Właśnie zainstalowałem. Jutro pierwsze wyniki, ciekaw jestem co też ukażą.
[ Dodano: 13-05-2012, 12:36 ]
No, już z tej próbki końca dnia wczorajszego widać wiele ciekawych rzeczy. Większość wejść to wizyty 1-10 sekund. Zaskoczyło mnie to. Z drugiej strony średni czas wizyty to 5 minut, przy 2 podstronach na wizytę, średnio.
To z takiej małej próbki. Ale narzędzie jest naprawdę świetne, dzięki za polecenie go.
Ja założyłam bloga 1 kwietnia
Było mi dość łatwo bo tematyka jest dość popularna a konkurencja mała.
Na początku poszukałam blogów o podobnej tematyce i zaprosiłam do siebie, dużo blogów dodało mnie do linków co daje kilka-kilkanaście wyświetleń w ciągu dnia
Później zaczęłam udzielać się na forach o odchudzaniu. W stopce dość dużymi literami napisałam "Zapraszam na mój blog link" To dało dużą ilość wyświetleń czasami też jak odpowiadam komuś piszę powinnaś zmniejszyć ilość tych składników wg tych zasad >klik> i dołożyć te ćwiczenia >kilk>
Dobre wyniki daje założenie popularnego tematu. Jesteś na samej górze a każdy kto wchodzi czyta pierwszy post i rzuca mu się w oczy podpis
Gdy liczba artykułów dotyczących odchudzania wzrosła coraz więcej trafień miałam z wyszukiwarki google. W ostatnim miesiącu koło 2 000.
Jednak najwięcej i tak mam z mojego bloga ponieważ wstawiam linki do własnych postów. Cieszy mnie to bo oznacza zainteresowanie.
Liczba wyświetleń jest dość regularna średnio od 750 do 1100 dziennie
W pierwszym miesiącu kwietniu 15 546
w maju do tego momentu 11 916
w sumie od powstania 27 465
Dosyć często u mnie pojawia się grupa ludzi którzy mają swój blog obserwują dodają komentarze ale w każdym zostawiają swój adres i zapraszają do siebie. Tacy ludzie często nawet nie czytają postów ale robią sztuczny ruch bo mnie czasami zniechęca blog który pod każdym postem ma 0 komentarzy.
Trzeba też zwracać uwagę na swoje posty. Jak mam coś długiego przedzielam to na pół robię dwie części. Ludzią na ogół nawet nie chce się zabierać za czytanie długiego tekstu. A jak przeczytają połowę może się zaciekawią i będą czekać na drugą.
[ Dodano: 14-05-2012, 16:50 ]
niedawno zalogowałam się na google analytics dzisiaj dopiero weszłam tam 1 raz
//link do obrazka nie jest już dostępny//
Myślałam że będe miała więcej unikalnych wejść przy 18 k wyświetleń z drugiiej strony dużo osób wraca i 5 min to chyba dobry wynik jako średni czas
Gdy liczba artykułów dotyczących odchudzania wzrosła coraz więcej trafień miałam z wyszukiwarki google. W ostatnim miesiącu koło 2 000.
jak to się przekłada na czas spędzony przez nich na stronie i współczynnik odrzuceń? Można to sprawdzić w źródła odwiedzin -> źródła -> wyszukiwanie -> bezpłatne.
W opcjach statystyki na bloggerze wykluczasz swoje odsłony? warto zaznaczyć niezliczanie własnych wejść
Ładny wynik jak na nowego bloga. Wykres, który wkleiłaś dotyczy jakiego okresu? miesiąca?
Bonuce Rate to inaczej współczynnik odrzuceń, informuje on nas o zainteresowaniu stroną. Im niższa wartość tym lepiej. W Twoim przypadku pokazuje 52.66%, czyli taki procent odwiedzających nie ogląda nic poza stroną, na którą weszli.
5 minut na stronie to dobry czas i podkład pod ewentualne reklamy, ale przydałoby się chyba więcej odsłon na wizytę, wtedy zwiększasz szanse na to, że ktoś kliknie w reklamy. Nie twierdzę oczywiście, że trzy to jest źle
% New Visits to procent nowych odwiedzin, z Twojego wykresu wynika, że 43,96% odwiedzających było już wcześniej na Twojej stronie
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
referral, czyli odesłania, ponad 56% weszło na Twojego bloga z jakiś stron.
organic - to wyszukiwania, 22% weszło z wyszukiwarki
direct - wejścia bezpośrednie (przez wywołanie adresu w oknie przeglądarki), tutaj prawie 20%
feed - czyli subskrypcja RSS, zaledwie 1%
Druga część to jak rozumiem odpowiedź na moje pytanie dotyczące wejść z wyszukiwarek (głównie Google)? Statystyki wyglądają dobrze, około połowa osób przegląda więcej niż stronę, na którą weszli i spędza ponad 6 minut. Jeżeli statystyki utrzymają się na takim poziomie blog może stać się bardzo popularny i wygenerować fajny zysk Nie wiem tylko czy pakowanie reklam już na początku nie popsuje trochę jego wizerunku z drugiej strony reklamy są wszechobecne i może ludzi to już nie kłuje w oczy.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Pobawiłam się trochę na koncie Adsense i z 11 możliwych kategorii reklam zablokowałam sobie 8 i zostały te które mnie interesują. Jednak na blogu nadal są wyświetlane kursory, gry kredyty gotówkowe i hosting. Po jakim czasie to się uaktualni?
mając statystyki trzeba śledzić jakie rozdzielczości mają czytelnicy, w rankingu globalnym 1024x768 traci z każdym miesiącem a urządzeń nowych ciągle przybywa, nawet małe laptopy mają przynajmniej 1280 -> http://ranking.pl/pl/rank...esolutions.html
Ox napisał/a:
A z ciekawości, nie koniecznie do Ciebie, ale jakiego rzędu są to dochody z adsense na blogach ?
to często jest sprawa indywidualna. Liczy się tematyka, umiejscowienie, stawki jakie otrzymamy za kliknięcia. Ktoś może mieć duży ruch a nieciekawe reklamy (bo tematyka strony nie sprzyja) lub źle umiejscowione i będzie zarabiał grosze.
mam pewne rozbieżności pomiędzy statystyką bloggera a google analytics. Ogólnie statystka poszła w górę z czego się cieszę ale np dzisiaj blogger pokazuje prawie 1600 wyświetleń a w google analytics 3 963 odsłon ?
To wszystko przy 6,70 stronach na odwiedziny
i 5,12 średnia długość odwiedzin wg analitics
skąd taka rozbieżność dodatkowo wkleiłam sobie licznik wyświetleń i unkalnych z jakieś strony i on jeszcze innaczej pokazuje..
Rozbieżność zazwyczaj wynika z użytej technologii - a co za tym idzie dokładności. Myślę, że z tych trzech najdokładniejsze będzie Google Analytics. Bloggerowe statystyki w panelu są raczej poglądowe / przybliżone. Mamy informację o liczbie wyświetleń. Analytics natomiast podaje unikalne wejścia, odwiedziny i odsłony.
Różnica jest dość spora, więc może dane się jeszcze nie zaktualizowały. Trzeba też zwracać uwagę na to by zakresy dat (przy porównywaniu) były ustawione tak samo.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).