no tak, oprócz wygody, swobodnej modyfikacji i dużej ilości wtyczek, Wordpress jest chyba najtrudniejszy. Pewność, że jeśli coś się zepsuje wiesz jak to naprawić jest bezcenna.
Imię: Gosia
Wysłany:
2014-08-30, 11:42
Ja tam zaczęłam bloggerem i na razie mi starcza, choć przyznam, że przez brak znajomości z programowaniem nie zawsze go rozumiem i czasem daje mi w kość
Powoli zaczynam go łapać i chyba nie prędko zdecyduję się na zmianę (bo wtedy to już na samą myśl robi mi się słabo)
Zaczęłam na blogspot i nie mam zbyt wielkiego zdania o innych serwisach. Co prawda jeszcze nie wszystko ogarniam ale z czasem nauczę się. Także dla laików blogspot jest najlepszy, najłatwiejszy i wszystko wygląda na nim cudnie
Miałam blogi w wielu miejscach, więc mam jako takie porównanie i, moim zdaniem, najlepiej wypada blogger Jest prosty w obsłudze, przejrzysty, a dla osób, które chcą eksperymentować z szablonami, dobrze przystosowany
Próbuję uciec z ownloga bo tam jest bardzo zamknięta, niewielka społeczność i 'wszyscy się znają' co zaczyna mnie uwierać. Poszukiwałam nowej platformy i niestety jej nie znajduję. Mam bloga również na blogspocie i jego obsługa/zarządzanie kodem html jest tak skomplikowana, jakby to był język chiński, a ja html i css znam na 5+ :o więc nie rozumiem tej magii. Przeraża mnie to, że tylko psujący się ownlog mi odpowiada.
podsumowanie dylematów w postaci obrazka
______________________________________________________ Gdyby jutra miało nie być . . .
Kod szablonów bloggera jest bardziej rozbudowany. Oprócz HTML i CSS masz dostęp także do źródeł gadżetów. Na ownlogu masz zmienną {blog} i ona wczytuje zawartość wpisów z całą resztą. Na bloggerze masz sekcję Blog1, w której jest główna pętla oraz poszczególne elementy gadżetu, tj. komentarze, wpis, ikonki dzielenia się, wersje mobilne, stronicowanie itd. Edycja szablonu powinna być w miarę łatwa, natomiast zbudowanie czegoś od zera wymaga posiedzenia i poczytania wielu instrukcji na forum :=)
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Ja jako zapalony grzebalec przeszedłem z bloggera na wordpress na własnym serwerze. W pewnym momencie zmieniłem już chyba wszystko, co się dało i wciąż było mi mało. Dostęp do całego kodu jest dla mnie odprężający
Imię: Arek
Wysłany:
2014-09-16, 22:29
Dla początkujących polecam blogspota (bloggera), najlepiej na jednym z domyślnych szablonów (może są oklepane, ale za to bardzo dopracowane). Na wordpressie ciągle mi się coś nie zgadza, a to muszę przetłumaczyć szablon, a to polskie litery odróżniają się od reszty w danej czcionce. Dużo grzebania i nauki (HTML u u mnie słabo, css i php nie znam w ogóle), co ma też swój urok .
Z punktu widzenia developer lepszy jest Wordpress, pozwala na dokładniejszą ingerencję w szablon, wtyczki, strukturę bloga. Z blogerem jest troszke trudniej ale też się da.
Zwyczajny Kowalski nie ma potrzeby tworzenia własnych wtyczek. Korzysta z tego co jest i wykorzystuje gotowe rozwiązania. Dla takich użytkowników zalecany jest Blogger. I pamiętajmy, że blogger to zawsze Google i zawsze będzie Google. Pozycjonowanie zawsze będzie lepsze.
W Wordpressie mamy SEO. Niby fajne. Bardziej nowoczesne szablony. W sumie w każdej chwili możemy sobie migrować i przenieść cały content z bloggera na wordpressa i odwrotnie
Ja dołączam do zwolenników bloggera, choć na WP miałam parę blogów i przez jakiś czas byłam fanką tej domeny. Nadal w sumie uważam, że gdybym miała bloga bardziej foto, modo czy kuli, to poszłabym tam.
Co mnie zniechęciło do WP? Wszawe darmowe szablony, nieustanne komunikaty o tym, że czegoś nie mogę zrobić, bo to opcja premium, reklamy, niemożność ingerowania w html. To oczywiście o wersji darmowej, bo wyżej widzę, że nie dotyczy to wersji płatnej. Ale początkujący bloger może nie chce tak od razu się angażować portfelem
Poza tym, ciekawe, ktoś pisał wyżej, że na BL nie podobał mu się układ kolumnowy A mi właśnie to w WP przeszkadzało, że wszystko wyglądało jak reklama, okno Picasy, albo blog jakiejś firmy. Ponownie, w przypadku blogów bardziej wizualnych na pewno jest to zaletą. Wszystko zależy więc od koncepcji i planów blogera.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).