Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

Znalezionych wyników: 184
Forum Blogowe :: Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: [porada] Mamspired | co jest nie tak?
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 2353

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-07-28, 15:42   Temat: [porada] Mamspired | co jest nie tak?
W takim razie zacznę od lekkiego porządku w kodzie (bo za wiele sama już nie zrobię :p ) i zrobię coś w końcu z tym zdjęciem.

Htsz napisał/a:

Do tego optymalizacja zdjęć, to samo podpowiada PageSpeed Insights

Ale jak mam to zrobić? Wszystkie zdjęcia wgrywam do g+, a później kopiuję. Każdy obraz ma nie większy rozmiar niż 700px szerokości, czy to tak dużo?
Przez Tumblra nie wgrywam bo obrazki zawsze są zmniejszone (tam jest chyba max 600px szerokości w każdym darmowym szablonie).
Dzięki za wszystkie cenne uwagi :)
Ewe-Linka

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-07-26, 09:19   Temat: [porada] Mamspired | co jest nie tak?
Nagłowek- tak wiem ;) porażka :wstyd:
Myślałam o czymś takim jak kolaż zdjęć, tylko czy wtedy też nie będzie za bardzo nasrane?

A powiedzcie mi, czy zdjęcia mają wzbogacać tekst, czy dobrze by było, aby były już w miniaturkach?
Ewe-Linka

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-07-25, 19:20   Temat: [porada] Mamspired | co jest nie tak?
Hej. Miałam napisać tego posta już dawno, ale do tego czasu mój blog bardzo się zmienił zarówno pod względem szablonu jak i treści. Może zacznę od tego, że najpierw mój blog był na bloggerze, pod własną domenę poszedł w listopadzie, od marca/kwietnia jest na Tumblrze i akurat z tego jestem bardzo zadowolona. Blog ma charakter typowo lifestyle + parenting.
Mój problem polega na tym, że wejścia są zerowe... nic kompletnie się nie dzieje. Ostatnio brałam udział w ~wyzwaniu blogowym i wtedy troszkę mi się staty podniosły. Szczytowy dzień pokazał 8 wejść. Po zakończeniu patrzę w GA, a tam 0 :/ Poruszam się od dawna w blogosferze szczególnie parentingowej, komentuję na bieżąco wpisy znajomych i tych nieznajomych (staram się odwiedzić i komentować kilka nowych blogów w tygodniu). Działam na facebooku, nawet dodałam publicznie pracę "blogera w firmie X".
Powiem wprost: nie chcę zmieniać nic w szablonie, może jedynie dodać jakieś wtyczki (np. coś typu link within). Z szablonu jestem mega zadowolona, podoba mi się, ALE to nie znaczy, że na pewno wszystko z nim w porządku. Zaletą jest to, że pięknie dostosowuje się do rozmiaru przeglądarek. No jedyne co ja uważam do natychmiastowej poprawki to nagłówek, ale mam nadzieję, na dniach go zmienić ;)
Proszę Was o wszelkie sugestie. Interesuje mnie czy podoba Wam się szablon, czy nie jest naje**ne za bardzo na głównej; treść, czy przyciąga, czy nie; szukam po prostu przyczyny, bo miałam już kiedyś dobre passe w blogowaniu, słabsze dni także, ale takie coś... liczniki wahają się 0-2 UU dziennie? Na prawdę mam mnóstwo znajomych mam (i nie tylko), które regularnie odwiedzam, a one zawsze wpadały na poprzedniego bloga, gdzie przez kilka miesięcy były informacje o przenosinach i co... lipa! :/
Pozdrawiam serdecznie! :) :help:
PS adres w podpisie (www.mamspired.com )
  Temat: nRelate, alternatywa dla LinkWithin
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 3742

