Alabastrova
Ownlog.Klub
|
Wysłany:
2012-07-19, 11:56 transplantologia
|
|
|
Przejrzałam forum i pod hasłem transplantacja, transplantologia lub dawca organów nie pojawiło się nic. Dziwne. To taka ważna sprawa... Pomyślałam, że chętnie poznam Wasze zdanie na temat transplantologii.
Do bazy dawców zapisałam się w 2010r. i od tamtej pory na ręku noszę niebieską gumową bransoletkę a w portfelu na stałe znalazła swoje miejsce karta - oświadczenie woli.
Fragment 'przemówienia' , które napisałam dla kolegi na zajęcia (zdaję sobie sprawę, że obszerny):
Pewnie zastanawiacie się co to za opaska na moim ręku? Odpowiadam z dumą – moje oświadczenie woli.
Ideą transplantacji zaraziła mnie moja znajoma, u której 2lata temu zauważyłem podobną opaskę. Pierwsze o czym pomyślałem „rany! A jak kiedyś zapukają do niej lekarze i poproszą o oddanie nerki bo ktoś jej potrzebuje?! Przecież jest taka młoda…” Koleżanka wyjaśniła mi jednak, że pobranie narządów dotyczy tylko
i wyłącznie pośmiertnego dawstwa.
Moja pierwsza reakcja nie była niczym nadzwyczajnym. Właśnie tak kojarzy nam się ten termin.
Z bólem, z przymusem i hospitalizacją. Nie zgłębiamy tematu bojąc się go i uciekając od niego jak najdalej. Niech stoi z boku, nas nie dotyczy.
Wielu z nas kojarzy transplantacje ze sprzedażą organów, a tymczasem zgodnie z ustawą z dnia 1 lipca 2005r. o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów w naszym kraju obowiązuje całkowity (!) zakaz handlu ludzkimi narządami. Karą pozbawienia wolności od roku do trzech lat objęte są takie procedury jak ogłoszenia dotyczące sprzedaży lub zakupu narządów, tkanek czy komórek, ich pobieranie bez pozwolenia, a także przewóz przez granice.
Nie bójmy się! Nasze narządy z pewnością nie zostaną sprzedane na czarnym rynku. Dodatkowo oświadczenie woli wymusza na lekarzu absolutne poszanowanie ciała zmarłego w momencie pobierania narządów.
Nasza niechęć do tego tematu wynika też często z przekonań religijnych. Zastanawiamy się czy jest to etyczne i moralne. Czy zgodne z Naszą wiarą? Te argumenty podnoszone są najczęściej w dyskusjach na temat transplantologii.
Jeżeli zastanawiamy się nad tym czy Kościół Katolicki daje przyzwolenie na taki zabieg, musimy pamiętać że ten zajął stanowisko kilka lat temu:
Zacytuję teraz słowa Papieża Jana Pawła II
„Każdy przeszczep narządu ma swoje źródło w decyzji o wielkiej wartości etycznej,
decyzji, aby bezinteresownie ofiarować część własnego ciała
z myślą o zdrowiu i dobru innego człowieka.
Na tym właśnie polega szlachetność tego czynu, który jest autentycznym aktem miłości.”
Jeżeli zaś chodzi o inne religie, większość popiera ideę transplantologii. Nieliczne wyjątki tj babtyzm, buddyzm, agnostycyzm pozostawiają decyzję o przeszczepie człowiekowi, który miałby się mu poddać. Niechętni tej idei są wyznawcy islamu. Zaś jedyną religią bezwzględnie sprzeciwiającą się przeszczepianiu narządów jest szintoizm, uznający ciało zmarłego człowieka za nieczyste i niebezpieczne.
Popatrzmy też na to od drugiej strony.
Do tak wielu wypadków dochodzi każdego dnia na polskich drogach. Niekiedy uszkodzenia narządów są tak rozległe, że jedynym ratunkiem jest przeszczep. Pamiętajmy tez o różnego rodzaju chorobach, które wyniszczają nasze organy każdego dnia. Dni, a często godziny są tutaj na wagę złota, a jedyną możliwością jest pobranie od kogoś fragmentu lub całości organu. Potrzebny jest przeszczep. Przeszczep na który czeka się wiele miesięcy, a nawet lat.
Czy potrafimy postawić się na miejscu osoby, która tego przeszczepu wymaga? Jeżeli tak to pomyślmy, jak bardzo liczymy, że następnego dnia dotrą do nas te wyczekane informacje o dawcy. Czy nie chcielibyśmy ratunku dla samych siebie lub najbliższych nam osób?
Każdy człowiek walczy o swoje życie do ostatnich chwil, a przecież wystarczy właśnie chwila, myśl o tej idei, o decyzji, która podaruje komuś nowe życie.
A Wy, co myślicie o transplantacji? Wspieracie take kampanie?
Czy dawcy organów na zawsze będą kojarzyli się z motocyklistami?
Jaka jest Wasz opinia na temat pobierania narządów?
Nie wiem czy mogę się tutaj pokusić o małą reklamę ale zachęcam, nakłaniam, propaguję akcję oddawania narządów.
Wszelkie informacje jak można stać się takim dawcą oraz oświadczenie woli do pobrania znajdziecie pod adresem Dawca.pl
Dziś to zwykły podpis na niezwykłym papierku,
a kiedyś będzie to niezwykłe życie za drobny gest.
|
______________________________________________________ Gdyby jutra miało nie być . . . |
|