RayGarraty
WordPress.Klub
|
Wysłany:
2012-12-04, 16:56 Google +1, metatagi, indeksowanie, robots.txt i inne
|
|
|
Od niedawna mam bloga na bloggerze. Przydałoby się sprowadzić też czytelników, nie tylko tych ze starego bloga. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących tego, jak i pytań czysto technicznych.
1. Wchodząc do zakładki "nowy post" - da się jakoś ustawić by automatycznie pisanie nowych postów było ustawione na "wyjustowanie"?
2. Czemu nie działa mi linkwithin?
3. Co to jest google +1? Wszędzie to jest, a nie wiem z czym to zjeść. To jest jakiś serwis społecznościowy Googli, coś a'la facebook? I rozumiem, że powinienem prowadzić tam swoje konto i aktywnie brać w nim udział, udostępniać wpisy z bloga (prywatnie na fb prawie nie jestem aktywny...), by mieć większy zasięg?? Czyli coś a'la fanpejdż? Przeglądając inne blogi zauważyłem, że mają ileś tam "członków" czy coś w ten deseń... Jak to działa?
4. Ustawienia -> ustawienia wyszukiwania - > metatagi - keske se? co to jest? Co tam powinienem wpisać (a może nie powinienem?) Jak to działa? Niby jest to napisane, ale nie bardzo zrozumiałem...
5. Ustawienia -> ustawienia wyszukiwania - > Niestandardowy plik robots.txt -- pytanie jak wyżej ^ powinienem to włączyć? Gdy zaznaczam "TAK" pojawia się pole tekstowe, jakby oczekiwano, że coś tam wpiszę... Co?
6. Ustawienia -> ustawienia wyszukiwania - > Niestandardowe tagi nagłówka dla robotów - tego to już w ogóle nie rozumiem... Co to?
7. Jak stworzyć te cholerne kategorie?! To mi spędza sen z powiek - bez tego calkowicie trudne jest poruszanie się po blogu, by znaleźć interesujące wpisy. Za to jest milion tagów... Teraz dodaję po 2-3 tagi, bo niedługo palce zaczną boleć od używania scroll locka...
8. Obserwatorzy - rozumiem, że to też są blogerzy? Jak wejść na ich blogi?
9. Co to jest OpenID?
10. Jeśli skomentuję czyjś blog - jak się dowiem czy ktoś po mnie skomentował, bądź odpowiedział na mój komentarz?
11. Społeczność blogspota. Chciałbym znaleźć ciekawe blogi i ciekawych blogerów - jest tam jakaś wyszukiwarka czy coś w ten deseń?
Trochę się tego nazbierało. Niestety tyle pytań pojawiło się głównie ze względu na mój brak wiedzy na temat Internetu i fachowego języka. Także prosiłbym o odp w prostym języku, takim, który uda mi się zrozumieć.
Dzięki wielkie.
|
______________________________________________________ www.czasemwidziane.pl |
|