Imię: Karolina
Wysłany:
2013-11-19, 09:34
Wszystko zmieniłam i śmigało ale teraz zobaczyłam, że w tej strefie DNS wszystkie zmiany jakie wprowadziłam zniknęły (już drugi raz). Cóż, chyba będę musiała spróbować jeszcze raz. Dzięki
Przepraszam, ale ja inteligencją w zakresie komputerów nie grzeszę.
Wykupiłam domenę na home.pl, bloga prowadzę na blogspocie.
Czy jeżeli podepnę na bloggerze domenę niestandardową to wpisując przyklad.pl jak i przyklad.blogspot.pl czytelnik będzie widział tą samą stronę z adresem .pl?
Czy dalej zarządzać swoim blogiem będę poprzez bloggera - tam będę dodawać posty i mieć statystyki, a na home.pl nie będę musiala się nawet logować przez rok?
Czy muszę wykupić hosting? Co się stanie jeśli nie przedłuże po roku abonamentu w home.pl?
Czy jeżeli podepnę na bloggerze domenę niestandardową to wpisując przyklad.pl jak i przyklad.blogspot.pl czytelnik będzie widział tą samą stronę z adresem .pl?
Owszem, z jednym drobnym szczegółem - do Bloggera nie da się podpiąć domeny przyklad.pl, lecz tylko subdomenę - czyli np. www.przyklad.pl albo blog.przyklad.pl. Wtedy w panelu Home.pl trzeba byłoby ustawić przekierowanie, żeby wejście pod adres przyklad.pl przerzucało użytkownika na www.przyklad.pl.
Cytat
Czy dalej zarządzać swoim blogiem będę poprzez bloggera - tam będę dodawać posty i mieć statystyki, a na home.pl nie będę musiala się nawet logować przez rok?
Dokładnie tak.
PaniPedagog napisał/a:
Czy muszę wykupić hosting? Co się stanie jeśli nie przedłuże po roku abonamentu w home.pl?
Hosting nie jest Ci potrzebny, jeżeli nie planujesz robić z domeną niczego innego, niż podpięcie jej do bloga na Bloggerze.
W przypadku braku płatności domena zostaje zawieszona i po pewnym okresie wraca do puli wolnych domen (czyli wówczas może ją zarejestrować ktoś inny). Prawdopodobnie Home.pl będzie Ci natrętnie przypominał mailami, gdy okres ważności będzie się zbliżał ku końcowi.
Owszem, z jednym drobnym szczegółem - do Bloggera nie da się podpiąć domeny przyklad.pl, lecz tylko subdomenę - czyli np. www.przyklad.pl albo blog.przyklad.pl. Wtedy w panelu Home.pl trzeba byłoby ustawić przekierowanie, żeby wejście pod adres przyklad.pl przerzucało użytkownika na www.przyklad.pl.
Tego fragmentu nie załapałam. Mogę jeszcze jaśniej prosić ?
Jednocześnie bardzo dziękuje za odpowiedź, już mi się troche rozjaśnia
dodając domenę w ustawieniach musisz wpisać adres z www. na początku. Tylko w takiej formie zostanie przyjęty. Jak wszystkie kroki wykonasz poprawnie i domena niestandardowa będzie już zatwierdzona, to w tym samym miejscu będziesz mogła zaznaczyć, że jak ktoś wpisze adres bloga bez www na początku, to i tak mu się otworzy.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
dodając domenę w ustawieniach musisz wpisać adres z www. na początku. Tylko w takiej formie zostanie przyjęty. Jak wszystkie kroki wykonasz poprawnie i domena niestandardowa będzie już zatwierdzona, to w tym samym miejscu będziesz mogła zaznaczyć, że jak ktoś wpisze adres bloga bez www na początku, to i tak mu się otworzy.
Mogłabym jeszcze prosić o prinscreen albo jeszcze raz łopatologicznie gdzie? Wszystko przebiegło sprawnie poza tym, że włąśnie bez wpisania www się nie wyświetla komuś.
Hejka. Właśnie przeszedłem na niestandardową domenę... Nie wiem czy wszystko działa, zrobiłem raczej dobrze według poradnika.
Kod
http://nakindle.info
http://www.nakindle.info
U mnie strona się nie wyświetla. Pojawia się komunikat OVH o pomyślnej rejestracji domeny, ale wrzucając na FB link do nowej domeny, pobiera mi prawidłowo obrazki i treść. Wychodzi na to, że wszystko dobrze, tylko muszę jeszcze poczekać.
Czy mógłby ktoś mi napisać, czy dobrze mu się wszystko wyświetla?
Pozdrawiam
A czy ktoś z Was podpinał domenę z ART.PL? Tam ogólnie jest utrudniony kontakt. Trzeba wypełnić taki formularz: http://www.art.pl/formularz i nie mam bladego pojęcia co im wpisać w polach SERWERY DNS.
Jeśli ktoś może napisać jak to zrobić, będę wdzięczna.
Wysłany:
2014-05-04, 13:27[Blogger] - domena art.pl na blogspot
Formularz zawiera za mało pól. W te co są możesz wpisać dwa z czterech adresów IP. W opisie dodałbym informację, że domena ma być podpięta pod bloga na bloggerze i pozostałe dane.
Zastanów się jednak czy warto, bo nazwa będzie Ci udostępniana za darmo i na określonych zasadach. Jeżeli ją wypozycjonujesz a z jakiegoś powodu współpraca się skończy, to będziesz miała problem. Lepiej płacić co roku ~30-50zł za swoją, mieć spokój i kontrolę.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
No kurcze, racja. Już od 1.01 NIE można rejestrować nowych domen na art.pl, chyba idzie ku złemu........
[ Dodano: 2014-05-10, 20:45 ]
Kupiłam domenę i od kilku dni z nią walczę:
Bloger pisze mi tak:
Nie mogliśmy zweryfikować Twoich uprawnień do tej domeny. Błąd 5.
W witrynie rejestratora domen znajdź ustawienia systemu nazw domen (DNS) i wpisz następujące dwa rekordy CNAME:
Pole Name (Nazwa), Label (Etykieta) lub Host (Nazwa hosta) Pole Destination (Miejsce docelowe), Target (Cel) lub Points To (Wskazuje na)
www ghs.google.com
yaufyz7d5de4 gv-ghdrc6m4seotwh.dv.googlehosted.com
Co znowu robię nie tak?????????
Dostałam się do panelu ustawień.
mam tak:
ale dalej jest źle
Nie wiem, czy zadziała to również w Twoim przypadku, ale u mnie pomogło dodanie rekordu CNAME z kropkami na końcu (po "nazwie" i po "wartości").
Chciałabym wrzucić link do posta na moim blogu, w którym opisałam wraz ze screenami jak dodać domenę do blogspota. Jeśli nie można tak linkować to proszę o usunięcie, w innym wypadku podrzucam link:
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).