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-07-24, 16:47   Temat: nRelate, alternatywa dla LinkWithin
Przed chwilą właśnie instalowałam u siebie na Tumblrze i też nic mi nie wyskoczyło, w sensie nie wyświetla mi się nic.
  Temat: "Martwy" fanpage bloga, czy startować z nowym?
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 8545

PostForum: Promocja Bloga   Wysłany: 2014-05-24, 20:37   Temat: "Martwy" fanpage bloga, czy startować z nowym?
Hahaha ja mam ledwie 46 fanów z czego 10% to rodzina i przyjaciele a i tak lajkuje mi tylko mąż, cytuję "daje ci lajki, żeby ci nie było przykro, że nikt ci nie daje" i jedna obca mi zupełnie osoba.
Czasem jak patrzę na jakiegos posta fb to widzę 8 osób widziało tego posta, ale jak następnym razem dorzucę jakiś hashtag to już mam 138 osób widziało tego posta, choć i tak nikt nic od siebie nie daje :P

Ja zauważyłam, że liczy się też kilka innych rzeczy niż sama treść fanpejdża:
- kontakt z czytelnikiem, czyli podstawa, o której ja zapominam po pierwszym pytaniu do fanów na które jest cisza
- nie tylko linki do postów, ale też do instagrama, albo nawet jakiejś strony tematycznej na której KIMŚ jesteś
- hastagi
- udostępnianie zdjęć, które mi daje najwięcej, bo biorę od kogoś zdjęcie z dopiskiem udostępnione przez... i ta osoba to lubi i jeszcze jej koleżanki ;)
+ dobrze wiedzieć ile osób obserwuje Twojego fanpejdża, co jest wprowadzone od niedawna i PONOĆ ma dać gwarancje na wyświetlanie każdego posta odbiorcy, który ma właśnie to kliknięte.
  Temat: Z jakim przedmiotem macie największy problem?
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 35
Wyświetleń: 15337

PostForum: Szkoła   Wysłany: 2014-04-13, 15:01   Temat: Z jakim przedmiotem macie największy problem?
Jak chodziłam do szkoły to kochałam niemiecki właśnie i byłam z niego najlepsza w klasie :D
Za to polski i historia- osobista tragedia. Nawet już wolałam uczyć się na pamięć historii, niż analizować wiersz w polskim :kwasny:
  Temat: co bys zrobil/a po wygraniu 10 milionow w totku
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 41323

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-04-13, 14:59   Temat: co bys zrobil/a po wygraniu 10 milionow w totku

wendigo napisał/a:

Ewe-Linka napisał/a:

może jakaś firma?

Serio chciałoby Ci się jeszcze pracować mając taką kasę? :P

No co Ty... przecież miałabym od tego ludzi :cwaniak: a mi pieniążki by się mnożyły na koncie :cwaniak:
  Temat: co bys zrobil/a po wygraniu 10 milionow w totku
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 138
Wyświetleń: 41323

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-04-12, 15:27   Temat: co bys zrobil/a po wygraniu 10 milionow w totku
Przede wszystkim nikomu bym o tym nie mówiła. Kiedyś gadaliśmy o tym z mężem i nawet zastanawialiśmy się, czy w takiej sytuacji warto powiedzieć swoim rodzicom. Wiadomo, pierwsza reakcja na sprawdzenie swoich numerków musi być szokiem, na który nie ma się wpływu- skaczesz z radości i już :)

Nie dałoby mi spokoju wygranie takiej dużej sumy pieniężnej i nie podzielenie się nią z potrzebującymi. Sorry, wiem jak to brzmi i wcale nie startuję na miss polonia, ale no cóż... taka już jestem. Nie mam to nie dam, mam to dam.

