Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2013-07-25, 00:19 jak prezentować zdjęcia, aby wpadały w oko?
|
|
|
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad jakąś własną galerią zdjęć w internecie. Niby mam Flickra i 500px, ale oba są serwisami dość masowymi i nasze zdjęcia lądują tam w wielkim stosie innych podobnych.
Niby mogę wrzucać je na FB, ale tam ich zasięg jest ograniczony liczbą naszych znajomych, no i po jakimś czasie może być ciężko je odnaleźć.
Natomiast własna galeria lub fotoblog dają pełną dowolność formy. Tylko jak tak przeglądam podobne strony, to większość podchodzi do tematu bardzo sztampowo:
1. Są fotoblogi ze ścianą miniaturek zdjęć - gdzie nie ma mowy, żebym obejrzał wszystkie, bo nie będzie mi się chciało klikać.
2. Są galerie z pełnowymiarowymi zdjęciami, których przejrzenie też zajmuje czas,
3. Są miksy blogów i fotoblogów, gdzie krzyczy do mnie po kilka komunikatów naraz (tekst i obraz).
4. Jest Facebook, Instagram i wiele podobnych serwisów, które przemilczę.
Dlatego zastanawiam się nad najlepszą formą prezentowania zdjęć. Tak, aby odwiedzający nie tylko zobaczył ładne obrazki, ale też zauważył stojącą za nimi historię. Czasem widać ją na pierwszy rzut oka, a czasem nie, ale jednak jest ona ważna. Więc wydaje mi się, że forma prezentacji zdjęć nie jest bez znaczenia i nie warto robić tego na odwal się.
I tu pytanie do Was - jaka forma prezentowania zdjęć najlepiej do Was trafia? Czy macie jakieś przykłady stron/fotoblogów/galerii, których autor Waszym zdaniem zrobił to dobrze i które przyjemnie się przegląda?
Czytacie teksty towarzyszące zdjęciom, czy niekoniecznie?
Ile zdjęć jesteście w stanie obejrzeć na jednej stronie, żeby się nie zniecierpliwić?
Fajnym przykładem, jaki dotąd znalazłem jest NAKED PEOPLE (uwaga, link trochę NSFW). Tam forma przekazu jest idealnie dopasowana do charakteru projektu - dwa zdjęcia (ubrane i nagie) nałożone na siebie i stanowiące integralną całość.
Widzieliście jakieś podobne kreatywne pomysły?
|
Ostatnio zmieniony przez Lukem 2014-01-05, 22:12, w całości zmieniany 1 raz |
|