Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 31
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: [blogger] błędna godzina dodania postu
Boltozaurus

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11524

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-18, 11:43   Temat: [blogger] błędna godzina dodania postu
Pewnie gdzieś w ustawieniach masz źle ustawioną strefę czasową. Poszukaj.

W starym panelu - ustawienia - formatowanie
i tam można ustawić format godziny, daty i strefę czasową
powinno być 'GMT + 01:00', może nawet będzie pisać Warszawa ;]
  Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . .
Boltozaurus

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3403

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-15, 18:43   Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . .
O, dzięki.
Teraz już dam radę sobie powalczyć z wyglądem :D

[ Dodano: 18-01-2012, 00:13 ]
dubel

Boltozaurus napisał/a:

O, dzięki.
Teraz już dam radę sobie powalczyć z wyglądem

Bułka z masłem http://www.slur.cba.pl/ ;)

Strasznie to łopatologicznie zrobiłem (pewnie dlatego trochę przymula), bo musiałem stworzyć 4 pliki .js i 4 klasy w css, dla każdej ramki osobną, inaczej mi je zlepiało i jeszcze nie odkryłem dlaczego, ale udało mi się maksymalnie skrócić kod i pozbyć wszystkich zmiennych przy wywoływaniu :

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Ale pojawiło się też kilka rzeczy, których nie przeskoczę :

- Np, ostatnia ramka jest niby losowa, ale okazało się, że skrypt nie pobiera głębiej niż 20 ostatnich postów z bloga. Chciałbym losować ze wszystkich, tak z około 150, a mogę jedynie z ostatnich 20.

- Przy tym wstępie posta też pobiera tylko do iluś tam znaków, więc całkowicie zdjąłem zabezpieczenia, a i tak wyświetla za mało. A chciałbym, żeby był ten cały wstęp. Do linii podziału posta.

- I jak zrobić, żeby w tym wstępie były zachowane właściwości tekstu? Znaczy, że jak na blogu we wstępie pojawiają się pogrubienia/linki/entery/kursywy, to żeby też były w ramkach. A teraz tak nie jest.

EDIT :
łeee, myślałem, że hide zwinie tekst kodu..
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-15, 16:57   Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . .
No właśnie widziałem te gotowe gadżety, ale jak włażę w ich kody, to są dla mnie zbyt skomplikowane, żebym sam je zedytował. Nie potrzebuje żadnych zastrzeżeń i dodatkowych funkcji na długość, obrazkowe miniaturki itp. itd.. Przez to tylko nie mogę się w kodzie połapać.

U mnie zawsze w postach jest tak samo, więc tego wszystkiego nie potrzebuje i również tak samo chciałbym na stronie www wyświetlać. Tytuł, obrazek, wstęp do linii podziały, czyli cały feeds, plus data, więcej i komentarze.

Tak to sobie na przykład wyobrażam te ramki na stronie www : http://slur.cba.pl/
a na samym dole widać ile mogę wycisnąć z gotowego gadżetu.

Potrzebuję jak najprostszych skryptów odwołujących się do rss. Albo chociaż jak z tego zapodanego pozbyć się przerabiania obrazków na kwadraty, bo resztę to bym był w stanie dopasować css. Chyba :]
Boltozaurus

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-14, 22:04   Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . .
Tak wygląda mój blog : http://smashthemall.blogspot.com/
Tak wygląda mój kanał : http://smashthemall.blogs...s/posts/default

I chodzi o to, że chciałbym sobie na prywatnej stronie www umieścić jakąś ramkę, w której by się pojawiała zajawka najświeższego posta na blogu, albo też losowego, nieważne.

Zajawka powinna wyglądać mniej więcej tak jak w powyższych linkach, czyli tytuł, pierwszy obrazek i kilka zdań wstępu. No i link do źródła, czyli bloga i może jeszcze jakaś data albo liczba komentarzy.