Reszta? Na pewno podróż życia, odsysanie tłuszczu, silikony, miesiąc w SPA, różowy samochód (może być nawet punto :D ), Z2, willa z basenem, sprzątacz i takie tam ;)
może jakaś firma?
  Temat: Oddałbyś organy po śmierci ?
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 93
Wyświetleń: 28777

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-04-12, 15:22   Temat: Oddałbyś organy po śmierci ?
Brrrr... ale się tu mrocznie zrobiło...
Ja swoje bym udostępniła i muszę to zaraz powiedzieć mężowi, ale gdyby chodziło o bliską mi osobę to przyznam szczerze, że nie umiałabym podjąć decyzji, chyba, że faktycznie najpierw byłaby rozmowa i każdy by się wypowiedział na ten temat. Mam nadzieję, że nie będę musiała nigdy takiej decyzji nie podejmować...

Ja także nie mam nic do tych, którzy z jakiś tam względów sami nie chcieliby oddać swoich narządów. Temu towarzyszy wiele myśli i rozterek, nie każdego na to by było stać i to też trzeba uszanować.

Temat niby prosty, niby odpowiedź się sama nasuwa, ale jednak... są wątpliwości.
  Temat: Pieniądze szczęścia nie dają...
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 115
Wyświetleń: 39670

PostForum: Społeczeństwo   Wysłany: 2014-04-12, 15:15   Temat: Pieniądze szczęścia nie dają...
Też uważam, że pieniądze mogą ułatwić dostęp do szczęścia, ale same nimi nie są, chociaż nie powiem, że moje życie nie zmieniło się na lepsze i prostsze po wyprowadzce z PL, no, ale właśnie... tęsknoty za rodziną te pieniądze mi nie wymarzą.
  Temat: Intelektualny ekshibicjonizm- jak oceniacie? co radzicie?
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 3685

PostForum: Porady blogowe   Wysłany: 2014-04-08, 19:26   Temat: Intelektualny ekshibicjonizm- jak oceniacie? co radzicie?
Ja jakos nie mogę się odnaleźć na Twoim blogu. Pierwsze na co zwracam uwagę to szablon, który jak widzę... jest pomysł, ale nie ma wykonania- tak bym to określiła.
Bo tak... ta druga kolumna widzetów po lewej jest po co? Zbyt pusto i to psuje efekt. Z drugiej strony fajna wąska kolumna postów, no, ale właśnie? Czy nie jest zbyt wąska do kolumn widzetów?

Proszę, nie bierz tego do siebie. Piszę tylko to co widzę na PIERWSZY rzut oka :)
  Temat: [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga?
Ewe-Linka

Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 71410

PostForum: Ogólnie o blogach   Wysłany: 2014-04-06, 15:32   Temat: [2014+] Gdzie najlepiej założyć bloga?
A ja przeniosłam się na Tumblr. Serio!
Byłam na bloggerze, ale non stop denerwowały mnie szablony i jakoś nie miałam motywacji by pisać. Na Tumblrze jak i z tego co widziałam na WP jest tak fajnie, że wybierasz sobie typ postu (zdjęcie, tekst, dialog, cytat itp.) i zależnie od zainstalowanego szablonu każdy typ postu jest inaczej wyróżniony na głównej. Chciałam iść do WP, ale za cholere nie mogłam ogarnąć tego i wybrałam Tumblra. Nie wiem, czy to mi wyjdzie na dobre, czy nie, bo na razie bez zmian (UU i staty z kom gorzej), ale jakoś lepiej mi się zmotywować do pisania (na tumblr kapitalnie wyglądają dialogi i fotoposty).
Szablon na początku mnie przerażał, ale teraz już też ogarnęłam i wiem co i jak choć najgorzej jak masz zaje*isty szablon, a nie masz w nim miejsca na komentarze = disqusa, wtedy to już koniec jak nie masz pomocy.

Przy usuwaniu google + straciłam cały bloggerowy dorobek życia (nigdy nie łączyłam bloggera z google + dlatego nie martwiłam się by coś zapisać itp).

Jak tumblr nie wypali zawsze mogę wrócić do bloggera. I tylko do niego.

Strona 3 z 16
Skocz do: