| Autor |
Wiadomość |
Temat: Katalog blogów bloggera |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 18595
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2015-07-06, 21:14 Temat: Katalog blogów bloggera |
InesInes napisał/a: BlackenedBooks napisał/a: annia_o napisał/a: A znacie jakiś aktywny i działający katalog blogów książkowych?
Ja takiego niestety nie widziałem, a szkoda - bo sam bym chętnie dodał tam swój. Chociaż powiem Ci, że lepszym pomysłem jest reklama na odpowiednich grupach na FB - znajdziesz masę grup dyskusyjnych osób czytających. Jest nawet specjalna grupa (mająca jakieś 1000 członków) stricte dla blogerów książkowych (Blogosfera Książkowe)
A w jaki sposób to robisz? Komentujesz posty? Wklejasz reklamę? Zapisujesz się do grup?
Wybacz że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłem twojej odpowiedzi w wątku
Zapisuję się do interesującej mnie grupy, po czym reklamuję swojego bloga poprzez linkowanie do swoich postów (przy okazji również FP). Gdyby dało się zapisywać do grup z poziomu FP, to również komentowałbym wpisy w przypadku ciekawszej dyskusji. Niestety, robiąc to z konta prywatnego nieco mija się to z celem. |
Temat: nk.pl - używacie tego portalu do promocji bloga? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 5161
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2015-06-28, 08:45 Temat: nk.pl - używacie tego portalu do promocji bloga? |
Htsz napisał/a: Nie zadałbyś tego pytania gdybyś wyszukał słowo megapanel.
Jeżeli rzeczywiście, NK ma aż trzy miliony aktywnych użytkowników, a nie jedynie martwych kont, to ... jestem bardzo mocno zaskoczony i faktycznie, reklama tam może być całkiem niezłym pomysłem (choć wciąż nie angażowałbym w to tak wiele czasów i środków jak w aktywność na FB, jako że mimo wszystko, jest to portal powoli wymierający)
Jeśli jest tak jak mówi Htsz - spróbuj.
Target twój a profil typowego użytkownika NK raczej powinny się pokrywać |
BlackenedBooks
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2015-06-28, 00:07 Temat: nk.pl - używacie tego portalu do promocji bloga? |
Htsz napisał/a: BlackenedBooks napisał/a: Wątpię czy ktokolwiek z tego korzysta. Postawiłbym na inne media społecznościowe Według megapanelu jest tam ponad 3mln użytkowników, ale to połowę mniej niż rok wcześniej. Ja korzystałem do grania w grę, ale już dawno z tego zrezygnowałem i nie zaglądam. Myślę, że zostali tam głównie wujkowie, babcie, może rodzice? oraz najmłodsi, którym nie pozwolono założyć konta na fb. Można spróbować promować tam treści przeznaczone właśnie dla tych grup - osób w wieku szkolnym oraz ludzi po 40-50.
Trzy miliony. A ile z tych trzech milionów, to użytkownicy aktywni? Jeśli chodzi o najmłodszych, to mało kto się przejmuje tym, że FB jest dla osób w wieku 13+ Sam znam kilka przypadków, gdzie konto na FB ma osoba w wieku 9-10 lat. Jedynie ci starsi mogący "nie ogarniać" FB faktycznie może jeszcze korzystają z NK, choć i tu mógłbym polemizować, bo już od dawna FB nie jest portalem społecznościowym wyłącznie dla "młodych, wykształconych z dużych ośrodków miejskich". Dziś można tam znaleźć osoby w różnym wieku, a ci 40+ to wcale nie jest nieliczna grupa. |
Temat: Co sądzicie o blogach z opwiadaniami |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 11833
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-06-27, 23:53 Temat: Co sądzicie o blogach z opwiadaniami |
Powiem tak, wrzucanie swoich opowiadań na bloga może być dobrym pomysłem, jeżeli chcemy sobie stworzyć swego rodzaju "pisarskie portfolio" i zdobyć pewną grupę zainteresowanych swoją twórczością osób. Nawet dla mnie jest to sposób na pokazanie swoich tekstów innym (do tej pory opublikowałem dwa, z czego jeden miał bardzo pozytywny odzew, pierwszy natomiast przeszedł bez echa, choć przyznam - w ogóle się nim nigdzie nie chwaliłem)
Natomiast nie robiłbym z bloga miejsca w którym prezentowałoby się swoje pierwsze "wypociny", choćby po to, żeby nie wstydzić się tego kilka lat później, no i żeby tekst nie spotkał się z falą "hejtu" (nie mylić z konstruktywną krytyką), który zwyczajnie zabija chęć tworzenia i może wprawić w niezłe kompleksy. |
BlackenedBooks
|
Forum: Promocja Bloga Wysłany: 2015-06-27, 23:47 Temat: nk.pl - używacie tego portalu do promocji bloga? |
| Promowanie się na NK to strata czasu. Wątpię czy ktokolwiek z tego korzysta. Postawiłbym na inne media społecznościowe |
Temat: Facebook to kiszka? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 15034
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-06-27, 23:44 Temat: Facebook to kiszka? |
Biczyk napisał/a: Co do facebooka, to jak właściwie można zwiększyć liczbę odsłon danego posta? Czasem wrzucę jakiś post i mam kilkaset obejrzeń, a czasem wrzucę coś i mam tylko kilkadziesiąt.
