Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Autor Wiadomość
diawol
[Usunięty]

Wysłany:    [blogspot] Licznik odsłon wpisu na blogu

Potrzebuję jakiś licznik odsłon poszczególnego wpisu na blogu. Tylko że tutaj blogspot pokazuje swoją złą naturę. Brak serwera i bazy danych komplikuje nieco sprawę.

Zależy mi by liczył unikalne odwiedziny, bo nie chce nabijać licznika do rekordowych sum, z każdym odwiedzeniem podstrony. Oraz aby pokazywał liczbę w formie tekstowej a nie obrazkowej - jakkolwiek głupio to brzmi z tym też bywa problem...

Generalnie najlepiej by było gdyby zwracał tylko liczbę :D

:help:

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-06-12, 05:15   liczba wyświetleń posta

Osobiście korzystam z informacji dostępnych w panelu Google Analytics i nie zamieszczam liczników na blogach, bo uważam to za zbędne. Jak komuś potrzebne takie dane to można wygenerować raport w .pdf i wysłać mailem.

Poszperałem trochę w sieci i niewiele znalazłem, z trzech instrukcja działa tylko jedna. Poniżej będzie spolszczona wersja tego wpisu, na końcu link do oryginału.

Zaczynamy od rejestracji na stronie => https://www.firebase.com/signup/ - gdzie utworzymy sobie bazę danych. Darmowe konto posiada limit transferu i powierzchni. Z tego co zrozumiałem mamy 20$ kredytu co miesiąc - za każdy GB zużytego transferu "płacimy" 2$, za każdy GB zajętej powierzchni 1$. Zakładając, że dane zjedzą max 1GB zostaje nam kasy na ~9GB transferu - myślę, że ciężko będzie go zużyć. Szczególnie na małym/średnim blogu.

Rejestracja nie jest trudna, najpierw podajemy Imię, maila i hasło. Drugi krok możemy pominąć a w trzecim tworzymy sobie bazę danych podając jej nazwę. To tyle jeżeli chodzi o stronę - zapamiętujemy wpisaną nazwę bazy i przechodzimy na bloga.

Przechodzimy do zakładki Szablon -> edytuj HTML. Zapisujemy kopię zapasową i przystępujemy do edycji.

1) Wklejamy odwołanie do skryptu jQuery. Odszukujemy </head> i tuż nad nim wstawiamy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

2) Teraz pora na skrypt zliczający odsłony postów. Odszukujemy </body> i tuż nad nim wklejamy:
zamiast TUTAJnazwaBAZY.firebaseio.com wpisujesz własną nazwę, którą podałeś przy rejestracji/edycji konta.

3) wstawianie licznika. Odszukujemy np. <data:post.body/> i tuż nad lub pod tym dodajemy:
post.body może występować w kodzie szablonu kilka razy, ja wstawiłem przy każdym. Jeżeli chcemy pokazywać licznik tylko na stronach postów to należy zamknąć powyższy kod w tagu warunkowym:

Kod

<b:if cond='data:page.type == &quot;item&quot;'>
tutaj kod wyświetlający liczbę odsłon
</b:if>

4) Ostylowanie. Przykładowy arkusz CSS, który wklejamy w sekcji <b:skin>, tuż przed ]]><
Zapisujemy zmiany. Gotowe.

efekt:
Obawiam się jednak, że to nie zlicza całkowicie unikalnych odsłon (raz na dobę czy na zawsze), bo wygenerowało mi przez cały okres prób 3 odsłony a tylko ja odwiedzam tego bloga (chyba, że śledzą mnie roboty wyszukiwarek).

Instrukcję przygotował/opisał Mohammad Mustafa Ahmedzai na swoim blogu => mybloggertricks. Minimalnie inny kod znajduje się również na blogu mybloggeraide - opublikował go Lloyd Alemania.

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

podziel si� tym postem na:
::
Odpowiedz do tematu