|
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu
|
| Autor |
Wiadomość |
Temat: [blogger] błędna godzina dodania postu |
Boltozaurus
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11524
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2012-01-18, 11:43 Temat: [blogger] błędna godzina dodania postu |
Pewnie gdzieś w ustawieniach masz źle ustawioną strefę czasową. Poszukaj.
W starym panelu - ustawienia - formatowanie
i tam można ustawić format godziny, daty i strefę czasową
powinno być 'GMT + 01:00', może nawet będzie pisać Warszawa ;] |
Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . . |
Boltozaurus
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3403
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2012-01-15, 18:43 Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . . |
O, dzięki.
Teraz już dam radę sobie powalczyć z wyglądem
[ Dodano: 18-01-2012, 00:13 ]
dubel
Boltozaurus napisał/a: O, dzięki.
Teraz już dam radę sobie powalczyć z wyglądem
Bułka z masłem http://www.slur.cba.pl/
Strasznie to łopatologicznie zrobiłem (pewnie dlatego trochę przymula), bo musiałem stworzyć 4 pliki .js i 4 klasy w css, dla każdej ramki osobną, inaczej mi je zlepiało i jeszcze nie odkryłem dlaczego, ale udało mi się maksymalnie skrócić kod i pozbyć wszystkich zmiennych przy wywoływaniu :
Ale pojawiło się też kilka rzeczy, których nie przeskoczę :
- Np, ostatnia ramka jest niby losowa, ale okazało się, że skrypt nie pobiera głębiej niż 20 ostatnich postów z bloga. Chciałbym losować ze wszystkich, tak z około 150, a mogę jedynie z ostatnich 20.
- Przy tym wstępie posta też pobiera tylko do iluś tam znaków, więc całkowicie zdjąłem zabezpieczenia, a i tak wyświetla za mało. A chciałbym, żeby był ten cały wstęp. Do linii podziału posta.
- I jak zrobić, żeby w tym wstępie były zachowane właściwości tekstu? Znaczy, że jak na blogu we wstępie pojawiają się pogrubienia/linki/entery/kursywy, to żeby też były w ramkach. A teraz tak nie jest.
EDIT :
łeee, myślałem, że hide zwinie tekst kodu.. |
Boltozaurus
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2012-01-15, 16:57 Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . . |
No właśnie widziałem te gotowe gadżety, ale jak włażę w ich kody, to są dla mnie zbyt skomplikowane, żebym sam je zedytował. Nie potrzebuje żadnych zastrzeżeń i dodatkowych funkcji na długość, obrazkowe miniaturki itp. itd.. Przez to tylko nie mogę się w kodzie połapać.
U mnie zawsze w postach jest tak samo, więc tego wszystkiego nie potrzebuje i również tak samo chciałbym na stronie www wyświetlać. Tytuł, obrazek, wstęp do linii podziały, czyli cały feeds, plus data, więcej i komentarze.
Tak to sobie na przykład wyobrażam te ramki na stronie www : http://slur.cba.pl/
a na samym dole widać ile mogę wycisnąć z gotowego gadżetu.
Potrzebuję jak najprostszych skryptów odwołujących się do rss. Albo chociaż jak z tego zapodanego pozbyć się przerabiania obrazków na kwadraty, bo resztę to bym był w stanie dopasować css. Chyba |
Boltozaurus
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2012-01-14, 22:04 Temat: Recent Post z Blogspota na stronę www . . . |
Tak wygląda mój blog : http://smashthemall.blogspot.com/
Tak wygląda mój kanał : http://smashthemall.blogs...s/posts/default
I chodzi o to, że chciałbym sobie na prywatnej stronie www umieścić jakąś ramkę, w której by się pojawiała zajawka najświeższego posta na blogu, albo też losowego, nieważne.
Zajawka powinna wyglądać mniej więcej tak jak w powyższych linkach, czyli tytuł, pierwszy obrazek i kilka zdań wstępu. No i link do źródła, czyli bloga i może jeszcze jakaś data albo liczba komentarzy.