1. Obserwuj o jakich porach twoi fani są aktywni na FB
2. Dużo zależy od typu postu. Generalnie video > grafika > link > czysty tekst
3. Twoi fani muszą być aktywni w danym wpisie, z każdą aktywnością zwiększa się zasięg twojego postu (tu również zależy dużo od typu aktywności): udostępnienie > polubienie wpisu > skomentowanie wpisu
4. Musisz mieć aktywnych fanów ogólnie. FB tnie niezwykle zasięg i jeśli zobaczy, że twoje posty nie interesują nikogo (nikt się nie angażuje w aktywność na FP), to zacznie spadać ilość osób do których twój content dociera. |
Temat: Jak sprawdzacie swoje teksty przed opublikowaniem na blogu? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 13222
|
Forum: Ogólnie o blogach Wysłany: 2015-06-22, 18:20 Temat: Jak sprawdzacie swoje teksty przed opublikowaniem na blogu? |
FOGa znałem zanim było to modne (czyli gdy prowadziłem swojego pierwszego bloga w życiu). Już wtedy moje teksty program oceniał na FOG 16-17, a raz nawet na 22 (!), co mnie zawsze bardzo dziwiło, bo nie uważałem je za specjalnie trudne. Aż rzucę okiem co program powie o jednym z ostatnich moich tekstów |
Temat: Lubicie "Pingwiny z Madagaskaru"? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 6859
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2015-06-10, 19:49 Temat: Lubicie "Pingwiny z Madagaskaru"? |
Serial zdarzyło mi się parę razy obejrzeć z młodszą siostrą (7 wiosen obecnie) Przyjemne, można się uśmiechnąć. A Julian moim mentorem |
Temat: [kino] jaki film ostatnio obejrzałeś...? ;> |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 337
Wyświetleń: 86754
|
Forum: Filmy i seriale Wysłany: 2015-06-07, 13:17 Temat: [kino] jaki film ostatnio obejrzałeś...? ;> |
zaniczka napisał/a: A to Szybcy i wściekli mają wzruszać? Ja tam oglądam go po to aby popatrzeć na męskich facetów i fajne bryki  Po filmie akcji nie oczekuje się raczej przezyc intelektualno-uczuciowych - ja bynajmniej nie oczekuję
Święte słowa! Nie idzie się do fast-foodu po wykwintne dania rodem z restauracji która właśnie otrzymała trzecią gwiazdkę Michelin tylko po solidnego burgera! |
Temat: Katalog blogów bloggera |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 18595
|
Forum: Forum Blogger Wysłany: 2015-06-06, 17:04 Temat: Katalog blogów bloggera |
annia_o napisał/a: A znacie jakiś aktywny i działający katalog blogów książkowych?
Ja takiego niestety nie widziałem, a szkoda - bo sam bym chętnie dodał tam swój. Chociaż powiem Ci, że lepszym pomysłem jest reklama na odpowiednich grupach na FB - znajdziesz masę grup dyskusyjnych osób czytających. Jest nawet specjalna grupa (mająca jakieś 1000 członków) stricte dla blogerów książkowych (Blogosfera Książkowe) |
Temat: Czym kierujesz się wybierając książkę? |
BlackenedBooks
Wyświetleń: 2650
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2015-05-30, 21:45 Temat: Czym kierujesz się wybierając książkę? |
Czas na małe badanie.
Jesteś w bibliotece/księgarni. Widzisz przed sobą półki uginające się od wszelkiej maści woluminów. Twoja ręka sięga po jeden z nich. Co decyduje o tym, czy zabierzesz go do domu i dlaczego? |
Temat: Czy czytanie rzeczywiście czyni nas lepszym? |
BlackenedBooks
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 5467
|
Forum: Biblioteka Wysłany: 2015-05-27, 17:03 Temat: Czy czytanie rzeczywiście czyni nas lepszym? |
W trakcie obserwowania dyskusji na różnych portalach (niekoniecznie literackich), zauważyłem że osoby lubiące czytać lubią wywyższać się nad innymi, czynić ze swojego hobby/pasji coś co nobilitowałoby ich w pewien sposób i odróżniało od masy bezmyślnych troglodytów, jakimi są w ich oczach osoby nieczytające, a już nie daj Borze Sosnowy wolące gry komputerowe czy telewizję od książek. Uważają że są dzięki temu inteligentniejsi, mają poszerzony zasób słownictwa, mają szersze horyzonty jeśli chodzi o obserwacje świata... Et caetera, et caetera. Elyta. Ale czy to aby nie przesada?
Stąd pytanie postawione w temacie - czy osoby czytające są naprawdę lepsze od nieczytających?
Chciałbym poznać zdanie osób zarówno kochających czytać, jak i tych czytających od święta, a także nieczytających w ogóle.
Pytanie bonusowe dla osób czytających:
Czy czytanie beletrystyki (niezależnie od gatunku) wzbogaca naszą wiedzę o świecie i poszerza horyzonty? Czy to zadanie spełniają wyłącznie książki non-fiction? |
| |