano: 09-11-2009, 19:37 ]
lapavlo napisał/a:
najdroższa płyta którą zakupiłem kosztowała 179.99zl
O zgrozo! Aż mój biedny portfel zawył z bólu!
[ Dodano: 09-11-2009, 19:40 ]
teneniel napisał/a:
poza tym jest tez inna możliwość - można zawsze posłuchać LEGANYCH internetowych stacji radiowych ^^
i jest git
Wątpie, by była stacja, która spełniany moje wymogi.
Gazeta skasowała artykuł o tym, że OdSiebie jest fajne
Jak zwykle przy tego typu wydarzeniach wracają tematy o tym, ze jedno ściągają bo inni drogo sprzedają... a co powiedzie o tym, ze firmy wychodzą na przeciw i niedługo będziemy mogli oglądać filmy za darmo?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
szametu [Usunięty]
Wysłany:
2009-11-10, 08:29
,...
Ostatnio zmieniony przez szametu 2009-11-18, 18:31, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
szametu [Usunięty]
Wysłany:
2009-11-10, 13:11
...
Ostatnio zmieniony przez szametu 2009-11-18, 18:32, w całości zmieniany 1 raz
jak najbardziej serwisy web2.0 mają to do siebie, że tworzeniem zajmują się użytkownicy jednak administracja jest od tego, aby korygować to jeżeli strona podąża w złym kierunku i reagować na łamanie prawa jasno i wyraźnie. Jak już napisałem wcześniej -> oni się musieli liczyć z tym pisząc tą stronę, że tak to będzie wyglądać, bo na legalnych plikach należących do użytkowników (z prawami autorskimi dodającego) by takiego ruchu nie zrobili.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).