Na moje oko, to potrzebny jest jakiś javascript zaciągający dane z rss, ale to ponad moje siły. Ktoś mógłby pomóc? |
Temat: Wariująca subskrybcja |
Boltozaurus
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 1909
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2012-01-14, 21:51 Temat: Wariująca subskrybcja |
Chodzi o tą Listę Czytelniczą pod Pulpitem Nawigacyjnym?
Też tak mam, że się tam czasami nie wszystko wyświetla. Ale dzieje się to tak sporadycznie, że sobie to olałem. Ale (znowu) jak kiedyś szukałem o co chodzi, to wyszło na to, że to jakiś błąd Blogspota, z którego naprawą się zbytnio nie spieszą. Nie przeskoczysz tego. Trzeba czekać.
Zawsze możesz zerknąć do Google Reader, tam w subskrypcjach są blogi które obserwujesz. Choć osobiście nie przepadam za ichniejszym czytnikiem, bo to tylko dodatkowe miejsce, do którego trzeba zaglądać. Więcej klikania :p
Widziałem też kiedyś taki widget/gadżet, który możesz sobie z boku na blogu umieścić, jeśli bardzo Ci na tym zależy. 'Lista Blogów' się bodaj nazywał i wyświetlał blogi, które obserwujesz wg aktualizacji. czyli jak coś się nowego gdzieś pojawiało, to było wiadomo. |
Temat: Problem z właściwym wyświetlaniem komentarzy |
Boltozaurus
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 6085
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2012-01-13, 22:02 Temat: Re: Problem z właściwym wyświetlaniem komentarzy |
finansestudenta napisał/a: Witam
Ostatnio coś mi się zepsuło w komentarzach tzn. nie mają one wyglądu ,który im zdefiniowałem . . .
Też mi ostatnio wygląd komentarzy się zawalił, ale to dlatego, że Blogspot odgórnie w nich teraz grzebie i próbuje wprowadzić 'komentowanie komentarzy'. Tak na siłę, dla wszystkich, zanim to jeszcze zaczęło poprawnie działać.
Jeśli to od tego, to wystarczy wyłączyć rss komentarzy :
- ustawienia - kanał witryny - tryb zaawansowany -
kanał komentarzy do bloga ustaw na krótki
kanały komentarzy do postów na brak i już |
Temat: [blogspot] Jak ograniczyć Listę Czytelniczą ? |
Boltozaurus
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4018
|
Forum: pomoc Blogspot Wysłany: 2010-08-18, 14:07 Temat: [blogspot] Jak ograniczyć Listę Czytelniczą ? |
Mój pierwszy i prawdopodobnie jedyny post tutaj, więc się chociaż przywitam - hej joł wszystkim!
Niedawno założyłem uber seksi własnego bloga ;] i właściwie wszystko w nim ogarniam oprócz jednej rzeczy. Chyba że jakiś ślepy jestem i zaraz ktoś mnie naprostuje.
Mianowicie, w Pulpicie Nawigacyjnym, trochę niżej mam coś takiego jak Lista Czytelnicza. Niby fajna i przydatna rzecz na pierwszy rzut oka, która wyświetla zajawki z wpisów na blogach, które obserwuje, ale...
No właśnie, jest jedno wielkie ale. Wyświetlają tam się wszystkie zajawki, ze wszystkich obserwowanych blogów i nie mam pojęcia jak to ograniczyć. Jak na mój gust, to powinno wyświetlać się z kilka ostatnich, najświeższych, powiedzmy 5 albo 10, a nie wszystkie. No bo niby po co. Ta Lista Czytelnicza ma mnie informować o nowościach na blogach, które obserwuje, a nie wyświetlać z nich wszystkie wpisy.
Dodatkowo dość to uciążliwe i irytujące, bo przez to strona Pulpit Nawigacyjny strasznie długo się ładuje. Szczególnie jak większość zajawek zaczyna się od obrazków.
Więc moje pytanie brzmi, jak ograniczyć ilość zajawek na Liście Czytelniczej
Da się to w ogóle zrobić ?
A jeśli nie, to gdzie marudzić i naciskać, żeby dodano taką opcję ?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Wasz Boltozaurus. |
| |
↑ skocz na górę ↑ | shoutbox | |
|
|
 |
|
 |