Na moje oko, to potrzebny jest jakiś javascript zaciągający dane z rss, ale to ponad moje siły. Ktoś mógłby pomóc?
  Temat: Wariująca subskrybcja
Boltozaurus

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 1909

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-14, 21:51   Temat: Wariująca subskrybcja
Chodzi o tą Listę Czytelniczą pod Pulpitem Nawigacyjnym?

Też tak mam, że się tam czasami nie wszystko wyświetla. Ale dzieje się to tak sporadycznie, że sobie to olałem. Ale (znowu) jak kiedyś szukałem o co chodzi, to wyszło na to, że to jakiś błąd Blogspota, z którego naprawą się zbytnio nie spieszą. Nie przeskoczysz tego. Trzeba czekać.

Zawsze możesz zerknąć do Google Reader, tam w subskrypcjach są blogi które obserwujesz. Choć osobiście nie przepadam za ichniejszym czytnikiem, bo to tylko dodatkowe miejsce, do którego trzeba zaglądać. Więcej klikania :p

Widziałem też kiedyś taki widget/gadżet, który możesz sobie z boku na blogu umieścić, jeśli bardzo Ci na tym zależy. 'Lista Blogów' się bodaj nazywał i wyświetlał blogi, które obserwujesz wg aktualizacji. czyli jak coś się nowego gdzieś pojawiało, to było wiadomo.
  Temat: Problem z właściwym wyświetlaniem komentarzy
Boltozaurus

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 6085

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2012-01-13, 22:02   Temat: Re: Problem z właściwym wyświetlaniem komentarzy

finansestudenta napisał/a:

Witam
Ostatnio coś mi się zepsuło w komentarzach tzn. nie mają one wyglądu ,który im zdefiniowałem . . .

Też mi ostatnio wygląd komentarzy się zawalił, ale to dlatego, że Blogspot odgórnie w nich teraz grzebie i próbuje wprowadzić 'komentowanie komentarzy'. Tak na siłę, dla wszystkich, zanim to jeszcze zaczęło poprawnie działać.

Jeśli to od tego, to wystarczy wyłączyć rss komentarzy :

- ustawienia - kanał witryny - tryb zaawansowany -
kanał komentarzy do bloga ustaw na krótki
kanały komentarzy do postów na brak i już
  Temat: [blogspot] Jak ograniczyć Listę Czytelniczą ?
Boltozaurus

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4018

PostForum: pomoc Blogspot   Wysłany: 2010-08-18, 14:07   Temat: [blogspot] Jak ograniczyć Listę Czytelniczą ?
Mój pierwszy i prawdopodobnie jedyny post tutaj, więc się chociaż przywitam - hej joł wszystkim!

Niedawno założyłem uber seksi własnego bloga ;] i właściwie wszystko w nim ogarniam oprócz jednej rzeczy. Chyba że jakiś ślepy jestem i zaraz ktoś mnie naprostuje.

Mianowicie, w Pulpicie Nawigacyjnym, trochę niżej mam coś takiego jak Lista Czytelnicza. Niby fajna i przydatna rzecz na pierwszy rzut oka, która wyświetla zajawki z wpisów na blogach, które obserwuje, ale...

No właśnie, jest jedno wielkie ale. Wyświetlają tam się wszystkie zajawki, ze wszystkich obserwowanych blogów i nie mam pojęcia jak to ograniczyć. Jak na mój gust, to powinno wyświetlać się z kilka ostatnich, najświeższych, powiedzmy 5 albo 10, a nie wszystkie. No bo niby po co. Ta Lista Czytelnicza ma mnie informować o nowościach na blogach, które obserwuje, a nie wyświetlać z nich wszystkie wpisy.

Dodatkowo dość to uciążliwe i irytujące, bo przez to strona Pulpit Nawigacyjny strasznie długo się ładuje. Szczególnie jak większość zajawek zaczyna się od obrazków.

Więc moje pytanie brzmi, jak ograniczyć ilość zajawek na Liście Czytelniczej :?:

Da się to w ogóle zrobić ?

A jeśli nie, to gdzie marudzić i naciskać, żeby dodano taką opcję ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Wasz Boltozaurus.

Strona 3 z 3
Skocz do: